Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Slike vrijede 200 milijuna eura, a ona ih je sve spalila u pećnici

None Foto: screenshot/Reuters 11

Olga Dogaru priznala je da je ispekla kofer sa slikama Picassa, Moneta i Matissea nakon što su njezinog sina uhitili zbog krađe umjetnina iz muzeja u Rotterdamu

Rumunjski istražitelji otkrili su ostatke boje i platna u pećnici žene čiji je sin optužen za krađu remek djela ukradenih iz nizozemskog muzeja Kunsthal u listopadu prošle godine. Među ukradenim djelima bile su slike Picassa, Moneta i Matissea. 

Olga Dogaru priznala je prošli tjedan da je uništila dokaze vrijedne između 100 i 200 milijuna eura. 

'To je zločin protiv ljudskosti'

Forenzičari su pronašli 'male fragmente zaštitne boje i ostatke boje i platna kao i nešto bakra i čavlića koji datiraju prije 20. stoljeća'. Ravnatelj rumunjskog muzeja Nacionalne povijesti Ernest Oberlander-Tarnoveanu nije želio definitivno potvrditi da su to ostaci od sedam ukradenih slika, piše BBC

- Ako se dokaže da je tako, to je zločin protiv ljudskosti - rekao je. 

Stavila sam kofer sa slikama u pećnicu. Dodala sam cjepanice i cipele te čekala dok nisu kompletno izgorjele, rekla je Olga Dugaru

Majka je prvo tvrdila kako je sakrila umjetnine u napuštenoj kući, a zatim na groblju u selu Caracliu. Iskopala ih je i spalila nakon što je policija počela pretraživati selo. 

- Stavila sam kofer sa slikama u pećnicu. Dodala sam cjepanice i cipele te čekala dok nisu kompletno izgorjele - rekla je.

Za krađu su optužena šestorica Rumunja. Suđenje im počinje sljedeći mjesec. Forenzičari će tek sljedeći tjedan moći potvrditi jesu li zaista spaljena skupocjena djela.

Posljednja velika krađa iz muzeja bila je 1991. godine u Amsterdamu. Iz muzeja Van Gogh nestalo je 20 remek-djela.

Komentari (48)
  • Baba se grije za 200 milja, a ja se žalim kad mi dođe rata od 600 kn za plin...baš sam čudak :)

    18. 7. 2013,   08:22
  • koji k... je to na zadnjoj slici??

    18. 7. 2013,   07:49
  • Vrlo tesko da su spaljeni originali. Cavlici koji datiraju prije dvadesetog stoljeca mogu biti i iz cipela (rumunjska je to :)

    18. 7. 2013,   09:16