Obavijesti

News

Komentari 30

'Umanjivanje kazne Daruvarcu loša je i pesimistična poruka'

'Umanjivanje kazne Daruvarcu loša je i pesimistična poruka'
1

U zemlji u kojoj svaka treća žena biva izložena nekoj vrsti nasilja i u kojoj sustavno raste broj žrtava teškog tjelesnog nasilja, ovakva odluka ohrabruje nasilnike, kažu iz Foruma žena SDP-a

VIDEO

Forum žena SDP-a u četvrtak je ocijenio kako je odlukom Županijskog suda u Splitu i umanjivanjem kazne zatvora Darku Kovačeviću Daruvarcu za premlaćivanje 18-godišnje djevojke poslana loša i pesimistična poruka cjelokupnom društvu.

"Budući da se kao olakotna okolnost u obzir uzelo kajanje i priznanje, ništa drugo ne možemo zaključiti osim toga da će ovaj ishod ohrabriti sve buduće počinitelje rodno utemeljenog i svakog drugog nasilja. Sve skupa je još problematičnije jer medijski napisi svjedoče o tome da se radi o recidivistu, osobi koja manifestira nasilno ponašanje vrlo često s različitim posljedicama", ističu iz Foruma žena SDP-a.

Pokretanje videa...

01:10

Kažu kako je svakako bitno napomenuti, a što iz medija nije vidljivo, da bi u ovakvim slučajevima koristilo izricanje mjere psihosocijalnog tretmana počinitelju, uz zatvorsku kaznu, kako bi se u budućnosti minimizirala mogućnost ponavljanja djela.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No, jednako tako, napominju, poznato je kako se takva mjera, unatoč postojanju zakonske mogućnosti, u Hrvatskoj izriče vrlo rijetko.

"U zemlji u kojoj svaka treća žena biva izložena nekoj vrsti nasilja, u kojoj sustavno raste broj žrtava teškog tjelesnog nasilja i u kojem je femicid u porastu, ovakva odluka ohrabruje nasilnike i krši povjerenje žrtava u pravosudni sustav i koleba ih na prijavljivanje nasilja. Ova odluka, nažalost, pokazuje da se naše pravosuđe izricanjem umanjene sankcije još nije istinski spremno suočiti s rješavanjem gorućeg problema nasilja nad ženama", poručuju iz SDP-ovog Foruma žena.

Daruvarac: Ovakve presude za slomljeni nos nemaju smisla
Daruvarac: Ovakve presude za slomljeni nos nemaju smisla

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu odlučilo je smanjiti kaznu zatvora s pet na četiri godine Darku Kovačeviću Daruvarcu (32) koji je brutalno premlatio i prijetio 18-godišnjoj L. G. iz Zadra.

Po neslužbenim informacijama, razlog smanjenja zatvorske kazne je Kovačevićevo žaljenje i kajanje te priznanje što je uzeto u olakotne okolnosti.

Glasnogovornik Županijskog suda u Splitu Damir Romac tu vijest nije htio ni potvrditi niti opovrgnuti, kazao je samo da je presuda napisana i otpremljena na Općinski sud u Zadru.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a