Obavijesti

News

Komentari 9

'Unatoč Trumpovim izjavama, SAD nam ipak ostaje prijatelj'

'Unatoč Trumpovim izjavama, SAD nam ipak ostaje prijatelj'
1

Mogherini je ministrima vanjskih poslova EU-a koji su se sastali u Bruxellesu kazala da će na jednome od predstojećih sastanaka razgovarati o transatlantskim odnosima...

VIDEO

Sjedinjene Države ostaju prijatelj Europe, kazali su u ponedjeljak ministri vanjskih poslova EU-a, nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Donald Trump Europsku uniju nazvao neprijateljem kada je govorio o trgovinskim poslovima. 

"Jasno nam je tko nam je prijatelj: a to su bez sumnje Sjedinjene Države", izjavila je u ponedjeljak šefica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini. 

"Izmjene u administraciji ne znače i izmjene kada je riječ o prijateljstvu između zemalja i naroda", dodala je. 

Mogherini je ministrima vanjskih poslova EU-a koji su se sastali u Bruxellesu kazala da će na jednome od predstojećih sastanaka razgovarati o transatlantskim odnosima. 

O tomu bi trebali neformalno razgovarati krajem kolovoza, a idući službeni sastanak predviđen je za 15. listopada. 

Donald Trump tvrdi: Rusko-američki odnosi nikad lošiji
Donald Trump tvrdi: Rusko-američki odnosi nikad lošiji

Nema nikakve drame kada je riječ o Trumpovim izjavama u ponedjeljak, rekla je Mogherini. 

Njemački ministar za europska pitanja Michael Roth pozvao je EU na jedinstvo. 

"Američki predsjednik provocira. Pokušava utjecati na raskol unutar EU-a. Naziva nas neprijateljima, no mi to ne vidimo kao problem", rekao je Roth, podsjetivši na "duboko i blisko partnerstvo" koje veže dvije strane. 

EU ne bi smio biti uznemiren zbog Trumpovih "dijelom vrlo agresivnih, neistinitih i ne osobito konstruktivnih" izjava, kazao je Roth, dodavši da "nam u svemu ovome indignacija neće pomoći".

"Jedino što u ovom slučaju pomaže je jasan jezik... te jasno i jedinstveno stajalište", smatra Roth. 

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas također smatra da "nam je potrebna suverena, ujedinjena i sigurna Europa". "Više se ne možemo u potpunosti oslanjati na Bijelu kuću", tvitao je Maas. 

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian pozvao je na "umjerenost", podsjetivši da je Trump i Kinu i Rusiju nazvao neprijateljima. "Čini se da mu je cijeli svijet neprijatelj", napisao je ironično. 

"Sjedinjene Države nisu predsjednik Trump, a predsjednik Trump nije SAD", napisao je luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn, dodavši da stanovnici EU-a i SAD-a jedni druge smatraju partnerima. 

Asselborn je pozvao na ležerniji pristup kada su posrijedi Trumpove izjave.

Izrazio je nadu da će mu svjež zrak u Škotskoj, u kojoj je proveo vikend igrajući golf, pomoći da bolje razluči tko su mu prijatelji, a tko neprijatelji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.