Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ukrajina: Zelenskij službeno stupa na dužnost u ponedjeljak

None Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Zelenskij je zatražio od zastupnika da prisega bude u nedjelju, ali je to potaknulo prijepor jer Ukrajina tog dana odaje počast milijunima žrtava Staljinova progona

Ukrajinski parlament je u četvrtak odlučio da će Volodimir Zelenskij, izabran za predsjednika s više od 73 posto glasova birača, u ponedjeljak službeno preuzeti dužnost, nakon dugog otezanja koje govori da bi taj glumac bez političke pozadine mogao imati problema u obnašanju vlasti.

Svečana sjednica parlamenta na kojoj će novi predsjednik položiti prisegu počet će u 9 sati po srednjoeuropskom vremenu u polukružnoj dvorani, navodi se u odluci za koju je glasalo 315 zastupnika, što je znatno više od potrebnog praga od 226 glasova.

Zelenskij je zatražio od zastupnika da prisega bude u nedjelju, ali je to potaknulo prijepor jer Ukrajina tog dana odaje počast milijunima žrtava Staljinova progona.

Zahvaljujući obećanju da će "razbiti sustav" poslijesovjetske vlasti, Zelenskij, komičar bez ikakva političkog iskustva, nadmoćno je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora 21. travnja u utrci s predsjednikom na odlasku Petrom Porošenkom kojeg su optuživali da nije činio dovoljno u suzbijanju čvrsto ukorijenjene korupcije.

Premda se novoizabrani predsjednik obvezao da će voditi politiku približavanja te bivše sovjetske republike Zapadu, njegov program nije jasan i mnogi se pitaju je li kadar upravljati zemljom koja se bori s velikim problemima, među kojima su rat s proruskim separatistima, neviđena kriza s Rusijom i velike gospodarske teškoće.

Komentari (1)
  • Nema se kaj komentirati. Khazar za khazarom se smjenjuje na vlasti za americke interese a Ukraina umire.

    16. 5. 2019,   12:09