Obavijesti

News

Komentari 88

Umro Hans-Dietrich Genscher, zagovornik priznanja Hrvatske

Umro Hans-Dietrich Genscher, zagovornik priznanja Hrvatske
8

Gencher je odigrao jednu od ključnih uloga u procesu priznanja Slovenije i Hrvatske. Bio je veliki zagovornik ujedinjene Europe i u njoj, smatrao je on, svi moraju naći mjesto

VIDEO

Hans Dietrich Genscher, dugogodišnji njemački ministar vanjskih poslova i vicekancelar umro je u četvrtak u 89. godini života od zatajenja srca, objavio je njegov Ured.

Genscher je bio ministar vanjskih poslova i vicekancelar Zapadne Njemačke od 1974. do 1982. te, nakon dvotjedne pauze, od 1982. do 1992. godine. Time je postao najdugovječniji šef diplomacije i vicekancelar u suvremenoj njemačkoj povijesti. 

Ostat će zapamćen kao političar koji je “odradio” rušenje Berlinskog zida. Smatra ga se, uz Kohla, arhitektom ponovnog njemačkog ujedinjenja. Veliku ulogu u tome imali su njegovo političko iskustvo i razgovori koje je o ujedinjenju vodio s političarima iz Sovjetskog Saveza, Sjedinjenih Američkih Država i susjednih država, posebno Francuske.

Ostat će zapamćen po velikoj ulozi koju je imao u procesu međunarodnog priznanja Hrvatske. Iako isprva skeptičan prema raspadu Jugoslavije, od ljeta 1991. godine postao je, uz njemačkog kancelara Helmuta Kohla, najvažniji zagovornik samostalnost Hrvatske i Slovenije. 

Zahvaljajući i njegovim diplomatskim sposobnostima postignut je dogovor o zajedničkom priznanju tada 12 članica Europske zajednice Hrvatske i Slovenije 15. siječnja 1992. godine.

Liberal Genscher bio je veliki zagovornik ujedinjene Europe i u njoj, smatrao je on, moraju naći mjesto svi.

- Mi smo vidjeli ozbiljne naznake velikosrpskih težnji. Govor na Kosovskom polju je odigrao veliku ulogu. Prekid rotiranja u Predsjedništvu Jugoslavije i ukidanje autonomije Kosova i Vojvodine pokazali su da je Milošević želio jednu drukčiju Jugoslaviju, naime, Jugoslaviju kojom će dominirati Srbija. To nam je pomoglo da shvatimo da hrvatske i slovenske težnje za neovisnošću imaju svoje razloge - objasnio je godinama kasnije Genscher.

Gencherov zaštitni znak bio je žuti pulover, a po njemu su naši ljudi nazivali Mercedes S klasu u kojem se uvijek vozio.

Za njegove zasluge u uspostavi neovisne Hrvatske, u brojnim hrvatskim gradovima ulice i trgovi nose Genscherovo ime, na Braču ima spomenik, a predsjednik Franjo Tuđman uručio mu je 1997. godine visoko državno odličje, Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom.

Posljednji put Genscher je posjetio Zagreb 2007. godine na petnaestu godišnjicu međunarodnog priznanja Hrvatske, 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa