Obavijesti

News

Komentari 219

Umro don Ivan Grubišić, bivši saborski zastupnik i svećenik

Umro don Ivan Grubišić, bivši saborski zastupnik i svećenik
1

Poznati splitski svećenik don Ivan Grubišić umro je jutros u 81-oj godini života u domu za umirovljene svećenike u Splitu, gradu u kojem je godinama bio jedan od omiljenih svećenika

VIDEO

Don Ivan Grubišić već godinama je imao velike zdravstvene probleme, borio se i sa teškim dijabetesom, a svoje zadnje dane proveo je u domu za umirovljene svećenike u Splitu. Umro je jutros. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:43

Omiljeni splitski svećenik don Ivan Grubišić je na izborima u prosincu 2011.  kao kandidat Saveza za građansku i etičku Hrvatsku izabran u Sabor. Zbog političkog angažmana bila mu je izrečena kanonska kazna suspenzije svećeničkih dužnosti.
Ukinuta mu je tek nakon završenog mandata i nakon što se odrekao političke uloge 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Meni je nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić nedavno omogućio služiti misu, obavljati ispovijed i pričest nakon što sam se odrekao političke uloge - rekao je don Grubišić prije godinu dana.

Pokretanje videa...

00:40

Naime, nadbiskup Barišić kaznio ga je prije 5 godine kada je Ivan Grubišić bio u političkom zamahu. Tada je bio je saborski zastupnik, pa je postao i član Gradskog vijeća Splita, a iako je izgubio izbornu utrku za župana, njegova lista osvojila je i znatan broj mandata u županijskoj skupštini. Skupljao je i potpise za utrku za predsjednika države, no iako ih je prikupio nije se kandidirao.

Patrik Macek/PIXSELL

Rođen je 20. lipnja 1936. u Dicmu, selu na pola puta između Splita i Sinja. Odrastao je u siromašnoj obitelji uz sedmero braće i sestara.  Oca i brata su mu ubili partizani, a majka je morala šivati i tako pokušavala prehraniti obitelj. Nakon završetka osnovne škole otišao je u sjemenište. 

Maturirao je 1956. u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Splitu,  diplomirao šest godina kasnije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a sociologiju i filozofiju završio je 1982. u Zadru.

Kao župnik i pastoralni djelatnik službovao je punih 50 godina. Narodu blizak i uvijek s narodom, u mirovinu je otišao 2011. kao župnik župe Svetog Roka u Splitu koju je i sagradio. 

- Biti svećenik nije profesija, nego zvanje, i vrlo će mi nedostajati nedjeljni susreti s vjernicima - govorio je. Don Ivan se tada politički angažirao.

Patrik Macek/Pixsell

Iako svećenik protivio se nastavi vjeronauka u školama. Njegov politički aktivizam je od početka privlačio pažnju javnosti budući da su njegovi stavovi često bili jako različiti od stavova većine svećenstva unutar Hrvatske. Često je bio "crna ovca" Katoličke crkve jer se nije ustručavao kritizirati crkveno vodstvo zbog rastrošnosti, a i redovito je kritički progovarao o negativnostima u hrvatskom društvu i Katoličkoj crkvi.

Autor je 12 knjiga i dobitnik mnogih nagrada. Predavao je na Katehetskom institutu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, na Teološko-katehetskom institutu u Splitu i na Hrvatskim studijima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 219
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag