Obavijesti

News

Komentari 60

Umislio si da je pura: Puran Čupko sjedi na jajima...

Umislio si da je pura: Puran Čupko sjedi na jajima...
3

Puran je kod obitelji Mihlin u Strmec stigao lani. Puru koja je snijela 16 jaja istjerao je iz gnijezda i zasjeo na njih. Na jajima sjedi 29 dana, a već se legu i purice

VIDEO

Ja ne znam kaj je to s njim. Muško je, ali ponaša se kao pura. Na jajima sjedi četiri dana, onda se po ljestvama spusti dolje, malo pojede, popije i očisti se, te opet vrati gore sjediti na jajima. Svi kojima to pričam nikad nisu čuli za nešto takvo i Čupko je atrakcija, govori Vlado Mihlin (50), Čupkov gazda.

U dom Mihlinovih u zagrebački Strmec stigao je lani. Sve je, kaže Vlado, bilo u redu do prije mjesec dana, kad je pura koju je oplodio snijela 16 jaja.

- On ju je istjerao iz gnijezda i zasjeo na ta jaja te nije pokazivao namjeru da se makne. Puru sam vratio u gnijezdu, njemu napravio drugo gnijezdo i u njega stavio nekoliko kamena. Svi su mi rekli da na njima neće sjediti ili da će se s njih brzo dići, ali ne. On je na njima uredno sjedio. Onda sam otišao u susjedno selo, kupio 14 purećih jaja i stavio pod njega. I evo, sjedi on i dalje na njima - u čudu govori Vlado. Pokazuje nam kako neka jaja već pucaju i purići počinju izlaziti iz njih. Na upit prolazi li možda puran krizu identiteta, Vlado kroz smijeh govori kako je i to moguće te ponavlja kako ne zna što je purana obuzelo i zašto se ufurao da je pura.

- Kad mu se približiš, sikće kao pura i brani mlade. Ma kažem vam, totalno se ufurao da je pura. Zvao sam čovjeka od kojeg sam Čupka kupio i čovjek mi je rekao kako je čuo da purani hoće puru zamijeniti nakratko, ali nikad nije čuo da puran baš na jajima sjedi 28 dana. Možda stvarno ima krizu identiteta, ali dugo traje - govori Vlado. Vijest o njegovu transrodnom puranu proširila se selom, a svi mještani odreda se čude i govore kako za takav slučaj nikad do sada nisu čuli.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Pričao sam i sa ženom koja od najranije dobi ima pure i stvarno s njima ima iskustva. No tvrdi mi da se u tom njezinu dugom stažu ni jedan puran nije ponašao kako se ponaša Čupko - govori Vlado.

Od 14 jaja, koliko je stavio u Čupkovo gnijezdo, ostala su sedam jer je Čupko nekoliko zdrobio svojom težinom, a neka su bili mućki, pa ih je Vlado maknuo iz gnijezda.

- Pod purom je bilo 16 jaja koja je snijela, a sad je ostalo 12 i vidim da purići već probijaju ljusku. On je zaista pravo muško, pod purom su njegovi purići, a i jaja ispod njega već su počela pucati - pokazuje Vlado.

Kad je Čupko stigao u njegov dom, kaže, pura i on ponašali su se kao par. No čim je ona snijela sva jaja, Čupko je pokazao novo lice.

- Ovo su prve pure koje imam jer ih do sada nisam držao. I evo, dobijem purana s krizom identiteta - kroz smijeh govori Vlado koji još uzgaja i ovce, ali i golubove, od kojih su četiri golubovi pismonoše. Čitavo njegovo blago čuvaju tri psa: četverogodišnji shar pei Tyson te vučjaci Rex (4) i Dona (7). Stručnjakinja za perad s Veterinarskog fakulteta Estella Prukner Radovčić kaže da se kod peradi može javiti i hormonalni disbalans, ali i da ptice imaju nagon da mužjaci čuvaju leglo.

- Sve dok ptica jede i pije sve je u redu. No vlasnik bi trebao postupno maknuti jaja ispod njega da se puran navikne da toga više nema. Osim toga, sjedenje na jajima iscrpljuje pticu i utječe da se premalo kreće, a to nije dobro - zaključila je Estella Prukner Radovčić s Veterinarskog fakulteta.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu