Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

UNHCR: Jamstvo prava na azil prioritet u provedbi sporazuma

None Foto: REUTERS/PIXSELL

Sporazum sklopljen u petak predviđa da svi migranti koji od nedjelje stignu u Grčku budu vraćeni u Tursku, uključujući i tražitelje azila, poput Sirijaca koji bježe od rata

UN-ovo visoko povjereništvo za izbjeglice (UNHCR) se u petak založilo da jamstvo prava na azil bude prioritet pri provedbi sporazuma između EU i Turske o migrantima koji pokušavaju ući u Europu.

Sporazum sklopljen u petak predviđa da svi migranti koji od nedjelje stignu u Grčku budu vraćeni u Tursku, uključujući i tražitelje azila, poput Sirijaca koji bježe od rata.

"Ključan je način provedbe sporazuma, izbjeglicama treba zaštita, a ne odbijanje", analizira UN-ova organizacija za izbjeglice u priopćenju.

UN je upozorio na "moguća kolektivna i samovoljna izbacivanja", ali Europska komisija je zajamčila da je mehanizam koji je predviđen sporazumom u skladu s međunarodnim pravom.

Svakom tražitelju azila koji će stići na grčke obale od nedjelja će biti osigurane individualne procedure, uz zasebno razmatranje molbi i pravo na priziv u slučaju odluke o povratu.

"Osobama koje se vraćaju u Tursku mora se osigurati pravedno razmatranje njihove molbe za azil u razumnom roku", navodi UNHCR.

Organizacija je istaknula da im se mora jamčiti da neće biti prisiljeni na prinudni povratak. 

Od kada je "balkanska ruta" zatvorena, oko 46.000 migranata je trenutačno blokirano u Grčkoj u teškim uvjetima.

Komentari (3)
  • Migranti i azil? Kakav oksimoron! Ako netko ide u drugu državu radi ekonomske potrebe, o kakvom azilu UN priča? I još da im se obeća da ih se neće prisilno vraćati? Dašta da hoće, a UN može trkeljat šta hoće. Još da im teta Becna dođe, što bi tek tada uvjetovali?

    19. 3. 2016,   00:00
  • Dakle, EU je dogovorila da će sve nove izbjeglice/migrante/teroriste... vratiti u Tursku a u međuvremenu će Turcima olakšati vizni režim za ulazak u EU???? Imam neki osjećaj da će se Turske putovnice "štancati" dok se uređaji ne pregriju.... Na ovaj se način zaobilazi dogovor a ako to znam ja sigurno da znaju i EU birokrati.

    19. 3. 2016,   00:20
  • Evropi fale samo jos turci i onda ima sve jta joj treba.Prvo ce dobiti 6.mrd.€,vratiti ce sve emigrante nazad u tursku a onda ce im prodavati vize da se mogu slobodno kretati po cijeloj Evropi.

    19. 3. 2016,   20:18