Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ukidaju vlakove za Dalmaciju. Zašto? Pa... nema ih tko voziti

None Foto: Goran Jakuš 3

Strojovođe nemaju kad iskoristiti svoj godišnji odmor, pa je Uprava odlučila ukinuti linije. Tako će Split i čitava Dalmacija postati slijepo crijevo željeznice u Europi...

Split i čitava Dalmacija mogli bi za nekoliko dana postati slijepo crijevo željeznice u Europi jer je uprava Putničkog prijevoza pokrenula proceduru ukidanju svih vlakova za taj grad. 

Umjesto vlakova, između Zagreba i Splita vozili bi autobusi pa bi se putnici uz kartu za vlak putovali autocestom. Uprava Putničkog prijevoza poslala je ovaj prijedlog na mišljenje sindikatima, no i bez njih mogu donijeti odluku da se svi vlakovi ukinu

Strojovođama se nagomilalo 'starog' godišnjeg odmora

A vlakovi se ukidaju zato što ih nema tko voziti. HŽ je kroz restruktutiranje podijelio poticajne otpremnine za odlazak 154 strojovođa, a ovi koji su ostali doslovce nemaju kad iskoristiti svoj godišnji odmor. Sad im se nagomilalo toliko "starog" godišnjeg odmora iz 2014. da ga ne mogu iskoristiti u zakonskom roku do kraja lipnja, a da ne ugroze putnički prijevoz. Zato je Uprava poslala rješenje da se jednostavno ukinu kompletne linije za Dalmaciju i da se uvedu autobusi

'Bez linije za Dalmaciju u najboljem slučaju do kraja godine'

- Ako sve ostane ovako kao što je sad, Dalmacija će ostati bez putničkih vlakova u najboljem slučaju do kraja godine. Uskoro će krenuti voziti i sezonski vlakovi, a nemamo dovoljno strojovođa ni za redovni. Doslovce više neće biti vlakova, ne samo za Split, nego i za Šibenik, Zadar, Gospić, Knin, Drniš... Ništa od Josipdola južnije neće imati putnički vlak – komentirao je Dalibor Petrović iz Sindikata strojovođa Hrvatske čiji je sindikat i dobio dopis Uprave o najnovijem prijedlogu da se željeznica ukine prema Dalmaciji.

Komentari (282)
  • dobro šta je ovo? valjda smo jedina država na Svijetu koja ima toliki broj nezaposlenih i ujedno toliko ponuda za posao gdje nitko ne radi? wtf?

    19. 3. 2015,   21:17
  • Otpuste 154 strojovođe uz otpremnine i sad nema tko voziti. Od toliko uhljeba tamo nema nitko normalan da izračuna koliko im treba vozača da mogu funkcionirati. Dobro nisu svim strojovođama dali otpremnine i onda kao u crtanom ona faca sa uskličnikom iznad glave. Majko mila kakva država. To nema ni u Zanzibaru.

    19. 3. 2015,   21:22
  • Predlažem da u cijenu autobusne karte bude uključen i posjet muzeju Hrvatskih željeznica. Tako bi svi iz Dalmacije mogli vidjeti čime se nekad putovalo od Splita do Zagreba..

    19. 3. 2015,   21:00