Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Umro Fahrija Karkin, odvjetnik koji je zastupao i Karadžića

None Foto: REUTER/PIXSELL

U dugoj karijeri branio sam mnoge optužene a samo u dva slučaja mogu reći da branim heroje. To su Dragan Vikić i Atif Dudaković, posljednje su riječi koje je u sudnici u srijedu izgovorio Karkin

Jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih odvjetnika Fahrija Karkin umro je iznenada u četvrtak u Sarajevu a lokalni mediji ističu kako je riječ o osobi koja je bila vrstan pravni stručnjak ali i nemilosrdni borac za svoje branjenike, među kojima je bio i Radovan Karadžić.

Karkin je preminuo u 71. godini a posljednji put je u ulozi odvjetnika nastupio u srijedu pred Sudom Bosne i Hercegovine gdje je bio u timu koji brani skupinu optuženih za ratne zločine zajedno s umirovljenim generalom Armije BiH Atifom Dudakovićem.

"U dugoj karijeri branio sam mnoge optužene a samo u dva slučaja mogu reći da branim heroje. To su Dragan Vikić i Atif Dudaković", posljednje su riječi što ih je u sudnici izgovorio Karkin ispisujući na taj način sam sebi i neku vrstu epitafa.

Karin je doista branio brojna zvučna imena počevši od Radovana Karadžića i Momčila Krajišnika 1980-ih kada su njih dvojica u nekadašnjoj zajedničkoj državi procesuirani zbog gospodarskog kriminala.

Tijekom rata u BiH odnosno opsade Sarajeva Karkin je bio i privođen zbog sumnjive uloge koju je imao kao "pravni savjetnik" Ismeta Bajramovića Ćele, jednog od "žestokih momaka" sarajevskog podzemlja koji se prometnuo u zapovjednika vojne policije Armije BiH.

Nakon rata branio je gotovo sva zvučna imena iz kriminalnog miljea a portal Faktor u povodu Karkinove smrti podsjeća na njegovu izjavu po kojoj odvjetnik ima pravo lagati ukoliko to od  njega traži klijent. 

O Karkinu njegove kolege govore s dubokim poštovanjem.

"Izgubili smo jednog pravnog stručnjaka i znalca koji se nesebično borio za svoje klijente, za ljudska prava građana i koji nikad nije posustao pa ni onda kad je već sve bilo izgubljeno. Pružao je pravnu pomoć klijentima kad su svi već digli ruke od njih, i obitelj i država i zakon", kazao je Nikica Gržić, predsjendik Odvjetnilke komore Federacije BiH kako ga citira portal Klix.

Komentari (5)
  • Ovo je vijest manje zanimljiva čak i od naprđivanja o britanskoj kraljevskoj obitelji, Zgodnom hračku, severini ili lidoji bačić...

    1. 11. 2018,   14:00
  • Neznam zašto njega samo zovu Đavolji odvjetnik.Što ovi drugi koji brane zločice,lupeže i kriminalce ko nisu.

    2. 11. 2018,   07:45
  • Neka mu je laka zemlja.

    1. 11. 2018,   14:02