Obavijesti

News

Komentari 136

Ulaze u Hrvatsku, a krijumčare nije briga hoće li preživjeti put

Ulaze u Hrvatsku, a krijumčare nije briga hoće li preživjeti put
1

ODAVDE KREĆU Migranti se više ne smiju kretati po Bihaću, pa ih autobusima voze na bivše odlagalište otpada Vučjak blizu hrvatske granice. Ondje im počinje ruta prema Hrvatskoj (vidi fotografiju)

VIDEO

Svih deset migranata iz Irana i Afganistana, šest muškaraca i četiri žene, rekli su u ponedjeljak da namjeravaju zatražiti azil u Hrvatskoj. U Lijepu Našu ih je uveo krijumčar koji vjerojatno dolazi iz Srbije. Ostavio ih je da se utope u hladnoj Kupi.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:17

Uskoro će ih pustiti iz bolnice

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Njih pet već su prevezli u Prihvatilište za tražitelje azila u Zagrebu, a ostalih pet tijekom ponedjeljka i dalje je bilo na promatranju u sisačkoj bolnici.

- Oni su dobro. Očekujemo da će i njih uskoro otpustiti iz bolnice - rekli su jučer iz PU sisačko-moslavačke.

Do njih nije smio nitko osim policajaca jer ih štiti zakon i tretira kao ljude koji bježe kako bi spasili vlastiti život od opasnosti u svojoj zemlji. Tako će biti ako istražitelji ne otkriju da su im lagali.

Za to vrijeme policajci i dalje češljaju sela i šume na području Gline, ali i Pokupskog u Zagrebačkoj županiji. Naime, švercer koji je vozio ukupno 11 migranata u kombiju njemačkih tablica i dalje je u bijegu.

Kako su javili policajci, bio im je sumnjiv kad je vozio u noći na nedjelju kroz mjesto Slatina Pokupska kraj Gline. Nije se zaustavio na njihovu zapovijed nego je u bijegu skrenuo na makadam. Ubrzao je i, prije nego što je kombi sletio u rijeku Kupu, on je iskočio.

Dok je bježao prema minski sumnjivom području, voda je brzo nadirala u kombi. Policajci su uspjeli otvoriti vrata i pomoći ljudima da isplivaju na obalu. Nažalost, jedna žena vjerojatno nije znala plivati, te se nagutala vode. Pokušali su je reanimirati, no nisu je uspjeli oživiti. Nakon što su ih utoplili, vozilima Hitne prevezli su ih na detaljne preglede, a dežurna županijska državna odvjetnica dala je nalog za obdukciju tijela preminule žene. Isti dan, oko 18 sati, policajci su na Graničnom prijelazu Bajakovo priveli tri državljanina Srbije za koje smatraju da su dio bande koja šverca ljude preko granice.

Kako neslužbeno doznajemo, švercer je upravo s njima i ušao u Hrvatsku te vjerojatno znaju kakav mu je plan za bijeg. Istražitelji sad pokušavaju otkriti tko je bio mozak ove operacije te jesu li privedeni već bili u sličnim akcijama.

Jedna od pretpostavki je i da je krijumčar u bijegu bio samo vozač kojeg su vrbovali za nekoliko stotina eura. U sličnom slučaju osuđen je tako u lipnju Boban S. (51), komunalac iz Beograda, koji je pristao voziti 24 migranta kombijem kroz Hrvatsku za 300 eura. I on je pokušao pobjeći policajcima nedaleko od Nacionalnog parka Plitvička jezera. U vožnji je iskočio iz vozila pa odlučio skočiti u kanjon rijeke Korane s 30 metara visine. Promašio je vodu, pao na kamenje i jedva preživio.

Prema policijskim statistikama, krijumčara je sve više te su zabilježili čak 200% više pokušaja prelazaka granice nego u isto vrijeme 2018. Do kraja srpnja bilo je čak 9487 pokušaja nezakonitih prelazaka. Uhićeno je 505 švercera koje su osumnjičili za 469 kaznenih djela. To je gotovo duplo više nego tijekom 2018. kad su u istom vremenu uhitili 260 švercera i osumnjičili ih za 249 kaznenih djela.

- Svake godine od kada je taj migrantski krak krenuo preko Bosne i Hercegovine, zabilježeno je povećanje zadiranja u sivu zonu, kriminal i krijumčarenje, rast od 100 posto godišnje. Smatramo da to nije samo zbog povećanja broja ilegalnih migranata već i bolje organizacije policije i uključivanju svih snaga u borbu protiv ilegalnih migracija - rekao je za HRT Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granicu Ministarstva unutarnjih poslova.

Pritisak na granicu bit će još i veći zbog organizacije migrantskih kampova u BiH. Zadnji uspostavljeni zove se Vučjak te je blizu Hrvatske. Ondje smještaju sve koji dolaze u Bihać i ne daju im da se vrate.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 136
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina