Obavijesti

News

Komentari 54

Umalo tragedija: Dječak (11) u blizini škole naišao na granatu

Umalo tragedija: Dječak (11) u blizini škole naišao na granatu
3

Pakrac: Dječak je granatu iskopao i odnio pred školu. Ravnateljica Branka Čuljat pozvala je policiju koja je utvrdila da se radi o minobacačkoj granati kalibra 60 mm

VIDEO

Telefon mi zvoni cijeli dan, zovu me roditelji jer su zabrinuti za sigurnost svoje djece, kaže Branka Čuljat (61), ravnateljica Osnovne škole “Braća Radić” u Pakracu.

Pred tom je zgradom učenik (11) šestog razreda u srijedu nakon nastave našao granatu. Kako kaže Čuljat, djeca su se oko 13 sati igrala na dvorištu i išla prema autobusnoj postaji. Tad su na stazi koja služi kao prečac, udaljenoj desetak metara od zgrade, ugledali metal koji viri iz zemlje. Iskopali su ga i izvadili iz tla te ga je jedan od dječaka donio pred ulazna vrata škole.

Domar se zapanjio kada je vidio što dječaci nose

- Bilo ih je desetak i zvali su domara. Nakon što je izašao, zapanjio se kad je vidio da nose neeksplodiranu granatu. Odmah ju je uzeo kako djeci ne bi ispala i aktivirala se te ju je donio meni u ured - tvrdi ravnateljica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Šokirana, s domarom Žarkom Josipovićem iznijela ju je na travnjak i svu djecu zatvorila u školu, koju trenutačno pohađa 712 učenika, te pozvala policiju. Ubrzo nakon dolaska ogradili su područje oko granate te pričekali stručnjaka za protueksplozijsku zaštitu, koji je nakon dva sata stigao iz Požege. 

Zaostala iz Domovinskog rata, čeka uništenje

Nakon pregleda utvrdio je kako je riječ o minobacačkoj granati kalibra 60 milimetara koja je zaostala iz Domovinskog rata. Pohranili su je u posebnu prostoriju policije gdje, kako doznajemo, još čeka na uništavanje.

U zgradi škole nekad je bilo sjedište policije i vojske. U vrijeme rata to je bila linija razdvajanja i prva crta obrane, objasnila je Čuljat

- U zgradi škole nekad je bilo sjedište policije i vojske. U vrijeme rata to je bila linija razdvajanja i prva crta obrane - objasnila je Čuljat, koja je već osam godina ravnateljica. Ovo je, tvrdi, prvi put da su našli bombu, a područje oko škole do sada nije bilo minski sumnjivo te zbog toga nije bilo nikakvih takvih provjera.

– Neću imati mira dok ne dođu stručnjaci za razminiranje te dok ne pregledaju cijelu stazu i školski arboretum. Pored naše škole nalaze se vrtić, sportska dvorana, srednja škola i nekoliko stambenih zgrada. Sve je uvijek puno djece. Ne želim ni pomišljati što bi bilo da je granata eksplodirala - nastavlja Čuljat. 

Domar je djeci spasio život: 'Bilo me strah kad sam je uzeo u ruke'

Zbog toga je poslala dopis gradonačelniku, županiji i policiji u kojem traži hitnu intervenciju kako bi se spriječila tragedija. Domar Žarko, koji je djeci vjerojatno spasio život, tvrdi kako ga je bilo strah kad je granatu uzeo u ruke.

- Samo mi je na pameti bilo što prije skloniti je od djece. Nikada prije nisam držao bombu ili granatu – rekao nam je Žarko. Unatoč tome što su učenici na stazi iskopali bombu, ona nije ograđena niti označena kao opasna te se njome i danas slobodno šetalo.

– Djeca u školi svake godine imaju predavanja o opasnosti eksplozivnih naprava. Policija se stvarno trudi kako bi ih upozorila na moguće posljedice - zaključila je Čuljat. 

Iz policije i dalje pozivaju građane na dragovoljnu predaju oružja i eksplozivnih sredstava. Ne morate odlaziti u policijsku postaju, dovoljno je samo nazvati 192 te pričekati službenike koji će na dogovorenu adresu doći u neobilježenom vozilu i u civilnoj odjeći.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...
Umro je Josip Manolić (104)
NAJDUGOVJEČNIJI POLITIČAR

Umro je Josip Manolić (104)

Preminuo je Josip Manolić, jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara. Bio je drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske i bivš visokopozicionirani pripadnik UDBA-e