Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ukinuta je obavezna evakucija stanovnika oko brane Oroville

None Foto: HANDOUT 12

Zapovijed o obaveznoj evakuaciji 188.000 stanovnika koji žive oko najviše američke brane Oroville ukinuta je u utorak jer je smanjena opasnost od poplave

 Zapovijed o obaveznoj evakuaciji 188.000 stanovnika koji žive oko najviše američke brane Oroville ukinuta je u utorak jer je smanjena opasnost od poplave.

Zapovijed o evakuaciji pretvorena je u upozorenje. Stanovnici se mogu vratiti kućama, ali moraju biti spremni za napuštanje domova ako se situacija opet promijeni na gore, objavila je policija.

Razina vode u jezeru Oroville, jednog od glavnih rezervoara u Kaliforniji, opala je nakon što se proteklih dana približila opasno blizu maksimuma.

Vlasti su posljednjih dana bile u utrci s vremenom u nastojanju da ispuste dio vode iz jezera kako brana ne bi popustila.

Suočene s ogromnim poplavama, posljednicom obilnih kiša u posljednje vrijeme, ispuštale su 3.000 kubnih metara ili tri milijuna litara vode u sekundi pa razina jezera Oroville trenutno više ne izaziva zabrinutost.

Inženjeri su još u četvrtak počeli ispuštati vodu iz akumulacijskog jezera uzvodno od brane, primijetivši da joj nedostaju veliki komadi betona. 

Razina vode u petak je bila manje od dva metra od vrha brane, a porasla je zbog jake kiša i snijega koji su uslijedili nakon nekoliko godina teške suše u Kaliforniji.

Brana kod Orovillea sagrađena je između 1962. i 1968. godine, te je najveća američka brana, viša od Hooverove za 12 metara. 

Komentari (6)
  • ne vracajte seee!!!!! 24 sata je rekao da svaki cas pucaaaaa!!!

    15. 2. 2017,   09:22
  • ma tko im brani?

    15. 2. 2017,   08:25
  • jesu li reporteri 24sata prisutni na mjestu moguće nesreće????

    15. 2. 2017,   09:28