Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vlasti Martinika su objavile: 'Prekidamo aktivnu potragu'

None Foto: 7

Posada Bourbon Rhodea s kapetonom Dinom Miškićem nestala je 26. rujna. Dosad je pronađeno troje preživjelih i četiri tijela. Noćas su objavili kako umjesto aktivne potrage prelaze na aktivno motrenje

Potraga za nestalim kapetanom Dinom Miškićem i posadom Bourbon Rhodea traje već 16 dana, a vlasti Martinika i francuska mornarica objavili su noćas na konferenciji kako će prekinuti aktivnu potragu za posadom koja je nestala 26. rujna i prelaze na aktivno motrenje.

Traga se za sedmero ljudi, a nakon aktivne potrage prelazi se na aktivno promatranje, rekao je prefekt Franck Robine, prenosi RCI Martinique.

Pojasnio je kako vjeruju da je gotovo nemoguće da je netko od posade još živ i da su zato odlučili prekinuti aktivnu potragu. Kako je pojasnio, aktivno promatranje znači da će svi i dalje biti mobilizirani, ali da se neće voditi novi brodovi u tu zonu, no svi koji tom zonom prolaze moraju biti na posebnom oprezu kako bi možda uočili neke znakove posade ili splavi.

#endirect Point presse concernant le naufrage du Bourbon Rhode disparu le jeudi 26 septembre 2019 aux côtés du CROSS et...

Posted by Préfet de la Martinique on Friday, October 11, 2019

Vlasti su objavile i kako je pretraženo područje od 205.000 kvadratnih kilometara, odnosno 43 posto površine Francuske. U akciju je bilo uključeno 19 brodova i 15 zrakoplova.

Troje preživjelih članova posade i dalje su na Martiniku sa svojim obiteljima. 

Crowdfunding kampanja koju su pokrenuli prijatelji i obitelj Dine Miškića i ostalih članova posade, kako bi se prikupila dodatna sredstva da se potraga, trenutno je prikupila više od 79.000 eura. Prije nekoliko dana rekli su kako im za potragu avionom treba 50.000 eura.

Uskoro opširnije

Komentari (102)
  • NEJASNO mi nekoliko pojedinosti u ovoj nesreci. Spaseni Ukrajinci izjavili su da si vidjeli da su sve splavi spustene! Pitanje pod broj jedan...splavi koje su spustene bile bi pronadjene u nekom omjeru razdaljine s obzirom da ih nosio isti vjetar i morska struja. Drugo pronadjeni mrtvi pomorci takodjer su pronadjeni u tom nekom rsdijusu traganja i spasavanja ...sada povezimo to logicki i dobiti cemo zakljucak da SVE sto je pronadjeno je u tom radijusu sto je pronadjeno...dakle ovo sto timace Ukrajinci spaseni ne drzi vodu Nisu spustene ostale splavi jer su oni napustili brod prije svih a na valovima od 10 metara zasigurno ni na maloj udaljenosti od napustanja broda nisu mogli vidjeti nista. Bojim se da su ta trojica napistila brod a da je to bila jedina splav koja je u tom trenutku bila spremna a ostale su najvjerojatnije bile izvan uporabe i potonule sa brodom

    12. 10. 2019,   08:31
  • Hebo vas fejs da vas hebo dobro pa ga nemam

    12. 10. 2019,   09:05
  • Pratim dugo priču i dosta laži je u tome svemu o aktiviranju vojske,o profesionalnom boksaču koji je rukama okrenuo splav u moru ,prezivjeli prvo da nisu sigurni da li su splavi aktivirane onda su sigurni da jesu ,signalne rakete ,sve smrdi i čudna prica ,uglavnom nema Francuza na brodu tako da sve to nije za njih toliko ni bitno ....želim svu sreću ovog svijeta ako su preživjeli kapetanu i ostatku posade !

    12. 10. 2019,   07:51