Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

UN-a hitno traži 350 milijuna dolara za pomoć Palestincima

None Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA

Prioritet je rješavati potrebe 1,4 milijuna najugroženijih Palestinaca kojima treba osigurati hranu i krov nad glavom, vodu, higijenske uvjete i zdravstvene usluge, kazao je Jamie McGoldrick, koordinator UN-a

Ujedinjeni narodi i palestinska vlast zatražili su u ponedjeljak 350 milijuna dolara za pomoć Palestincima u 2019., i objasnili da su humanitarne potrebe znatno veće, ali su svjesni rekordno niskog odziva na poziv za prikupljanje novca.

Humanitarni plan za 2019. obuhvaća 203 projekta različitih organizacija - humanitarnih i nevladinih udruga te UN-ovih agencija.

Prioritet je rješavati potrebe 1,4 milijuna najugroženijih Palestinaca kojima treba osigurati hranu i krov nad glavom, vodu, higijenske uvjete i zdravstvene usluge, kazao je Jamie McGoldrick, koordinator UN-a za Pojas Gaze, Zapadnu obalu i Istočni Jeruzalem. 

 - Humanitarni djelatnici suočeni su s dosad neviđenim izazovima, između ostalog s dosad najnižim odzivom na poziv za prikupljanje pomoći i napadima kojima se teži njihov rad prikazati nezakonitim - rekao je McGoldrick u Ramallahu, gradu na Zapadnoj obali pod izraleskom okupacijom.

- Mnogo više pomoći je potrebno - rekao je McGoldrick i objasnio da UN traži svotu "za provedbu plana koji realno može provesti u jako ograničenim okolnostima".

U protekloj godini Sjedinjene Države srezale su pomoć Palestincima, uključivo pomoć za UN-ovu agenciju koja se skrbi za 5 milijuna palestinskih izbjeglica.

SAD je obećao 365 milijuna agenciji za 2018., ali je uplatio samo prvu ratu od 60 milijuna dolara, pa u kolovozu objavio da obustavlja donacije.

Taj potez tumači se kao sredstvo pritiska na palestinske čelnike kako bi počeli pregovore s Izraelom.  

Palestinci žele uspostaviti vlastitu državu na Zapadnoj obali, Pojasu Gaze i Istočnom Jeruzalemu, područjima koja je Izrael osvojio i okupirao ratom 1967. SAD je posrednik između dviju strana u pregovorima koji su propali 2014., a pokušaj američkog predsjednika Donalda Trumpa da ih obnovi do sada nisu dali rezultata. 

Oko 77 posto novca zatraženog za 2019. namijenjeno je Gazi, rekli su organizatori o prenapučenom području u kojem je humanitarno stanje očajno nakon godina izraelske blokade jer Gazom vlada Hamas, koji Izrael naziva terorističkim pokretom, ali loši uvjeti su i posljedica unutarnjih političkih podjela među Palestincima. 

Komentari (9)
  • Možda bi neki saudijski šeik mogao dati 350 milijuna dolara umjesto da ih večeras sprži u kockarnici sada kada zločesti američki porezni obveznici koji rade u 3 smjeni više ne daju.

    17. 12. 2018,   13:06
  • ''Koja je svrha postojanja takozvane organizacije "Ujedinjenih nacija", ili skraćeno UN-a? Koji je to svjetski problem riješio UN u sedamdesetak godina svog postojanja? Nijedan, nula. UN nije zustavio nijedan rat, nijedan masovni zločin, nije riješio nijednu krizu, nijedan sukob. Naprotiv, UN je u svojoj povijesti napravio više problema, nego što je donio koristi. ''

    17. 12. 2018,   12:25
  • Rekordno nizak odaziv, dakle svijet se opametio i shvatio da humanitarni novci ionako zavrse u rukama terorista hamasa ili se potrose na luksuzan zivot abasa i ostalih voda fataha...

    17. 12. 2018,   15:10