Obavijesti

News

Komentari 159

Umro je u mukama: Bolesnog dječaka roditelji odbili liječiti...

Umro je u mukama: Bolesnog dječaka roditelji odbili liječiti...
1

U Rijeci je počelo suđenje rastavljenim roditeljima Hani Gržetić i Viktoru Brnobiću zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava. Hana Gržetić se opet udala i prije šest mjeseci rodila dječaka...

VIDEO

Zbog zaštite prava optuženice i njene djece sudsko vijeće riječkog Županijskog suda odlučilo je isključiti javnost sa suđenja 39-godišnjoj Hani Gržetić iz Omišlja i 42-godišnjem Viktoru Brnobiću iz Kostrene zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava. Rastavljene roditelje tereti se za grubo kršenje djetetova prava, zbog čega je njihov sin preminuo u dobi od nepunih deset godina. 

Majka u novom braku rodila dječaka

Budući da je majka dječaka u međuvremenu sklopila novi brak u kojem je rodila dječaka, koji sada ima šest mjeseci, a ima i desetogodišnju kćer iz prvog braka s navedenim Brnobićem, sud je odlučio zaštititi njihova obiteljska prava.

Podsjetimo, okrivljenike se tereti da su od 6. kolovoza do 5. rujna 2015. godine u Rijeci, a nakon što su liječnici u bolnici utvrdili najvjerojatniju limfatičnu neoplazmu ne-Hodgkinovog limfoma te unatoč višekratnom informiranju liječnika o prirodi bolesti i štetnim posljedicama neliječenja, uključujući i smrtni ishod, odbili daljnje terapijske postupke i liječenje djeteta po protokolima službene medicine te konvencionalnim metodama suvremene medicine.

Na vlastiti zahtjev odveli dijete iz bolnice

Optuženi su da su na izričiti vlastiti zahtjev odveli dijete iz bolnice, te mu onemogućili potrebnu dijagnostičku obradu i liječenje hematološko-onkoloških bolesnika, te uskratili pravo na liječenje.

Drugo mišljenje zatražili su tek 1. rujna, kada je u klinici u Avianu u Italiji verificirana dijagnoza akutne limfoblastične leukemije T-fenotipa, no i tada su, navodi se u optužnici, odbili liječiti dijete po protokolima službene medicine i konvencionalnim metodama suvremene medicine (kemoterapijom).

Tako je uslijed neliječenja došlo do brzog napredovanja i širenja zloćudne bolesti po svim vitalnim organima što je u konačnici dovelo do smrti djeteta 5. rujna 2015. godine. 

Slučaj u javnosti nekoliko dana prije dječakove smrti

Za slučaj se u javnosti doznalo tek nekoliko dana prije dječakove smrti kada je početkom kolovoza dječaku u Dječjoj bolnici Kantrida dijagnosticiran rak limfnih čvorova, no nakon jednog dana provedenog na Kantridi, roditelji su ga odveli iz bolnice, potpisavši izlazak uz izliku da žele još jedno mišljenje.

Bolnica je tada o svemu obavijestila Centar za socijalni rad u Omišlju, budući da je dječak nakon razvoda roditelja živio s majkom, a koji 13. kolovoza pokreće postupak za oduzimanje prava uz privremenu mjeru te zahtjev da se dijete da na čuvanje i odgoj u Lovran.

Isti dan podnesena je i kaznena prijava, a 14. kolovoza sudu su podnesena dva prijedloga za lišavanje roditeljstva te su donijeli privremenu mjeru za dodjelu skrbnika i dozvolu za liječenje.  No roditelji od suda dobivaju odgodu budući da su priložili dokumentaciju da s dječakom 1.rujna odlaze u Italiju, točnije u bolnicu Aviano, po drugo mišljenje.

Otišli u vikendicu: Pozvali su Hitnu, ali bilo je prekasno...

Liječnik tamo utvrđuje da je bolest progradirala u leukemiju, a u kontaktu s njime, liječnici Dječje bolnice Kantrida obaviješteni su da je dječakovo zdravstveno stanje jako loše.

Isti dan iz Centra za socijalni rad stiže odluka o oduzimanju djeteta roditeljima te da daljnju brigu o njegovom zdravlju i liječenju preuzima dodijeljeni skrbnik. No dolaskom na adresu roditelja ne nalaze nikog.

Naime, roditelji s bolesnim dječakom "bježe" u vikendicu prijatelja u Gorski kotar, u Lič, gdje nesretnom djetetu biva sve gore. Kada su pozvali Hitnu pomoć bilo je, nažalost, prekasno i dječak je umire nakon dva sata.

'Da smo dječaka smjeli liječiti, bio bi živ'

Dječaka je u riječku bolnicu, mjesec dana prije smrti, primio predstojnik klinike dr. Goran Palčevski. On je tada za 24sata kazao da je on osobno prvi dan razgovarao s ocem, apelirao na njega te ga pokušao urazumiti i predočiti mu koliko svojim stavom dovodi u opasnost život djeteta.

- U konačnici taj njegov stav je bio i koban za dijete. Da je dijete ostalo kod nas, djetetu bi se sigurno pomoglo i uvjeren sam da u konačnici do ovako neželjenog ishoda ovako brzo ne bi došlo - rekao je prije dvije godine prof. Goran Palčevski. 

U riječkoj bolnici nerado govore o slučaju, ali ipak doznajemo što je dječakov otac “odbrusio” pročelniku klinike na molećive pozive da dopusti da pomognu i liječe dječaka.

- Nemojte me više nagovarati jer, što me više i upornije budete nagovarali, to ću ja biti tvrđi u odbijanju - kazao je otac pročelniku Klinike za pedijatriju riječkog KBC-a, nakon čega je potpisao da ga na vlastitu odgovornost vode izvan bolnice. 

Otac: Htio sam prirodno liječenje, a ne da ga ubije kemoterapija

Otac je nekoliko dana nakon smrti dječaka na Facebooku napisao kako su im u KBC-u Rijeka “prijetili: ako odvedete sina bez kemoterapije umrijet će za najviše 48 h, vi ne volite svoje dijete, niste normalni...”

- Odlučili smo liječiti sina prirodnim neagresivnim putem pomoću sode bikarbone i limuna (Simoncellieva terapija), prirodnih sokova po naputku Dr. Gersona (Gersonova terapija koja je poznata javnosti od 1934 g.), te raznim biljnim kapima tinkturama i antibioticima na istoj bazi, pokušali smo nabaviti i kanabisovo ulje koje je u mnogim slučajevima dovelo do izliječenja ili vidnog poboljšanja, ali kako je taj preparat u Hrvatskoj ilegalan jako ga je teško nabaviti tako da smo ga uspjeli dobiti prekasno - napisao je tada otac.

Majka: Ispunjavali smo njegovu želju 

Majka dječaka je, pak, nakon njegove smrti poručila da je sve radila samo iz ljubavi prema svom djetetu.

- Moje dijete nije htjelo ići u bolnicu i nije htjelo da ga bodu iglama. Mi smo ispunjavali njegovu želju. Bio je inteligentno dijete i znao je što mu treba, a što ne - poručila je tada.

Suze, jecaji i bol za dječaka 

Dječaka je pokopan na groblju u Omišlju na Krku. Na vječni počinak ispratilo ga je dvjestotinjak prijatelja i članova obitelji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 159
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u