Obavijesti

News

Komentari 2

UN: Sporazum o smanjenju plastičnog otpada u oceanima

UN: Sporazum o smanjenju plastičnog otpada u oceanima
1

Zagađenje plastikom, proglašeno ogromnim ekološkim problemom svjetskog razmjera, doseglo je epidemijske proporcije, dodaje se u priopćenju

VIDEO

Oko 180 država je u petak postiglo dogovor kojim se želi znatno smanjiti količina plastike koja završi u svjetskim oceanima, objavili su Ujedinjeni narodi. 

Države su se složile da će izmijeniti Baselsku konvenciju kako bi svjetska trgovina plastičnim otpadom bila transparentnija i bolje regulirana, a da upravljanje bude sigurnije za ljudsko zdravlje i okoliš. 

"Ponosan sam da su ovaj tjedan u Ženevi stranke Baselske konvencije postigle sporazum o pravno obvezujućem, globalnom mehanizmu za upravljanje plastičnim otpadom", priopćio je Rolph Payet, izvršni tajnik u agenciji UN-a za Baselsku, Rotterdamsku i Stockholmsku konvenciju. 

"Zagađenje plastikom, proglašeno ogromnim ekološkim problemom svjetskog razmjera, doseglo je epidemijske proporcije, s procijenjenih 100 milijuna tona plastike u oceanima, od čega između 80 i 90 posto dolazi s kopna", dodaje se u priopćenju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Payet je naglasio kako su pregovori, započeti prije 11 dana i na kojima je sudjelovalo 1400 delegata, postigli više nego što je očekivao. 

Dužnosnici takav napredak dijelom pripisuju sve većoj svjetskoj osviještenosti o opasnosti zagađenja plastikom za morski život, čemu su pridonijeli i dokumentarni filmovi britanskog autora Davida Attenborougha i drugih. 

Marco Lambertini, direktor ekološke organizacije WWF International, kazao je kako su bogate države dugo izbjegavale odgovornost za ogromne količine plastičnog otpada, a da je novi sporazum veoma dobrodošao korak u suočavanju s tom neravnotežom.

"No to je samo dio puta. Što mi i planet trebamo je opsežan dogovor koji će se suočiti s globalnom plastičnom krizom", rekao je.  

Payet je istaknuo kako bi nova pravila trebala imati značajan utjecaj na zagađenje oceana i osigurati da plastika "ne završi tamo gdje ne bi trebala". 

Nova pravila će stupiti na snagu tek kroz godinu dana, no Payet je naglasio kako su potpisnice poručile da ne žele bilo kakvu odgodu. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag