Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Uljanikov račun je odblokiran, sutra radnicima sjedaju plaće!

None Foto: Dusko Marusic/PIXSELL 9

Sada je račun odblokiran, doznaje Hina od tog izvora, koji je dodao da "ukoliko ne dođe do drugih iznenađenja tijekom dana, plaće bi sutra trebale sjesti na račun radnika"

Međunarodni dan nestalih osoba posvećujemo svim nestalima u Domovinskom ratu. Još se traga za 1922 ljudi. Ovo su njihove priče... 

Račun Uljanika d.d. u četvrtak popodne je odblokiran, a ne bude li drugih iznenađenja, plaće radnicima trebale bi biti isplaćene u petak, doznaje Hina od izvora bliskog Upravi te grupe.

U iščekivanju svog zarađenog novca radnici Uljanika i u četvrtak su ponovno bili na ulicama izražavajući tako, uz povike i transparente, ogorčenje zbog neisplate plaća, neovisno o tome što je premijer Andrej Plenkovićjutrošnje sjednice Vlade poručio kako je pronađeno rješenje za isplatu plaća za srpanj i kolovoz.

Nezadovoljni radnici su u povorci najprije krenuli na glavni gradski trg gdje im se obratio predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko te zamjenik pulskog gradonačelnika Robert Cvek. Prekinut zvižducima, koji su bili upućeni gradskoj upravi, Šverko je pozvao radnike da, kako je rekao "ne zvižde onima koji im u ovom trenutku ne mogu pomoći oko plaće".

SUZE ULJANIKA 'Nisam mogao zadržati suze. Kako ćemo živjeti bez plaće?'

- Ako ne sjednu sutra plaće, idemo ponovno u Zagreb jer onda je jasno da su nas prevarili, kazao je Šverko dok se Forumom zaorilo "USKOK, USKOK, USKOK", na što je Šverko pozvao institucije da dođu i pročešljaju poslovanje Uljanika. On je radnicima istaknuo kako mu je jasno da među nekima ima nezadovoljstva oko same organizacije prosvjeda, no da je sindikat jedino zakonsko tijelo koje može voditi štrajk. Ta je njegova izjava bila odgovor na traženja brojnog dijela 'uljanikovaca' da akcije dalje preuzme Stožer za obranu Uljanika.

Pula: Radnici Uljanika ponovno na ulicama i traže ostavku uprave | Autor: Dusko Marusic/PIXSELL Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek poručio je u četvrtak radnicima kako se Vladi očito ne žuri jer, kako je rekao, "Pula nije Split ili Zagreb".

- Uljanik je samo prošle godine uplatio 250 milijuna kuna poreza u državnu blagajnu. Odakle ikome pravo da kaže da Uljanik ne treba spašavati, pitao je Cvek.

Pula: Radnici Uljanika ponovno na ulicama i traže ostavku uprave | Autor: Dusko Marusic/PIXSELL Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Inače, do četvrtka u podne mali dioničari odnosno radnici trebali su poslati svoje kandidature i životopise ukoliko se žele uključiti i biti eventualno izabrani u rad budućeg Nadzornog odbora. Na kraju prosvjeda sindikati su pozvali ministra gospodarstva Darka Horvata da dođe u Pulu gdje bi razgovarao  s gradskom Upravom, sindikatima, Upravom Uljanika ali i s radnicima. 

I današnjem prosvjedu 'uljanikovaca' priključili su se brojni građani pa policija i sindikati procjenjuju da je na ulicama Pule bilo više od tri tisuće ljudi.

Pula: Radnici Uljanika ponovno na ulicama i traže ostavku uprave | Autor: Dusko Marusic/PIXSELL Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Uljanikov račun odblokiran

Iz Uljanika su jutros izvijestili putem Zagrebačke burze da im je račun blokiran te da su u tijeku pregovori s ovrhovoditeljem da se račun odblokira.

Kako Hina doznaje, račun je blokirala jedna od tvrtki iz sastava Đuro Đaković grupe, koja je u privatnom vlasnitšvu.

Sada je račun odblokiran, doznaje Hina od tog izvora, koji je dodao da "ukoliko ne dođe do drugih iznenađenja tijekom dana, plaće bi sutra trebale sjesti na račun radnika".

Zagreb: Uvod 112 sjednice Vlade posvećen nestalim osobama VLADA: NOSILI SIMBOL NESTALIH Plenković: Radnici Uljanika će dobiti plaće za srpanj i kolovoz

Premijer Andrej Plenković u četvrtak se na početku sjednice Vlade osvrnuo na situaciju u Uljaniku, kazavši da je nađen model da se radnicima Uljanik grupe isplate plaće i za srpanj i za kolovoz. 

Istaknuo je da je to rješenje dobro, pravično i da je Vlada učinila maksimum u okviru zakonskih mogućnosti.

"Važno je da u sljedećim tjednima svi zajedno vidimo i budućnost predloženog od strane Uprave plana restrukturiranja i jedno strateško promišljanje kako nastaviti s održivom brodogradnjom, koja jako puno znači i za Istarsku županiju, za grad Pulu, za Primorsko-goransku županiju i Rijeku, naravno i za brodogradilišta koja posluju i Splitu i u Trogiru, a tu raspravu ćemo voditi na sjednici Vlade u Puli, koja će se održati 13. rujna", zaključio je Plenković.

Foto: 24sata.hr

Komentari (140)
  • Poruka Vladi - niste dobili mandat našim novcem spašavati privatne firme!

    30. 8. 2018,   13:16
  • Ne ulazim u prirodu rješenja problema, ali stojim iza toga da RADNICI MORAJU DOBITI SVOJU ZARAĐENU PLAĆU.......ipak bi bilo dobro malo pogledati iza paravana pa ću citirati......"Podaci iz financijskog izvješća Afarak grupe otkrivaju da je Jakovčić angažiran još od 2013. godine dok je još bio šef IDS-a Jakovčić je za razne funkcije u Afarak Grupi primao i ogromne novčane iznose. Prema financijskim izvještajima Afarak Grupe, koji su javno dostupni jer tvrtka kotira na helsinškoj i londonskoj burzi, članstvo u Nadzornom odboru plaća se 5 tisuća eura, a Jakovčić je imao više funkcija, između ostalog i predsjednika tog odbora. Kada se zbroje sve godine i funkcije na kojima je bio Jakovčić u Končarevoj tvrtki, ispada da je u pet godina, od 2013. godine do kraja srpnja ove godine kada je dao ostavku na tu funkciju, primio više od 300 tisuća eura odnosno gotovo 2,2 milijuna kuna…….Zašto su škverani ljuti na IDS?......Podsjetimo, Nadzorni odbor Uljanika, uz podršku lokalne IDS-ove vlasti, izabrao je Danka Končara za strateškog partnera kompanije. No, prema tvrdnjama škverana, Končar u Uljanik nije uložio ni jednu jedinu kunu. Upravo taj zanimljiv odnos IDS-a i Uljanika glavni je razlog zbog kojeg ovih dana prosvjednici u Puli kao prve krivce za propasti Uljanika, uz menadžere na čelu s Gianniem Rossandom, spominju upravo IDS.......Ima još nešto, kopa se po materijalima za ulogu Sdp-ovca Flege, več se nazire sličnost ili čak savezništvo sa jakovčićem!!!!!!

    30. 8. 2018,   17:58
  • Spašavanje Uljanika državnim novcem je kazneno djelo protiv imovine građana RH te kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti državnih dužnosnika. Google "Kako vas HDZ i SDP legalno kradu, a Živi Zid & Co. im drže ljestve te kako ih kazneno goniti".

    30. 8. 2018,   13:10