Obavijesti

News

Komentari 9

Umrle su sijamske blizanke: 'Počivajte u miru, djeco moja'

Umrle su sijamske blizanke: 'Počivajte u miru, djeco moja'

Maria i Consolata Mwakikuti iz Tanzanije, spojene abdomenom, bile su glavna tema lokalnih medija koji su pratili njihovo školovanje. Bile su prve hendikepirane studentice na fakultetu u Iringi

VIDEO

Sijamske blizanke, koje su postale poznate nakon što su krenule na studij u Tanzaniji prošlog rujna, preminule su nakon teške bolesti u 22. godini, objavio je predsjednik te države u nedjelju.
 
Maria i Consolata Mwakikuti, koje su bile spojene abdomenom, bile su glavna tema lokalnih medija koji su pratili njihovo školovanje. Njihovo primanje na Katoličko sveučilište Ruaha u Iringi u rujnu 2017.  označilo je pozitivan pomak prema prihvaćanju hendikepiranih i invalidnih stanovnika te zemlje u  kojoj su većinom bili marigalizirana skupina ili napušteni odmah po rođenju. 

Djevojke su se školovale kako bi postale profesorice povijesti, engleskog i svahili jezika, no razboljele su se početkom godine. Dijagnosticirali su im probleme sa srcem. Preminule su u nedjelju u bolnici nedaleko od sveučilišta. 

- Ožalošćen sam smrću blizanki Marie i Consolate. Posljednji put kada sam ih posjetio u bolnici molile su za našu naciju. Upućujem iskrenu sućut njihovoj obitelji... Počivajte u miru, djeco moja - napisao je na Twitteru predsjednik Tanzanije John Magufuli. 

Blizanke su otac i majka ostavili odmah nakon rođenja, a podigla ih je katolička misija. 

'Ne odbacujte hendikepiranu djecu, i ona su ljudi'

U emotivnom obraćanju na televiziji prošlog srpnja, Maria je roditelje pozvala da svoju djecu, koja se rode s nekim hendikepom, ne skrivaju. 

- I takva djeca moraju znati da su ljudska bića, hendikepirana ili ne, da su jednako vrijedna kao i druga i da imaju ista prava - kazala je tada Maria. Djevojke su uživale zajedno kuhati i plesti te su bile zahvalne svojim učiteljima koji su im pomagali da završe srednju školu. Tanzanijska vlada osigurala im je i vozilo koje ih je svakodnevno prevozilo na nastavu. 

- Nismo vjerovale da će doći ovaj dan, to je Božja milost što smo danas ovdje - kazala je Consolata nakon što su primljene na fakultet, piše Yahoo

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a