Obavijesti

News

Komentari 1

Umirovljeni profesor iz Osijeka nije došao na početak suđenja

U ovom 'kraku' antikorupcijske afere Indeks optužnica je isprva teretila 17 profesora, posrednika i studenata, no većina ih se ranije nagodila s tužiteljstvom i u zamjenu za blaže kazne priznala nedjela

VIDEO

Umirovljeni profesor osječkog Pravnog fakulteta Srećko Jelinić u utorak nije došao na početak suđenja u kojemu ga Uskok, zajedno s njegovim suoptuženicima, tereti za kupoprodaju ispita, a njegova obrana zatražila je da se postupak razdvoji zbog Jelinićevih godina i teškog zdravstvenog stanja.

Jelinićeva odvjetnica sudu je predala liječničku dokumentaciju iz koje proizlazi da mora mirovati, iako nije hospitaliziran. "Radi se o osobi visoke životne dobi, lošeg zdravstvenog stanja, a moguće je razdvojiti postupak u odnosu na njega i djela koje ima", kazala je Jelinićeva odvjetnica Višnja Drenški Lasan dodajući da postupak treba razdvojiti zbog efikasnosti.

Uskok, pak, razdvajanje smatra preuranjenim, jer iz dokumentacije nije jasno radi li se o privremeno ili trajno narušenom zdravstvenom stanju.

Sutkinja Rahela Valentić kazala je da dokumentacija ukazuje kako postoje naznake da bi Jelinić mogao pristupiti na iduću raspravu, tim više što je unatoč dobi i zdravlju do sada bio aktivan u postupku. Najavila je da će na iduću raspravu 14. svibnja pozvati vještaka koji će, ako se Jelinić ponovno ne pojavi, proučiti njegovu medicinsku dokumentaciju. "Ukoliko na temelju dokumentacije koja će biti priložena vještak zaključi da je Jelinić sposoban pratiti suđenje odmah ću narediti njegovo dovođenje iz Osijeka", zaključila je sutkinja.

U ovom 'kraku' antikorupcijske afere Indeks optužnica je isprva teretila 17 profesora, posrednika i studenata, no većina ih se ranije nagodila s tužiteljstvom i u zamjenu za blaže kazne priznala nedjela.

Među njima je i bivši dekan osječkog Pravnog fakultete Igor Bojanić koji je još u studenome 2014. sporazumno osuđen na godinu dana rada za opće dobro te kaznu od 200 dnevnih dohodaka. U ranijem krugu nagodio se i direktor Tržnice Osijek Željko Krivić, kojega je Uskok teretio da je s četvoricom predstojnika katedri na osječkom Pravnom fakultetu dogovarao novčane naknade ili druge usluge ako studentima 'olakšaju' prolaz na ispitima.

Prema optužnici potvrđenoj u studenome 2015. profesori su po ispitu uglavnom dobivali tisuću eura, ali je, po tvrdnjama tužiteljstva, jedan pristao i da mu se za protuuslugu adaptiraju poslovne prostorije, ugrade klima uređaj i metalna ograda.

Jelinić, kojega očekuje suđenje, uz sveučilišnu je karijeru radio i u Uredu za suradnju s Haaškim sudom, bio je HDZ-ov vijećnik u Osijeku, ali i kandidat za ustavnog suca te Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa. U više je navrata neuspješno tražio izuzeće sudskog vijeća, kao i da se spis iz Zagreba vrati u Osijek.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa