Obavijesti

News

Komentari 335

'Ukidanjem povijesti stvaramo tek neuku glasačku mašineriju'

'Ukidanjem povijesti stvaramo tek neuku glasačku mašineriju'
1

Profesori strahuju da će učenici strukovnih škola bez povijesti i geografije dobiti krnje obrazovanje i biti neznalice. U Ministarstvu obrazovanja kažu da su odlučili u programe uključiti više matematičkih kompetencija

VIDEO

Ravnatelj je na sjednici u kolovozu čitao zaduženja i rekao mi da sam zbog programa dualnog obrazovanja izgubila jedan razred. Tek tad sam saznala da imam manjak satnice, ispričala nam je jedna profesorica iz srednje strukovne škole.

U trinaest strukovnih škola počelo je provođenje eksperimentalnog programa dualnog obrazovanja kojim Ministarstvo, barem kako tvrdi, želi učenike približiti tržištu rada. Zbog toga su uveli veću satnicu prakse i novih predmeta te, ovisno o programu, smanjili ili ukinuli satnicu općeobrazovnih predmeta, poput povijesti, geografije i politike.

U strukovnim školama učit će skraćenu povijest, geografiju...
U strukovnim školama učit će skraćenu povijest, geografiju...

Budućim kozmetičarima su tako satnicu povijesti zamijenili nastavom fizike, koju dosad nisu slušali.

- Do promjene je došlo bez jasnog cilja. Povijest je, uz hrvatski jezik, jedini predmet humanističkog predznaka, u kojemu se uči o samom funkcioniranju društva. Frizeri, primjerice, nemaju sociologiju te sve o društvenim procesima mogli su naučiti jedino na satu povijesti. Sad više ne mogu ni to - kaže docentica Vlatka Vučelić s Hrvatskih studija, inače predsjednica Hrvatskog sveučilišnog sindikata. Jedino što će djeca dobiti kroz školovanje bez humanistike, smatra Vučelić, je ograničenost u percepciji svijeta u kojem će živjeti i raditi.

- Ukidanjem povijesti, usudila bih se reći, stvorit ćemo neuku glasačku mašineriju koja će u političkim kampanjama svemu vjerovati - oštro će sindikalistica, koja smatra da bez znanja humanističkih predmeta djeca neće imati gdje steći kritički stav.

- Problem je i što ni nastavnici ni učenici nisu bili upoznati s novim programima. Svi su slušali laži - kaže docentica, dok iz ministarstva kažu da su svi sudionici bili uključeni u kreiranje novih programa.

- Govorimo o našoj djeci, ne o robotima koje ćemo baciti na tržište rada. Djeci trebamo dati široko znanje, a ne ih ograničiti na samo jedno zanimanje - zaključila je Vukelić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 335
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.