Obavijesti

News

Komentari 64

Vučić: Tražim puštanje svih uhićenih, ali ne i nasilnika

Ako policija ne pusti privedene prosvjednike do 15 sati, jedan od organizatora prosvjeda protiv Vučića najavio je novo okupljanje građana

VIDEO

Najnovije informacije...

17.15 - Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da je ozbiljno zabrinuto zbog pokušaja dijela oporbe u Srbiji da isprovocira nasilje tijekom prosvjeda u Beogradu proteklog vikenda.

Tisuće protuvladinih prosvjednika okupile su se ispred zgrade Predsjedništva u nedjelju tražeći veću slobodu medija i slobodne i poštene izbore, dan nakon što su nakratko upali u zgradu Radio-televizije Srbije (RTS). 

Rusko ministarstvo reklo je da su srbijanske vlasti reagirale 'suzdržano i uravnoteženo' na prosvjede.

- Nadamo se da će situacija u Srbiji ostati u ustavnom i zakonskom okviru - stoji u priopćenju.

17.03 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od nadležnih usvajanje žalbe svih uhićenih i osuđenih zbog nasilnog upada u zgradu RTS-a i tijekom prosvjeda spred zgrade Predsjedništva, javlja srpski Informer, a prenosi N1

U skladu sa zakonom, pomilovat će one protiv kojih se vodi kazneni postupak. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Oni koji zatraže pomilovanje bit će oslobođeni, a predsjednik nema nadležnosti što se tiče prekršajnih postupaka - izjavio je neimonovani izvor blizak Predsjedništvu za Blic.rs.

To se odnosi na sve uhićene osim na prosvjednike koji su u zgradu unijeli motornu pilu i prijetili novinarima i za one koji su se tukli i nožem napali policajce na prosvjedu ispred Predsjedništva, piše Blic. 


16.30 - Okupljeni učenici sjeli su ispred policijskog kordona

16.15 - Učenici okupljeni ispred policijske postaje u Bulevaru despota Stefana, uz glasne povike 'Vratite nam druga' traže oslobađanje svojeg školskog kolege Pavle Cvijića. 

15.50 - Nije prekinut prosvjed, niti se od njega odustalo. Samo je promijenjena dinamika - rekao je Zoran Lutovac nakon što je u 15 sati prošao rok za puštanje uhićenih prosvjednika

15.42 - Ako ne bude odgovora vlasti na ove opravdane zahtjeve, onda će dalje biti teško kontrolirati ono što se bude događalo - zaprijetio je Đilas.

Neki od komentatora na Twitteru pitaju se gdje je zapelo. 

15:35 - Učenici su stigli ispred policije.


Organizatori prosvjeda protiv Aleksandra Vučića dali su ultimatum vlasti da do ponedjeljka u 15 sati pusti prosvjednike koje je policija uhitila tijekom vikenda. 'Ako se to ne dogodi', zaprijetio je jedan od vođa prosvjeda Boško Obradović, 'organizatori će obavijestiti građane o ponovnom okupljanju.' Zbog prosvjeda u Beogradu je uhićeno 18 demonstranata.

- I tada, kad se ponovno okupimo - iz cijelog Beograda, iz cijele Srbije, njihov kraj je blizu, oni su gotovi, oni su prošlost - poručio je Obradović medijima. 

Ponovio je i da su za upad u zgradu RTS-a odgovorni on, Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Borko Stefanović i ostali lideri Saveza za Srbiju, i pozvao je policiju da uhiti njih, a 'ne djecu'.

S druge strane, Zoran Lutovac izjavio je da za uhićenja krivi Aleksandra Vučića.

- On je kriv za upotrebu sile i sve što se događalo u RTS-u. Poslije toliko presuda sad imamo presude protiv djece. Neki od njih idu u srednju školu i dobili su 30 dana zatvora, neće moći završiti školsku godinu. Djecu vam nećemo oprostiti - poručio je Lutovac, piše N1.

Učenici Filološke gimnazije u Beogradu okupili su se u ponedjeljak popodne ispred dvorišta škole i krenuli prema Policijskoj upravi za grad Beograd u Bulevaru despota Stefana kako bi tražili oslobađanje svog školskog kolege Pavla Cvejića. On je naime uhićen zbog upada u zgradu RTS-a i po hitnom postupku osuđen na 30 dana zatvora.

Okupljeni učenici nose transparente 'Zašto nam hapsite prijatelje', 'Pravda za Pavla'... Kolona je krenula kroz Terazijski tunel, preko Terazija i spustila se do Bulevara despota Stefana. Gimnazijalci tvrde da su njihovog školskog kolegu iskoristili i vlast i oporba. 

Uhićenja zbog ulaska u zgradu RTS-a

Mirni prosvjedi protiv predsjednika Aleksandra Vučića traju već mjesecima. No okupljanje prosvjednika u subotu u Beogradu mimohodom 1 prema pet milijuna eskaliralo je ulaskom u zgradu Radio-televizije Srbije (RTS), a prosvjed je nastavljen u nedjelju, opkoljavanjem Aleksandra Vučića i zgrade Predsjedništva.

- U RTS-u je bilo mirno, čekalo smo da se netko pojavi. Onda je stigla policija i počela nas bacati sa stepenica, udarati i tući. Vidjela sam kako je policija udara i tukla mladiće koju su sada u Padinskoj skeli - ispričala je jedna od organizatorica prosvjeda Jelena Anasović na konferenciji SZS, o tome što se u subotu događalo u zgradi RTS-a. 

Dodala je i da su bili na četvrtom katu zgrade i pregovarali sa Zoranom Stojanovićem, kad je upala policija sa zadatkom da ih sve izbaci do 21 sat. 

Za rigidne desničare iz Dvera, četnički šegrt Vučić je - ustaša
Za rigidne desničare iz Dvera, četnički šegrt Vučić je - ustaša

Policija je u subotu privela prosvjednike koji su ušli u zgradu državne televizije, sa zahtjevom da im se omogući gostovanje u informativnom programu, prvenstveno središnjem Dnevniku. Prosvjed protiv aktualne vlasti ujedinio je šaroliko društvo, a na čelu je konzervativni desničarski Pokret Dveri, na čijem je čelu Boško Obradović. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag