Obavijesti

News

Komentari 0

UN je obnovio dostavu pomoći Siriji, no prepolovio joj trajanje

UN je obnovio dostavu pomoći Siriji, no prepolovio joj trajanje
2

Petnaestočlano vijeće dopustilo je nastavak isporuke prekogranične humanitarne pomoći milijunima sirijskih civila iz dvaju mjesta u Turskoj, no odbacilo je isporuke iz Iraka i Jordana

VIDEO

Vijeće sigurnosti UN-a u petak je obnovilo nastavak šest godina duge operacije isporuke humanitarne pomoći milijunima sirijskih civilima, ali broj graničnih prijelaza je prepolovljen, a dozvola dana za šest mjeseci umjesto godine dana kako bi se izbjegao ruski veto.

Petnaestočlano vijeće dopustilo je nastavak isporuke prekogranične humanitarne pomoći milijunima sirijskih civila iz dvaju mjesta u Turskoj, no odbacilo je isporuke iz Iraka i Jordana.

Nadalje, Vijeće je produljilo operaciju dostave pomoći samo za šest mjeseci, umjesto na godinu dana.

Rusija i Kina bile su suzdržane, a zbog razvodnjavanja teksta rezolucije apstinirale su Sjedinjene Države i Velika Britanija. Ostalih 11 članica glasalo je 'za' rezoluciju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Da Vijeće sigurnosti nije u zadnjem trenutku postiglo dogovor, pomoć bi bila ukinuta jer je prijašnje odobrenje trebalo isteći u ponoć. 

UN je rekao da se 2,7 milijuna ljudi na sjeverozapadu Sirije i 1,3 milijuna na sjeveroistoku zemlje oslanja na pomoć iz prekograničnih dostava. 

Odobrenje Vijeća  potrebno je jer sirijska vlada nije pristala na prekogranične isporuke pomoći.

Od 2014., rezolucijom se dopušta  UN-u da šalje pomoć u dijelove Sirije koji nisu pod kontrolom predsjednika Bašara al Asada preko dvaju graničnih prijelaza iz Turske na sjeverozapadu, jednog iz Iraka na sjeveroistoku i jednog iz Jordana na jugu, koje trenutno nije u upotrebi.

Rusija i Kina su prošlog mjeseca stavile veto na rezoluciju koja bi omogućila isporuke u daljnjih 12 mjeseci i dva centra u Turskoj i jednog u Iraku. To je bio 14. ruski veto na akcije povezane sa Sirijom od kada je sukob u toj državi buknuo 2011. godine.

Vijeće je također prošlog mjeseca glasalo o ruskom nacrtu rezolucije, ali bilo je samo pet glasova za, šest protiv i četiri suzdržana.

No, 1. siječnja zamijenjeno je pet članica Vijeća, pa neki diplomati smatraju da bi Rusija sada mogla imati veću podršku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti