Obavijesti

News

Komentari 45

Ukrali su sinovu osobnu i kupili mobitele: 'Dužan je 5000 kuna'

Ukrali su sinovu osobnu i kupili mobitele: 'Dužan je 5000 kuna'
1

STIGLE SU I OVRHE Mjesec dana nakon što joj je sin izgubio i napravio novu osobnu, netko je sklopio ugovore s teleoperaterima i kupio najskuplje mobitele preko nje

VIDEO

Renato Košić (23) iz Virovitice lani je kod prijatelja u Osijeku izgubio osobnu i otad je dobio hrpu računa koji, tvrdi obitelj, nisu njegovi, kao i opomene i ovrhe “utjerivača” dugova i poziv na sud. Njegova majka Anita (na slici) očajna je jer se ne mogu “ispetljati” iz slučaja ukradenog identiteta.

- Nekoliko dana otkad je izgubio osobnu, otišao je na policiju po novu. Dobio ju je u travnju prošle godine. Mjesec dana nakon toga netko je s njegovom ukradenom osobnom sklopio ugovore o kupnji i korištenju mobilnih usluga kod tri operatera - T mobile, A1 i Tele2, sve u poslovnicama u Osijeku - kaže mama Anita.

Sve je završilo na sudu 

Svi ugovori su sklopljeni na dvije godine, a kupljeni su najskuplji mobiteli na tržištu. Za jedan Huawei P20 pro osoba je kod sklapanja ugovora platila 1800 kuna. A onda je obitelji stigao prvi račun. Sva tri operatera potvrdila su da imaju ugovore na ime njezina sina. Sve su prijavili policiji u Virovitici i napisali dopise operaterima te priložili dokaze o prevari.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nisu uvažili presliku ukradene i nove osobne. Tele2 i T mobile prodali su naš dug EOS Matrixu pa su poslali ovrhe i poziv na sud, a A1 je uzeo našu pritužbu u razmatranje i na kraju su nam poslali da je izvršenje ovrhe stopirano, a dug stavljen po strani - tvrdi Anita. Sad je dug za račune oko 5000 kuna. S obzirom na to da je sve došlo na sud, naša sugovornica kaže da su joj u osječkoj policiji, koja je preuzela slučaj, rekli da nisu radili istragu jer je sve na sudu. Pita kako to da u trgovinama nisu pregledali nadzorne kamere i zar trgovci ne gledaju lica kad sklapaju ugovore. Također, teleoperateri nisu htjeli dati kopije ugovora, čak ni na uvid.

- Treba pregledati kamere, no to je očito problem i operaterima i policiji - ogorčena je naša sugovornica. Jučer je gospođa Košić bila na sudu, na kojem sudac nije povjerovao da njen sin nije sklopio ugovore. Ona pokazuje da potpisi na ugovorima nisu isti kao sinov potpis, pa je zatražila vještačenje.

Odgovor su do ovog izdanja poslali samo iz A1.

- Dodatnom provjerom utvrđeno je da je pretplatnički ugovor sklopljen uz izgubljenu osobnu iskaznicu korisnika, koja je u tom trenutku bila nevažeća s obzirom na to da je u trenutku sklapanja ugovora korisniku već bila izdana nova iskaznica. Iz tog razloga dugovanje je u cijelosti poništeno i povučeno s utuženja, o čemu smo korisnika obavijestili pismenim putem - odgovorili su na naš upit. Drugi operateri nisu odgovorili. Iz Ministarstva unutarnjih poslova odgovorili su kako prevaranti sve češće kradu identitete i osobne podatke i to kako bi na tuđe ime naručivali proizvode i usluge ili upravljali bankovnim računima, pa i uzimati zajmove. Iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti odgovorili su kako operatere neprestano upozoravaju na krađe identiteta i prijevare.

- A korisnici imaju pravo raskinuti ugovor sklopljenog na daljinu u roku od 14 dana od dana dostave obavijesti o sklopljenom ugovoru ili u roku od godine dana ukoliko ovu obavijest nikad nisu zaprimili - kažu.

Dodaju da prevaranti u ovakvim slučajevima žele doći do skupih mobitela, a da se pojedincu ‘prepustiti’ pretplatu. Zato se uređaj može isporučiti samo na adresu korisnika, što je propisao HAKOM. Navode da operateri kod ovakvih prijevara u pravilu storniraju račun nakon što se okonča kazneni postupak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti