Obavijesti

News

Komentari 72

Upravni sud odlučio: Dužnicima više ne smijete zatvarati vodu

Upravni sud odlučio: Dužnicima više ne smijete zatvarati vodu
1

Plaćali kanalizaciju koje nema: Radnici biogradskog Komunalca ulazili su navodnim dužnicima u dvorišta pa vadili vodomjere iz šahtova i odnosili ih. To je kršenje i drugih zakona

VIDEO

Mještani Biograda i okolnih mjesta godinama negoduju što gradskom poduzeću Komunalac moraju od 2005. plaćati i gradnju kanalizacije.

Neki su sumnjali da će mrežu ikad sagraditi pa su plaćali samo potrošenu vodu i doprinose. Komunalac im je isporuku vode uvjetovao plaćanjem kanalizacije, a to su uvrstili i u Opće i tehničke uvjete isporuke vodnih usluga. Onima koji nisu plaćali, radnici su noću šuljajući se ulazili im u dvorišta i skidali vodomjere.

No Visoki upravni sud presudio je da Komunalac nema pravo uskratiti vodu ljudima koji nisu platili račune.

Za to se izborio Mario Jeličić iz Biograda.

Pozvao se na odluku Ustavnog suda iz 2012. prema kojoj propisi moraju biti u skladu sa zakonom na temelju kojeg su doneseni i s Ustavom. Protumačio je sudu da prema Zakonu o vodama Komunalac može isključiti vodu zbog “tehničko-tehnoloških” uvjeta, a ne zbog neplaćenih računa.

Zakon o vodama

- Ja sam u Mjesnom odboru pa su mi se na taj problem ljudi često žalili. Prijatelj pravnik mi je savjetovao da službeno o tome obavijestim Visoki upravni sud. Oni su Komunalcu ukinuli odredbe poslovanja koje inače mijenja skupština tog društva. Odluka, nažalost, ne vrijedi retrogradno, ali ubuduće Komunalac ne smije građanima isključivati vodu zbog neplaćenih računa - rekao nam je Jeličić.

Iz Komunalca kažu da se presuda odnosi na slučajeve kad se račun osporava u sudskom ili izvansudskom postupku, a da toga nije dosad bilo.

- Svi isporučitelji vodnih usluga u općim i tehničkim uvjetima imaju odredbu o obustavi pružanja vodnih usluga u slučaju neplaćanja. Korisnika koji ne plaćaju dio računa koji se odnosi na naknadu za razvoj je samo nekoliko i protiv njih Komunalac pokreće sve zakonom predviđene mjere u cilju naplate svojih tražbina - rekli su nam.

Odvjetnik Miran Zorica iz ureda Župić i partneri kaže da nije baš tako.

- Visoki upravni sud u svojoj odluci navodi kako je Komunalac svojim općim i tehničkim uvjetima prekoračio i odredbe Zakona o zaštiti potrošača, a ne samo Zakona o vodama. U vrlo sličnoj pravnoj stvari Visoki upravni sud je 2016. ukinuo odredbu Odluke o cijeni vodnih usluga trgovačkog društva Murvica iz Crikvenice - rekao je Zorica.

Dodao je kako bi trebalo podnijeti zahtjev za ocjenu zakonitosti dijelova Općih uvjeta za korištenje mreže i opskrbu električnom energijom koji operatoru sustava omogućuju da nakon prethodne obavijesti, kao krajnju mjeru, može privremeno obustaviti isporuku električne energije krajnjem kupcu ako ni nakon opomene nije podmirio dospjele novčane obveze operatoru sustava.

Sud već vratio i struju

- Ono što već vidim je da su te odredbe u koliziji sa Zakonom o zaštiti potrošača - rekao nam je Miran Zorica. Kaže da je u praksi imao situaciju gdje HEP nije htio klijentu uključiti opskrbu električnom energijom jer je imao evidentirano dugovanje koje nije bilo realno i koje je k tome još bilo i u zastari.

- Sudskom odlukom HEP-u je naloženo da uključi opskrbu električnom energijom zato što eventualno dugovanje ne može imati utjecaja na činjenicu da krajnjem kupcu po sklopljenom ugovoru pripada pravo na opskrbu električnom energijom - rekao je odvjetnik Miran Zorica.

Zakon o vodama jasan je Upravnom sudu
Prema Zakonu o vodama, Komunalac može isključiti vodu samo zbog ‘tehničko-tehnoloških’ uvjeta, a ne zbog neplaćanja računa, upozorio je Biograđanin Visoki upravni sud, koji je ukinuo odluke Komunalca o zatvaranju vode i uzimanju vodomjera dužnicima. To ne vrijedi retrogradno, ali isključivanja ubuduće ne smije biti.

 

Biogradski Komunalac ga čita drukčije 
Prema presudi, odredbe su ukinute jer opravdani razlozi za obustavu isporuke vodne usluge ne mogu biti vezani za slučaj neplaćanja računa ako se račun osporava u sudskom ili izvansudskom postupku. ‘Komunalac dosad ni nije obustavljao uslugu ako se oko računa vodio spor u sudskom ili izvansudskom postupku’, rekao je Petar Mikulić iz Komunalca.

 

Odvjetnici: Treba čitati i drugi zakon
Visoki upravni sud zaključio je kako je biogradski Komunalac svojim Općim i tehničkim uvjetima isporuke vodnih usluga prekoračio ne samo odredbe Zakona o vodama, nego i odredbe Zakona o zaštiti potrošača, rekao je odvjetnik Zorica i dodao kako je isti sud 2016. već ukinuo slične odredbe crikveničke komunalne tvrtke Murvica. 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca