Obavijesti

News

Komentari 4

Ulažu u medicinu: Stručnjaka nam nedostaje, pa ih stvaramo

Ulažu u medicinu: Stručnjaka nam  nedostaje, pa ih stvaramo
1

Fakultet za zdravstvene studije jedini je fakultet ovog tipa u Hrvatskoj, a obrazuje liječnički kadar poput medicinskih sestara, primalja, laboranata i sličnih zanimanja

VIDEO

Svakog dana  u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Jedan od razloga osnivanja ovog fakulteta jest upravo odgovor na potrebe ‘zdravstvene industrije’. Dominacija medicinskih pitanja i potreba u našim je životima u stalnom porastu, uz nepovoljne demografske pokazatelje i rastući trend kroničnih bolesti. Visokospecijalizirani zdravstveni profesionalci naša su budućnost. Činjenica da smo smješteni u Rijeci, u blizini najznačajnijih središta zdravstvenog turizma u Hrvatskoj i regiji, dodatni je razlog optimizma. Naš je plan pratiti naše studente i nakon studija, posebno u dijelu njihove zapošljivosti, prilagođavajući studijske programe stvarnim potrebama zajednice i tržišta, govori Amir Muzur, prodekan Fakulteta za zdravstvene studije. 
Jedini fakultet ovog tipa u Hrvatskoj, ujedno 11. u okviru Sveučilišta u Rijeci, nastao je iz Medicinskog fakulteta, a obrazuje liječnički kadar poput medicinskih sestara, primalja, laboranata i sličnih zanimanja.

Počeo je s ciljem okupljanja znanstvenika, postdoktoranata, u vrlo naprednoj fazi njihovih studija te njihova povezivanja sa znanstvenicima iz svijeta, u radionicama, publikacijama, studiranju - na način na koji to radi Europa. Muzur dodaje kako danas više nitko ne negira činjenicu da Hrvatskoj nedostaje mnogih zdravstvenih profila, pri čemu su brojevi u stalnom porastu.

- Nedostatak liječnika pitanje je kojim će se morati baviti svi medicinski fakulteti, ali i država, školujući skupi kadar, koji često nakon studija napušta zemlju u potrazi za boljim radnim uvjetima i standardom. Moguće rješavanje dijela ovog problema jest u školovanju zdravstvenih profesija, koje je kraće i, dakako, jeftinije. Naglašavamo da je riječ samo o dijelu rješenja: zdravstvene profesije ne mogu preuzeti posao liječnika, ali mogu preuzeti mnoge poslove kojima su liječnici danas u nas nepotrebno opterećeni. Ipak, pitanje je dana kad će, primjerice, sestre početi propisivati neke lijekove, što već jest praksa u nekim europskim zemljama. Našu budućnost vidimo u razvijanju viših obrazovnih razina, s konačnim ciljem uvođenja doktorskog studija kako bi se upotpunila obrazovna ‘vertikala’ sestrinske i drugih profesija te osigurala mogućnost njihova napretka - nada se prodekan Fakulteta za zdravstvene studije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...
Milorad Pupovac: I Pavelić je imao svoje Srbe. Od Pavelićevih Srba Srbima nije bilo bolje...
'PLENKOVIĆ NIJE IMAO IZBORA'

Milorad Pupovac: I Pavelić je imao svoje Srbe. Od Pavelićevih Srba Srbima nije bilo bolje...

Naveo je da je DP je dobio glasove na antisrpskoj kampanji, a oformio se antićiriličnoj kampanji. Ipak, navodi da nisu oni spriječili da SDSS bude dio vladajuće većine...