Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ulični rat na ulicama Bejruta: Prosvjednici zatvorili sve ceste

None Foto: 8

Aktualni nemiri najteži su u Bejrutu od 2008., kada su Hezbolahovi borci preuzeli kontrolu nad glavnim gradom u kratkom oružanom sukobu s libanonskim protivnicima odanima Hariju

Libanonska vojska pozvala je u srijedu protuvladine prosvjednike da otvore sve glavne ceste, koje su blokirane već 13 dana, od početka prosvjeda koji su paralizirali zemlju i prisilili premijera Saada Haririja na ostavku.

Postrojbe su očistile jednu važnu prometnicu sjeverno od Bejruta nakon kratkog sukoba s prosvjednicima u srijedu ujutro.

Na mostu u središtu Bejruta policajci su pokušali uvjeriti okupljene prosvjednike da se povuku i oslobode put do obližnjih bolnica.

Premijer Saad al-Hariri podnio je ostavku u utorak, srušivši time koalicijsku vladu. Kazao je kako je ušao u "slijepu ulicu" pokušavajući riješiti krizu, koju su izazvali ogromni prosvjedi protiv vladajuće elite.

Libanon je paraliziran dosad neviđenim valom prosvjeda protiv rastuće korupcije političke klase koja je kolektivno dovela zemlju u najtežu gospodarsku krizu od građanskog rata 1975-1990. Zapovjednik vojske kazao je da ljudi imaju pravo prosvjedovati, ali da se to odnosi "samo na javne trgove".

Na glavnom prosvjednom žarištu, trgu u središtu libanonskog glavnog grada, bilo je mirno, ali su sigurnosne snage zabranile promet.

Hariri (49), koji je sunit, obratio se naciji s obzirom da su pristaše odane šijitskim skupinama Hazbolahu i Amalu napale i uništile kamp koji su podigli protuvladini prosvjednici u Bejrutu.

Aktualni nemiri najteži su u Bejrutu od 2008., kada su Hezbolahovi borci preuzeli kontrolu nad glavnim gradom u kratkom oružanom sukobu s libanonskim protivnicima odanima Hariju. Nasilje je izbilo jer je vođa Hezbolaha Hasan Nasralah prošli tjedan rekao da bi trebalo otvoriti ceste koje su zatvorili prosvjednici te natuknuo da te ljude financiraju strani neprijatelji zemlje služeći se njima za ostvarenje vlastitih interesa. 

Aktualni nemiri najteži su u Bejrutu od 2008., kada su Hezbolahovi borci preuzeli kontrolu nad glavnim gradom u kratkom oružanom sukobu s libanonskim protivnicima odanima Hariju.

Sadašnja vlada je treća na čelu s Haririjem koja je pala otkako je on preuzeo dužnost 2009. 

Hariri uživa podršku Saudijske Arabije, a sam je sin milijardera i bivšeg premijera Rafica Haririja ubijenog 2005. 

 

Komentari (2)
  • 14 dana prosvjeduju zbog istih problema kakve imaju i Hrvati... Podrška Libanonu, u nada da će i Hrvati skupiti hrabrosti pobuniti se protiv krađe i pljačke ove države.

    30. 10. 2019,   13:52
  • Cek, jel sada Libanon na redu da Amerikanci uvedu demokraciju kao u Libiji, Egiptu, Iraku, Siriji, itd? ...

    30. 10. 2019,   13:18