Obavijesti

News

Komentari 133

Umjesto dobitka od 250.000, Joško je sada dužan 63.000 kn

Joško Banovac iz Splita kladio se u sportskoj kladionici za 5 kuna, dobitak mu je bio 250.000 kuna, ali ponudili su mu - devet lipa. Tužio je kladionicu i izgubio. Mora platiti 63.000 kuna sudskih troškova...

VIDEO

Pogodio sam 252 kombinacije, od kojih se svaka množi s ulogom. Na mom kladioničkom računu pisalo je da je ulog 0,20449. Zato sam i uplatio. Da je pisalo da je ulog 0,0000000002204492 po jednoj kombinaciji, odustao bih, komentirao je Joško Banovac iz Splita.

Upravo na temelju spornog vještačenja Banovac je izgubio tužbu protiv tvrtke Bolus d.o.o., u čijoj je kladionici Stanleybet u Splitu u rujnu 2004. godine uplatio dobitni listić. On i njegov prijatelj Željko Uvodić odigrali su isti listić, jedan za pet, a drugi za 5,25 kuna. Banovac je odigrao sistemski listić u kojemu mora pogoditi rezultate pet od 13 parova te sedam fiksnih parova, tzv. fiksova. Pogodio je svih sedam fiksova te čak 10 od 13 parova. Na listiću je pisalo kako je najveći mogući dobitak u slučaju pogotka čak 250.000 kuna.

No kad je došao u kladionicu želeći podignuti dobitak, šokirao se njihovim odgovorom. Odbili su mu isplatiti traženih 250.000 kuna te mu ponudili dobitak od tek devet lipa. Nije ga preuzeo nego je pravdu potražio na sudu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu sutkinja Vanesa Brizić Bahun donijela je 23. studenog nepravomoćnu presudu prema kojoj odbija Banovčev zahtjev za isplatom iznosa od 249.999,91 kunu te mu dodjeljuje naknadu u iznosu od 0,09 kuna. Osim što mu je sud dosudio “dobitak” od devet lipa, Banovac mora tvrtki Bolus, odnosno njezinu pravnom sljedniku, tvrtki Integrire d.o.o., nadoknaditi 63.125 kuna sudskih troškova.

Odvjetnica: Nećemo stati, idemo do suda u Strasbourgu ako treba

Banovčeva odvjetnica Doris Košta najavila je žalbu na presudu.

- Nećemo stati na tome, idemo do kraja, do suda u Strasbourgu ako treba. Pitamo se tko to može organizirati uvjete klađenja da bi netko u slučaju dobitka osvojio tek devet lipa. Znamo za više slučajeva u kojima su kladioničari mijenjali uvjete nakon uplate listića, čime su potrošači koji igraju dovedeni u zabludu - objasnila nam je Košta, koja je protiv tvrtke Bolus Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu svojedobno podnijela i kaznenu prijavu zbog prijevare.

Prijava je odbačena, zbog čega se Košta obratila i DORH-u. Prije četiri godine, u svibnju 2013., Općinski građanski sud odbio je njihovu tužbu u cijelosti, nakon čega su se oni žalili te je Županijski sud u Zagrebu ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

- Tužitelj nije ostavio pravo na najveći mogući dobitak jer nije točno prognozirao ishode tri para, odnosno ostvario je 252 kombinacije - poručili su u odgovoru na tužbu iz tvrtke Bolus.

Ističu i da je 5. studenog kod njih Ministarstvo financija obavilo inspekcijski nadzor, prilikom kojeg nisu utvrdili nikakve nepravilnosti, pa ni vezano uz taj listić.

Sudska vještakinja Snježana Herceg, koja je prema nalogu suda radila financijsko vještačenje, zaključila je da je kladionica dobro izračunala dobitak te da je Banovac doista osvojio iznos od devet lipa. Ukupan broj kombinacija za sve parove, navodi Herceg, iznosi 21.592,276.992 te se taj iznos dijeli s njegovim ulogom od 4,76 kuna. To znači da dobitak iznosi 0,0000000002204492 po jednoj kombinaciji, odnosno samo devet lipa za sve 252 dobitne kombinacije.     

Kladionica: Računalo krivo podijelilo uloge s brojem kombinacija

Još u rujnu 2004. iz tvrtke Bolus, koja je upravljala kladionicama Stanleybet, poručili su da su listići dvojice igrača (Banovca i Uvodića) iz Splita ispravni, no da je računalo krivo podijelilo uloge s brojem kombinacija. Zbog te pogreške na listićima su bili navedeni visoki dobici iako oni zapravo iznose tek devet lipa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 133
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.