Obavijesti

News

Komentari 2

'Uprava Ekoplusa mora riješiti problem smrada s Marišćine'

'Uprava Ekoplusa mora riješiti problem smrada s Marišćine'
1

Građani Marčelja i dijela Viškova su posve u pravu, Marišćina smrdi i to se ne smije dopustiti, nego riješiti u što kraćem roku, rekao je Primorsko-goranski župan

VIDEO

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je u ponedjeljak da su građani u pravu kada navode da iz Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina smrdi te da Uprava Ekoplusa, koja upravlja Marišćinom, treba riješiti taj problem ili otići.

Odgovarajući na pitanja na redovnoj tjednoj konferenciji za novinare, Komadina je kazao da je Županija, kao punomoćnik 35 gradova i općina, preuzela posao izgradnje Marišćine, osigurala sredstva iz europskih fondova, a izgradit će i pristupnu cestu i obilaznicu Viškova.

- Naravno, ono što nije dobro, treba priznati i prihvatiti. Građani Marčelja i dijela Viškova su posve u pravu, Marišćina smrdi i to se ne smije dopustiti, nego riješiti u što kraćem roku - rekao je Komadina.  

Naglasio je da u Županiji nisu pobornici populizma i raznih radikalnih priča.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ali, moram otvoreno reći da Uprava nema mandat da tamo petlja, nego ima mandat da to riješi, odnosno da minimalizira, tj. eliminira utjecaje i takav stav Uprave imamo, a u suprotnom doći će novi ljudi - rekao je.

Komadina je u nastavku najavio sljedeću sjednicu Županijske skupštine, na kojoj će se 29. studenoga razmatrati proračun za 2019. od 894 milijuna kuna. Proračun je održiv, konsolidiran i u velikoj mjeru okrenut kapitalnim investicijama, a projekti započeti u ovoj godini bit će nastavljeni, rekao je. Dodao je da se u proračun ne može uvrstiti ono što još nije poznato, navodeći pri tom predloženi paket poreznih zakona, EU projekte i drugo. Ovaj je proračun, rekao je, bazičan, a kasnije će vjerojatno biti veći.

Komadina je još kazao da  je ove godine u proračunu kreiran Fond za Gorski kotar, za područje koje je zahvaćeno depopulacijom i treba mu pomoći. Fond za sada ima 3 milijuna kuna, a prijaviti se mogu goranski gradovi i općine.

Pročelnik za financije Krešimir Parat objasnio je da će proračun za sljedeću godinu biti za oko 10 milijuna kuna manji od posljednjeg rebalansa u 2018. jer u njemu još nema prenesenih sredstava, kao ni pomoći za EU projekte te da se i proračuni za 2020. i 2021.  sada planiraju nešto manji.

Pročelnica za pomorsko dobro i promet Nada Milošević kazala je da Županijska uprava za ceste planira u sljedećoj godini prihode od 94 milijuna kuna, da se s oko 40 milijuna kuna planira redovno održavanje, a s 35 milijuna kuna izvanredno održavanje prometnica.

Pročelnik za regionalni razvoj Ljudevit Krpan rekao je da će Skupština raspravljati i o županijskom prometnom masterplanu za sjeverni Jadran, koji bi trebao omogućiti više prijava na bespovratna europska sredstva.

Pročelnica za socijalnu politiku Dragica Marač najavila je da će Fond za djecu i mlade, čije je osnivanje Skupština prošlog tjedna odobrila, početi funkcionirati nakon što odluka stupi na snagu, za oko tjedan dana, kada će potencijalni korisnici moći predati zahtjeve. Za sada nema točnog broja korisnika, ali se procjenjuje da bi ih moglo biti oko 550,  kazala je.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti