Obavijesti

News

Komentari 2

Upali u galeriju 'Slava Raškaj' iz podruma bolnice i pokrali je

Upali u galeriju 'Slava Raškaj' iz podruma bolnice i pokrali je
1

Nije još poznato kolika je vrijednost ukradenih slika i fotografija iz galerije koja se nalazi u sklopu psihijatrijske bolnice Vrapče. Provalili su iz podruma klinike

VIDEO

Da netko ide krasti u Vrapče? Zar stvarno? Što im je bilo u glavi?, kazala je uzrujano Dubravka Stijačić, voditeljica Centra za resocijalizaciju u čijoj je nadležnosti galerija Slava Raškaj.

Provalnici naoružani pajserom u četvrtak su obili prozor podruma i razvalili vrata koja vode u galeriju Psihijatrijske bolnice Vrapče. Pod prozor su stavili stolicu i po tiho izvlačili slike.

- Ostavili su samo ono što nije prošlo kroz prozor, a uzeli su 43 slike koje su napravili naši pacijenti koji su se tu liječili prije 70 godina do onih danas - kazala je.

- Imali su rukavice i bili su jako organizirani. Najvjerojatnije su krali u mraku jer da su upalili svjetlo netko bi ih primijetio jer u bolnici uvijek ima ljudi - govori Stijačić. Slike su radovi pacijenata, a slikali su ih u različitim tehnikama od ulja na platnu, crteža ugljenom, kolaža i akvarela.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Dva kolaža koja su ukrali u prosincu smo prodali na aukciji, ali vlasnici još nisu stigli doći po njih. Treći kolaž je bio prevelik za prozor pa ga nisu ni uzeli - objašnjava Stijačić.

Iako je štetu teško procijeniti, Stijačić je očajna jer su liječnicima i pacijentima ti radovi neprocjenjivi.

- Te slike možda imaju neku manju tržišnu vrijednost, ali ako ih ne pronađemo nama je to nenadoknadivo - tvrdi Stijačić. Među ukradenim radovima djela su i poznate animalistice i glazbenice Marije Novaković koja je njima izrazila halucinacije i užas koji pacijenti proživljavaju.

- Vlasnici smo i šest slika Slave Raškaj, no ona se čuvaju u Strossmayerovoj galeriji pa su lopovi ukrali kopije - objašnjava voditeljica Centra. U bolnici se nadaju da će kradljivcima policija ući u trag i vratiti slike u galeriju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a