Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ultimatum policiji u Beogradu ističe u 15 sati, a što onda...?

None Foto: MARKO DJURICA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 6

Tvrdeći da ih javna televizija od početka ignorira, subotnjim upadom u njene prostorije tražili su da im se omogući gostovanje u informativnom programu

U subotu su upali u zgradu RTS-a, dan poslije, oko podneva, opkolili predsjednika Aleksandra Vučića u zgradi Predsjedništva i zahtijevali da im se obrati. Potom su, nekoliko sati kasnije, otišli pred policijsku postaju 29. novembar kako bi zatražili puštanje prosvjednika koje je policija privela zbog upada u zgradu javne televizije. Tako je izgledao burni vikend u Beogradu tijekom kojeg su se prosvjedi protiv režima "1 od 5 milijuna", koji se održavaju već više od dva mjeseca, pretvorili u nešto što je malo tko očekivao.

POGLEDAJTE VIDEO:

Uglavnom mirni izrazi nezadovoljstva ljudi protiv režima Aleksandra Vučića proteklog su vikenda umalo eskalirali nasiljem većih razmjera. Od mahom ljevičarskih aktivista i predstavnika političkih stranaka centra i lijevoga centra, njihovo vođenje preuzeo je ultra-desničarski pokret Dveri i njihov vođa Boško Obradović.

PROSVJEDI U SRBIJI Vučić: 'Nisam htio izaći, ali vođe prosvjeda su kukavice'

Tvrdeći da ih javna televizija od početka ignorira, subotnjim upadom u njene prostorije tražili su da im se omogući gostovanje u informativnom programu, prvenstveno središnjem Dnevniku. Iz sjedišta televizije izbacila ih je interventna policija, a sve je na kraju rezultiralo i nekim privođenjima zbog čega su prosvjednici policiji dali ultimatum da do danas u 15 sati pusti privedene ili će uslijediti novi prosvjedi.

- Ako se to ne dogodi, organizatori prosvjeda objavit će kada ćemo se ponovno okupiti, i tada kada se ponovno okupimo iz cijelog Beograda, iz cijele Srbije, njihov kraj je blizu, oni su gotovi, oni su prošlost, poručio je Obradović.

Demonstrators attend a protest against Serbian President Vucic and his government in front of the presidential building in Belgrade | Autor: MARKO DJURICA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: MARKO DJURICA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Ponovio je i da su za upad u zgradu RTS-a odgovorni on, Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Borko Stefanović i ostali lideri Saveza za Srbiju, i pozvao je policiju da uhiti njih, "a ne djecu".

UGOSTILI SU I PERNARA Za rigidne desničare iz Dvera, četnički šegrt Vučić je - ustaša

Lider nacionalističkih Dveri poručio je i da "oni žele građanski rat", ali prosvjednici u njemu nemaju namjeru sudjelovati. 

Aleksandar Vučić s jučerašnjeg je obraćanja poručio da se ničega ne boji te da Srbija neće tolerirati nasilje manjine. I u intervjuu za TV Pink istaknuo je 'iste sekunde biti privedeni svi koji budu primjenjivali silu te da o tome više neće biti razgovora'.

Pobornici teorija zavjera

Dveri nastupaju s klero-fašističkih pozicija. Hvale se kako su organizirali prosvjede protiv "Parada ponosa" u Beogradu, protive se europskim integracijama, bliski su tezama o kreacionizmu i pobornici su teorija svjetskih zavjera. I veći su četnici, od bivšeg četnika Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, koji je bivšem šefu i ratnom zločincu Vojislavu Šešelju donosio pivo.  

VUČIĆU NOVINARI PLJESKALI: 'Ja mogu izgubiti samo život, ne bojim se siledžija i batinaša'

- U Hrvatskoj se obespravljuje srpski narod, a državni organi u Srbiji i Vučićevi prijatelji o tome šute”- tvrdili su u stranci 2017. 

U programu stranke navode kako će postaviti pitanje Republike Srpske Krajine i raditi na očuvanju Republike Srpske. Dveri u svom programu navode kako se protive ulasku Srbije u NATO, a zalažu se i za ponovno obavezno služenje vojnog roka. Protive se približavanju Srbije Europskoj uniji i glavnog partnera vide u Rusiji. 

Komentari (154)
  • Hahahahah niko ne radi takvu reklamu srpskoj opoziciji kao hrvatski mediji 😂😂

    18. 3. 2019,   08:10
  • Hahaha komentar nije dugo izdržao sorosevci su ga brzo obrisali i nagradili žutim kartonom:)))) Da, treba uvoziti” srpsku revoluciju” i u Hrvatsku,

    18. 3. 2019,   10:21
  • sjaše kurta da uzjaši murta

    18. 3. 2019,   09:36