Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

UN: Oslobođeno 900 djece iz milicije protiv Boko Harama

None Foto: LUC GNAGO

Milicija Civilian Joint Task Force (CJTF) oslobodila je 894 djece, uključujući 106 djevojčica, u Maiduguri, glavnom gradu države Borno na sjeveroistoku Nigerije

Gotovo 900 djece koja su služila u civilnoj policiji protiv islamističke grupe Boko Haram u Nigeriji oslobođeno je, objavio je u petak UN.

Milicija Civilian Joint Task Force (CJTF) oslobodila je 894 djece, uključujući 106 djevojčica, u Maiduguri, glavnom gradu države Borno na sjeveroistoku zemlje, objavila je UN-ova agencija za djecu UNICEF.

- Djeca na sjeveroistoku zemlje nosila su teret sukoba. Korištena su u borbenim i neborbenim zadacima i svjedočila smrti, ubojstvima i nasilju - rekao je nigerijski predstavnik u UNICEF-u Mohamed Fall.

CJTF pomaže vojsci u borbi protiv Boko Harama i formirana je 2013. radi zaštite lokalnih zajednica od napada islamista.

U rujnu 2017. potpisala je sporazum kojim je prekinuto novačenje djece i otada je oslobođeno 1727 djece i mladih, prema podacima UN-a.

Ujedinjeni narodi vjeruju da je ta skupina regrutirala više od 3500 djece između 2013. i 2017. u sjeveroistočnoj Nigeriji.

Boko Haram opasnost je za naselja i zajednice u tom dijelu zemlje iz kojeg kreću u napade, uključujući susjedne države poput Čada, Nigera i Kameruna.

Od 2009., sunitski fundamentalisti usmrtili su desetke tisuća ljudi, a pretpostavlja se da je dva i pol milijuna ljudi raseljeno.

Cilj te skupine je uvođenje šerijatskog zakona.

Komentari (2)
  • Deri peri kao po levantu jedino ispravno rješenje🤪❌🤪🇭🇷

    10. 5. 2019,   15:25
  • tko ono logisticki, obukom i na druge nacine pomaze CJTF-u? rusija, kina, iran, saudijska arabija, turska, venezuela, indija, neka druga rupetina treceg svijeta? ili mozda strasni "kolonizatori", "okupatori", "fasisti" iz europe i sjeverne amerike...

    10. 5. 2019,   15:22