Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Unatoč protivljenju: 'Misa na Bleiburgu bit će kao i do sada'

None Foto: Filip Brala/Pixsell

Nadbiskup Želimir Puljić u intervjuu za desno-katolički austrijski tjednik Die Tagespost napao je biskupiju Gurk Klagenfurt, kazavši da smo 'jednostrano tumačenje povijesti imali u komunizmu'

Unatoč protivljenju Austrijske biskupske konferencije, Katolička crkva u Hrvatskoj, ali i službene vlasti Republike Hrvatske, i ovog će svibnja u Bleiburgu održati misu za pripadnike ustaško-domobranskih postrojbi ii civile koji su 1945. izručeni partizanima, a mnogi poslije likvidirani na križnim putevima, najavio je medijima njemačkog govornog područja Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski biskup, prenosi Jutarnji.

BISKUP NE SMIJE VODITI MISU Austrijske vlasti razmatraju zabranu skupa na Bleiburgu

Nedavno je Austrijska biskupska konferencija potvrdila odluku dijecezanskog upravitelj Biskupije Gurk Klagenfurt da ove godine ne dopusti slavljenje mise zadušnice na Bleiburškom polju, a to je javno potvrdio i kardinal Joseph Schönborn, koji je tada upozorio kako 'ne može zabraniti dolazak hodočasnika na Bleiburg, ali misu može, i ova odluka je nepromjenjiva. Čak i tamošnje lokalne vlasti razmišljaju o zabrani skupa, ali ta odluka još nije donesena, za razliku od crkvene.

Ako je tako, odluka HBK da se bleiburška misa održi pod svako cijenu mogla bi izazvati ozbiljan skandal, a upravo to je najavio nadbiskup Puljić:

NE MISLI MIJENJATI ODLUKU Biskup koji je zabranio misu na Bleiburgu: 'Šteti ugledu Crkve'

- Komemoracija u Bleiburgu, 18. svibnja 2019., zakazana je i bit će održana kao i do sada pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, uz uobičajene molitve, s odrješenjem za pokojne i svetom misom, koju ove godine neće predvoditi hrvatski biskup, nego svećenik, ako se odluka Biskupije Gurk-Klagenfurt u međuvremenu ne promijeni  - glasio je eksplicitan odgovor u intervjuu s predsjednikom HBK nadbiskupom Želimirom Puljićem za Die Tagespost, desno-katolički tjednik, čvrsto povezan s organizacijom Opus Dei.

VLADIMIR ŠEKS 'Još nije definirana ovogodišnja komemoracija u Bleiburgu'

Puljić je iskoristio intervju za napad na biskupiju Gurk-Klagenfurt, ustvrdivši kako smo 'jednostrano političko tumačenje povijesti imali u komunizmu' i dodavši da da je 'odluka dijecezanskog upravitelja Guggenbergera obradovala one koji ne vole Crkvu i ne priznaju stradanje Hrvata u tom teškom vremenu završetka rata'.

Ovo postaje prvorazredni sukob Katoličke crkve u Hrvatskoj i Austriji, ali i međudržavni problem jer je Sabor pokrovitelj mise koja nije dopuštena. 

Komentari (144)
  • Žalosno je koliko Crkveni činovnici vole ustaše. Meni kao praktičnom vjerniku je to nepojmljivo, čak i sramotno.

    2. 4. 2019,   09:15
  • mi smo jedini narod u europi koji jos uvijek slavi fasizam. Pa za koga ima biti misa na tom bleiburgu, za porazene zlocince iz kvislinske ndh?

    2. 4. 2019,   09:39
  • Kako to nadbiskupe Puljiću kroz taj intervju niste iskoristili poziv svim crkvenim kolegama da pomognete bližnjemu svome u ovom slučaju obitelji Rončević?Tamo gdje trebate učestvovati nema vas ni čut ni vidjet.

    2. 4. 2019,   09:51