Obavijesti

News

Komentari 1

Upisana stečajna masa iza propale tvrtke bivšeg premijera

Upisana stečajna masa iza propale tvrtke bivšeg premijera
1

Tijekom stečaja Niva nekretnina ispostavilo se da su među vjerovnicima bili Porezna uprava koja potražuje 1,7 milijuna kuna i Zagorje Tehnobeton s tražbinom od 1,6 milijuna kuna

VIDEO

Trgovački sud u Osijeku donio je rješenje kojim se u sudski registar upisuje stečajna masa iza Niva nekretnina d.o.o, tvrtke u sklopu Nive d.d. koju je vodio bivši hrvatski premijer Nikica Valentić i od koje su vjerovnici do obustave i zaključenja u stečaja u rujnu potraživali oko 3,3 milijuna kuna.

Sudsko rješenje uslijedilo je nakon obustave i zaključenja stečaja Niva nekretnina na temelju posljednjih izvješća stečajnog upravitelja u kojima je bilo navedeno da taj dužnik nema sredstava ni za namirenje troškova stečajnog postupka, a i skupština vjerovnika u lipnju jednoglasno je predložila navedenu obustavu i zaključenje stečaja.

Tijekom stečaja Niva nekretnina ispostavilo se da su među vjerovnicima bili Porezna uprava koja potražuje 1,7 milijuna kuna i Zagorje Tehnobeton s tražbinom od 1,6 milijuna kuna.

No, stečajni upravitelj Niva nekretnina u poslovnim knjigama otkrio je i da kratkotrajnu financijsku imovinu te tvrtke čine potraživanja od povezanih društava Niva d.d., Niva inženjering d.o.o i Niva konzalting d.o.o u ukupnom iznosu od 5,6 milijuna kuna. No, navodilo se i kako su potraživanja od tih društava nenaplativa budući da su u stečajnom postupku ili je predložen njihov stečaj te su im računi u dugotrajnoj blokadi.

Stečajni postupak nad Niva nekretnine d.o.o bio je otvoren početkom ožujka, a kako se navodi u izvješćima stečajnog upravitelja, od tada nije bilo unovčenja stečajne mase. No, s druge strane, u prethodnom izvješću ističe se kako je tijekom 2016. ta tvrtka ostvarila značajni promet nekretninama i to prodajom vinarije, pomoćne zgrade, trafostanice, spremnika i dvorište tvrtki Belje d.d. u sklopu Agrokora. Zbog te kupoprodaje i najma nekretnina ostvaren je poslovni prihod od 59,6 milijuna kuna , dok su istodobno financijske obveze bile smanjene za čak 56,5 milijuna kuna.

Tvrtka Niva nekretnine osnovana je 2010. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, a kao jedini osnivač naveden je Niva inženjering, tvrtka u sklopu holdinga Niva d.d.

Tvrtka Niva d.d., registrirana kao dioničko društvo za upravljanje holding društvima osnovana je 1995., sjedište je u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici, a temeljni kapital joj je 120.000 kuna. Bivši hrvatski premijer Valentić bio je direktor i predsjednik uprave Nive d.d.od 1997. do 2011., a krajem 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...