Obavijesti

News

Komentari 8

Umjesto da je amputiraju slomljenu nogu 'zalijepili'

Umjesto da je amputiraju slomljenu nogu 'zalijepili'
3

Andrewu Kentu stijena je slomila nogu na pet mjesta, a jedan lom je nakon infekcije bio kritičan. Nogu su mu spasili ljepilom s matičnim stanicama

VIDEO

Andrew Kent je trebao ostati bez desne noge koju je slomio penjući se po stijenama. Kako mu operacijom nisu mogli pomoći, liječnici su se po prvi put u Velikoj Britaniji poslužili njegovim vlastitim stanicama da zaliječe slomljenu kost.
- Prognoze su mi dobre. Jako sam zadovoljan rezultatom, sad mogu micati nožnim prstima - kaže Kent kojem je pad stijene slomio nogu na pet mjesta dok se sa sinom penjao na vrh Langdale. Goljenica mu je pukla i probila kožu iznad gležnja. Imao je tri operacije na njoj, a zatim se i inficirala. U bolnici Spire Alexandra upozorili su ga da može pokušati s novom tehnikom ili izgubiti nogu.
- Takva vijest je strašna. Nisam htio izgubiti nogu - kaže Kent. Kirurg Anan Shetty uzeo mu je matične stanice iz koštane srži koje je pomiješao s kolagenskim gelom Cartiffil kako bi dobio gušću smjesu, te je njome namazao pukotine. Cijelu nogu liječnici su zatim stavili u metalni oklop kako bi stisnuli kosti i vratili ih na pravo mjesto. Šest mjeseci kasnije, Kentu su u utorak skinuli oklop. Godinu dana neće moći trčati, no za godinu i pol očekuje se da će mu noga potpuno ozdraviti, a liječnici su sigurni da će se vratiti i penjanju po stijenama.
Gel Cartiffil izumio je kirurg ortoped iz Južne Koreje, Seok Jung Kim. Koriste ga i kod slomljenih hrskavica u koljenu. Gel okreće matične stanice ka kosti gdje one stvaraju novi sloj hrskavice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.