Obavijesti

News

Komentari 1

Uklanjaju kancerogeni azbest iz izgorjelih baraka u Splitu

Uklanjaju kancerogeni azbest iz izgorjelih baraka u Splitu
4

Nema opasnosti po građane. Angažirani smo za sada na opožarenim objektima, a azbesta ima i u krovištima preostalih baraka, kazao je Petar Bojić, direktor Ciana

VIDEO

Ovog tjedna započelo je, po nalogu Grada Splita, uklanjanje ostataka izgorjelih PIS-ovih baraka na splitskom Spinutu. Kako je u krovnoj oblozi pronađen kancorogeni azbest angažirana je tvrtka za sanitarnu zaštitu okoliša Cian. Dvije prizemnice su izgorjele početkom travnja, a sumnja se da je požar bio podmetnut. Počinitelj još nije otkriven.

Azbesta ima i  u krovištima preostalih baraka

- Na uklanjanju opožarenih ostataka angažirano je desetak naših djelatnika, teren je ograđen budući da se radi o opasnom otpadu. Nema opasnosti po građane, pa u Splitu postoji i mnoštvo drugih građevina koje su građene s azbestom. Taj će otpad biti odložen u posebne kazete kakve je Fond za zaštitu okoliša osigurao u Trogiru, na Braču i mjestu Udbina. Angažirani smo za sada na opožarenim objektima, a azbesta ima i u krovištima preostalih baraka - kazao je Petar Bojić, direktor Ciana.

Posljednjih godina tamo su se zaredali požari. U pretposljednjem požaru sredinom veljače izgorjele su dvije kornjače i pas. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Inače, radi se o kompleksu 15 baraka koje su na Spinutu bile izgrađene za građevinske radnike koji su radili na objektima Mediteranskih igara 1979. godine. 

Nakon njihova odlaska, umjesto da budu uklonjene kako je planirano, u njih je useljeno komunalno gradsko Poduzeće za izgradnju Splita (PIS) koje je prostore napustilo početkom 1990-ih godina. Potom je raspolaganje barakama pripalo privatniku Željku Biliću koje  barake od tada iznajmljuje raznim poslovnim subjektima i udrugama. 

Prije tri godine sudskom odlukom parcele od oko 5.000 četvornih metara na kojima su barake dobili u povrat bivši vlasnici obitelj Koceić, no, još nisu ušli u svoj posjed jer su u barakama zakupci. 

Baldasar: Barake ćemo ukloniti do ljeta

Ivo Čagalj/PIXSELL

Gradonačelnik Ivo Baldasar je poručio kako su same barake gradsko vlasništvo, te će biti uklonjene do ljeta što smatra dovoljnim da korisnici pronađu nove prostore. Tvrdi kako Bilić nema nikakve pravne osnove da ih iznajmljuje, te mu je naložio da napusti prostore.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag