Obavijesti

News

Komentari 95

Upucali ga s leđa: Vlado je prva žrtva rata u zapadnoj Slavoniji

Upucali ga  s leđa: Vlado je prva žrtva rata u zapadnoj Slavoniji
1

Na današnji dan 1991. u kasnim popodnevnim satima iz šume, hicem u leđa ubijen je prometni policajac iz Pakraca Vlado Laučan. On je prva žrtva rata u Pakracu, ali i u cijeloj zapadnoj Slavoniji

VIDEO

Vlado Laučan je svoj posao obavljao sa „srcem“, bez kalkulacija, bez vidljivog straha za svoj život - kaže nam Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika. Ubijen na današnji dan 1991. godine, a do danas nitko nije odgovarao za taj zločin.

Vlado Laučan rođen je 31.03.1961. godine u Pakracu u hrvatskoj obitelji koja i u vremenu komunizma držala do vjere i svoga naroda, ističe Ivančić. Iako je Pakrac prije Domovinskog rata bio grad sa raznim nacionalnostima, većinu čine Srbi. Vlado sa svojom obitelji živi u Prekopakri koju čine uglavnom katolici Hrvati i nešto Čeha. 

'Zajedno živimo, neće valjda pucati po nama'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Početkom demokratskih promjena u Hrvatskoj komplicira se situacija i u bivšoj općini Pakrac koju čine sadašnji gradovi Pakrac i Lipik. Srbi se organiziraju, a Hrvati naivno vjeruju da do rata neće doći. Razmišljaju "pa neće valjda oni pucati po nama, zajedno živimo, ženimo se međusobno, kumovi smo jedni drugima"… - priča nam Ivančić.

Međutim, krajem veljače i početkom ožujka 1991. godine sve je postalo jasno. Vlado se kao i ostali mladići u Pakracu javlja da stane u obranu svog grada i domovine.

- Vlado svoj  posao obavlja u vrlo složenoj situaciji, miniraju se ulazna vrata župne crkve Uznesenja blažene Djevice Marije u Pakracu, kapelica Svetog Josipa na ulazu u Pakrac, kuće viđenijih Hrvata, noćima se čuju hitci iz vatrenog naoružanja, zvukovi helikoptera tzv. JNA, šire se informacije o podijeli oružja, o napadu pobunjenih Srba skoro svaki vikend.  To što su tada radili hrvatski policajci u Pakracu više nije bio posao policajca, već ratnika, tajnih službi, političara - naglašava Ivančić.

Ubojica nije otkriven

U takvoj situaciji „rata bez objavljenog rata“, prisjeća se Ivančić,  Vlado Laučan je 09.06.1991. godine u popodnevnim satima upućen sa kolegom na zadatak „kontrole prometa“ na prometnici između Pakraca i Daruvara, u šumovitom dijelu na skretanju za tzv. Toranjski put. 
- Moramo napomenuti da to nije bila klasična regulacija prometa, da netko ne bi netko pogrešno shvatio okolnosti, prije bi se to moglo nazvati „kontrolni punkt“. U kasnim popodnevnim satima iz šume, hitcem u leđa ubijen je Vlado Laučan. Odmah je upućena Specijalna  policije „Omege“ iz Bjelovara, izvršena je pretraga terena, no na žalost ubojica nije otkriven - ističe Ivančić te dodaje kako se među građanima brzo proširila priča o identitetu ubojice, međutim do danas nitko nije odgovarao za taj zločin. 

Prijetili napadom na pogrebnu povorku

- Ni sahrana nije protekla u ozračju mira i pijeteta prema žrtvi, puštane su informacije o napadu na pogrebnu povorku i slično, međutim ništa i nitko nije mogao spriječiti Pakračane, Lipičane i veliki broj domoljuba iz cijele Hrvatske da dođu na Vladin posljednji ispraćaj. Toliki broj ljudi nikada nije nikoga ispratilo u Pakracu na posljednje počivalište i vjerojatno i neće - govori nam Ivančić.

Vlado Laučan je prva žrtva srbočetničke agresije na čitavom području zapadne Slavonije. Na mjestu pogibije podignuto je spomen obilježje, a spomen na njega uz obitelj njeguje Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika.
 -  Svake godine na mjestu pogibije održi se komemoracija a prošle godine je došlo i 250 djece iz Vukovarskih osnovnih škola. Već desetu godinu za redom organiziramo Memorijalni nogometni turnir „Vlado Laučan“. Prvih 8 turnira igrali su branitelji, a prošle i ove godine turnir je organiziran za djecu - kaže Ivančić.

Domovinski rat počeo je u Pakracu

Oružani sukob hrvatskih policijskih postrojbi sa pobunjenim Srbima zbio se 1. ožujka 1991. Ovaj dan se svake godine u Pakracu obilježava kao obljetnica početka Domovinskog rata

-  Oko ove naše tvrdnje „da je Domovinski rat počeo u Pakracu 01/02.03.1991. godine“ dosta su se „lomila koplja“, međutim, prvi podatke o tome objavio je Leksikografski zavod Miroslav Krleža u Općem leksikonu iz 1996. godine, a ove godine na obilježavanju 26. godišnjice tog događanja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, u svom govoru potvrdila je tu činjenicu - zaključuje Ivančić. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

Najljepša ljubavna fotografija iz Domovinskog rata:  'Nisu smjeli stati, nagnuo se da me poljubi'
LJUBAV SVE POBIJEDILA

Najljepša ljubavna fotografija iz Domovinskog rata: 'Nisu smjeli stati, nagnuo se da me poljubi'

Kolovoz je 1995., Marijan se iz Oluje sa svojom 2. gardijskom brigadom, Gromovima, vraća u Sisak, gdje ga, na cesti uz Kupu, dočekuje njegova Ira, tada 21-godišnjakinja...

30 godina od smrti Damira Tomljanovića Gavrana: 'Kad je poginuo, srušio nam se svijet'
NEPREŽALJENI JUNAK

30 godina od smrti Damira Tomljanovića Gavrana: 'Kad je poginuo, srušio nam se svijet'

Prošlo je 30 godina od pogibije legendarnog Damira Tomljanovića Gavrana na Velebitu. On je bio zapovjednik koji je uvijek išao prvi i svi su ga slijedili. Njegovi suborci i danas ga oplakuju
Odmazda četnika i Mladića za Maslenicu: 'Da su srušili branu na Perući, val bio odnio sve!'
31. OBLJETNICA

Odmazda četnika i Mladića za Maslenicu: 'Da su srušili branu na Perući, val bio odnio sve!'

Da je brana popustila, vodni val iz akumulacijskog jezera u kojem je 600 milijuna kubika vode, odnio bi sve na svom putu...