Obavijesti

News

Komentari 30

Ukida li se zaista najveći lanac klinika za abortuse u SAD-u?

Ukida li se zaista najveći lanac klinika za abortuse u SAD-u?
5

Kongres je izglasao zakon kojim ukida sredstva Planned Parenthoodu, klinikama za abortuse koje postoje već 90 godina. No, Obama je stavio veto na taj zakon..

VIDEO

Zastupnički dom Sjedinjenih Država sa 181 glasom od 240 prije mjesec dana glasovao je u korist prestanka financiranja Planned Parenthooda (klinike za planirano roditeljstvo) novcima poreznih obveznika. Taj bi zakon preusmjerio stotine milijuna dolara s Planned Parenthooda na lokalne bolničke centre, a promijenio bi Zakon o zdravstvenoj njezi.

No to se očito neće dogoditi jer je predsjednik Barack Obama stavio veto na zakon o prekidu financiranje lanca klinika abortusa koje već godinama izazivaju kontroverze.

Prodavali organe nerođenih beba?

Rasprava o financiranju Planned Parenthooda započela je nakon objavljivanja šokantnih videa Centra za medicinski progres u kojima se dokazuje kako ta organizacija prima novčanu naknadu za organe i tkiva abortirane djece, što je protuzakonito u SAD-u.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Planned Parenthood inače dobiva od poreznih obveznika više od 500 milijuna dolara godišnje i napravi godišnje oko 300 tisuća abortusa.

Wikipedia

Obama je izjavio kako bi spomenuti prijedlog zakona “obrnuo značajan napredak koji je uložen kako bi se poboljšala zdravstvena njega u Americi”. Pritom je nadodao kako bi ukidanje financiranja Planned Parenthooda “neproporcionalno udarilo na pojedince s ispodprosječnim primanjima”.

Obama ne popušta - stavio veto na Zakon

Inače, Obama je i već prije bio najavio da će staviti veto na ovaj zakon tako da je to zapravo bio i očekivani potez. No ipak ovaj prijedlog zakona ujedno je i jedan od najuspjelijih republikanskih pokušaja rušenja tzv. Obamacarea

Obamacare ili Zakon o zaštiti pacijenta i osiguranju koje si svatko može priuštiti (ACA) važan je dio velike zdravstvene reforme koju provodi Barack Obama, oko kojeg su Amerikanci jako podijeljeni, naročito srednji sloj. Republikanci su već na desetke puta glasovali da bi opozvali zakon, a jednom je to čak dovelo do paralize rada vladinih agencija.

- Ne čudi da je predsjednik Obama rekao da će staviti veto na ovaj zakon nakon što je na Planned Parenthood potrošio više od 12 milijuna dolara da bi bio ponovno izabran 2012. godine. Pozivamo predsjednika da uzme u obzir dokaze koji pokazuju da Planned Parenthood prikriva trgovinu ljudima, seksualno zlostavljanje maloljetnika, zablude žena o komplikacijama pobačaja, krađu organa abortirane djece…”-  kazala je pro-life aktivistica Lila Rose, predsjednica Live Action organizacije

Reuters

- Predsjednik Obama proveo je cijeli tjedan raspravljajući o potrebi ‘zaštite nevinih ljudi’ i ‘spašavanju života’, a potom je bešćutno stavio veto na zakon koji štiti najnevinije i najranjivije među nama od gnjusnih zloupotreba Planned Parenthooda” - istaknula je republikanska zastupnica Diane Black osvrnuvši se na nedavni govor predsjednika gdje je pričao o potrebi za većom kontrolom prodaje oružja te u isto vrijeme pozivao na zaštitu života djece. Pritom je čak i zaplakao. 

Reuters 

Republikanci su ipak optimistični jer smatraju da u slučaju budućeg predsjednika iz redova njihove stranke taj zakon će biti potpisan a Obamacare će pasti. Organizacija Planned Parenthood u predsjedničkoj utrci sad podržava Hillary Clinton.

I nakon 90 godina postojanja još uvijek izazivaju kontroverze

"Neka svako dijete bude željeno" moto je organizacije koja se zalaže za planiranje obitelji tako da kontracepcija i pobačaji budu dostupna sredstva za postizanje tog cilja. I premda se ove godine obilježava 90- godišnjica od osnutka Planned Parenthooda u Americi rad ove organizacije je još uvijek kontroverzan. Česti su protesti ispred klinika. Oni pak ističu da su oni tek neprofitna organizacija koja pruža usluge u vezi za reproduktivnim zdravljem i zdravljem majke i djeteta.

Margaret Sanger - osnivačica se zalagala za prisilnu sterilizaciju

Planned Parenthooda osnovala je Margaret Sanger američka aktivistica s početka 20. stoljeća koja je aktivno sudjelovala u promicanju eugenike ( uvjerenje ali i praksa koja teži eliminirati određene grupe ljudi) i kontrole rađanja. Ohrabrivala  je sterilizaciju osoba s manje poželjnim osobinama i snažno poticala reprodukciju grupa s više poželjnim osobinama. Gajila je snažan prezir prema crncima, manjinskim grupama, prema bolesnima i invalidima.. Najprije je osnovala "Američku ligu za kontrolu rađanja" a to je onda kasnije prerasla u Planned Parenthood (Planirano roditeljstvo).

Ona je izmislila termin "Birth control" (kontrola rađanja), a zalagala se i za prisilnu sterilizaciju.

Wikipedia - Margaret Sanger

Po njoj je glavni cilj prakticiranja kontrole rađanja stvoriti čišću rasu. Sangerina vizija za kontrolu rađanja bila je spriječiti rođenje pojedinaca za koje je ona mislila da su nesposobni za čovječanstvo:

- Znanje o kontroliranju rađanja je u svojoj suštini moralno. Njezino opće, ali razborito prakticiranje mora dovoditi do veće individualnosti i kasnije do čišće rase. Kontrola rađanja nije ništa više ili manje nego snižavanje nivoa procesa istrebljenja nesposobnih, prevencije rađanja djece s mentalnim poteškoćama ili one koja će tek postati djeca s poteškoćama - smatrala je Sanger.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a