Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Unatoč zabrani, migrante su pustili da se iskrcaju u Italiji

None Foto: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 5

Skupina od 41 migranta iskrcala se s broda Alex humanitarne organizacije u Italiji, dan nakon što je kapetan prekršio zabranu i pristao u talijansku luku Lampedusu.

Migranti su sada svi na obali nakon što su satima čekali pod policijskom stražom, prenosi BBC. Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini ranije je obećao da neće dopustiti migrantima da se iskrcaju.

- Vidio sam da mi je njemačka vlada napisala pismo tražeći da ponovno otvorim luke i dopustim migrantima iskrcavanje. Ne, ne, apsolutno ne - objavio je uživo na Facebooku.

Migrants disembark a rescue boat in the port of Lampedusa | Autor: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Humanitarna organizacija za spašavanje migranata Mediterranea, čiji brod plovi pod imenom Alex, objavila je fotografiju skupine kako izlazi na obalu.

Vlasti su stigle na Alex kratko nakon ponoći da objave kako su zaplijenili brod i otvorili istragu o kapetanu zbog pomaganja u ilegalnoj imigraciji, objavila je organizacija Mediterranea.

Ranije su u tvitu napisali da njihova iscrpljena posada živi u "nadrealnoj situaciji" i da je odgađanje "nepotrebna okrutnost".

People carry a banner reading "Welcome in Lampedusa" as migrants disembark a rescue boat in the port of Lampedusa | Autor: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

- Ovo je nevjerojatna situacija. Ljudi su na rubu nesvjestice. Toaleti ne rade. Situacija je kao da smo oteti. Nitko ne zna što će se dogoditi - rekla je glasnogovornica Alessandra Sciurba u luci.

U međuvremenu, brod Alan Kurdi njemačke humanitarne organizacije Sea-Eye objavio je da sada plovi prema Malti nakon što je slijedio Alexa prema Italiji.

Ministar Salvini iz ekstremno desne Lige zauzeo je tvrdo stajalište protiv migranata i spasilačkih brodova, zbog čega je porasla njegova popularnost, kao i njegove stranke.

People carry a banner reading "Welcome in Lampedusa" after migrants disembark a rescue boat in the port of Lampedusa | Autor: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Istraživanje objavljeno u talijanskome listu Corriere Della Sera u subotu pokazuje da 59 posto Talijana odobrava Salvinijevu zabranu uplovljavanja u talijanske luke za brodove nevladinih organizacija koje spašavaju migrante.

Komentari (24)
  • Soroševeve organizacije zabijaju posljednji čavao u lijes Europe !

    7. 7. 2019,   12:10
  • U Italiji se kaže "benvenuti" a na onoj ponjavi piše "welcome" pa se pitam gdje su ovi migranti istovareni i tko im želi wilkommen u Lampedusi?

    7. 7. 2019,   12:30
  • Standardni modus operandi

    7. 7. 2019,   12:22