Obavijesti

News

Komentari 483

Upute: Županije u kojima nema propusnica, mjere za restorane

Upute: Županije u kojima nema propusnica, mjere za restorane
11

Kako bismo vam olakšali praćenje svih mjera koje se provode na nacionalnoj i lokalnoj razini, na jednom mjestu smo prikupili sve aktualne preporuke i upute. Brinimo jedni o drugima, pomozite starijima

VIDEO

TRENUTAČNO STANJE OBOLJELIH OD KORONA VIRUSA U HRVATSKOJ I EUROPI:


 

Upute HZJZ-a o radu restorana, cateringa i dostava:

Dopušta se obavljanje rada ugostiteljskim objektima iz skupina: Restorani, Barovi (kavana, pivnica, buffet, krčma i klet) i Cattering objekti uz pridržavanje svih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja na način kako slijedi:

1. Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu

2. Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili objekta.

3. Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od međusobno ako jedan naplaćuje a drugi izdaje

4. Preporučuje se gdje nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.

5. Ako je moguće, preporučuje se plaćanje beskontaktnim karticama.

6. Za postupak plaćanja gotovinom preporučuje se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak, a nakon svakog kupca se pult dezinficira.

7. Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno), ukoliko to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.

8. Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze vidljiva mjesta.

9. Ako je moguće preporučuje se osigurati protočnost kupaca tako da s odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska.

10. Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti

11. Ako je organiziran drive-in sustav zabranjen je izlazak iz automobila i moraju se poštivati mjere navedene pod točkama 3, 7 i 10.

 

Županije koje su ukinule propusnice od ponoći, 20. travnja

Ukinute su propusnice za kretanje između područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Ukidaju se i propusnice za Vukovarsko-srijemsku županiju, Osječko-baranjsku, Varaždinsku, Karlovačku, Brodsko-posavsku, Požeško-slavonsku, Zadarsku, Splitsko-dalmatinsku županiju uz iznimku otoka, dok će stožer civilne zaštite Ličko-senjske županije odlučiti tijekom ponedjeljka.

 

Vodič za prijavu u sustav i za izdavanje e-propusnice

E-Propusnice, sustav dostupan na adresi https://epropusnice.gov.hr omogućuje građanima jednostavno slanje zahtjeva za izdavanje propusnica korištenjem usluga e-Građani i NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav). 

Sustav e-Propusnice omogućava sljedeće funkcionalnosti za građane:  

Predaja zahtjeva za izdavanjem e-Propusnice prema:

  • Poslodavcu
  • Izabranom liječniku obiteljske medicine
  • Nadležnom stožeru civilne zaštite
  • Pregled predanih zahtjeva za izdavanjem e-Propusnica i njihovih statusa
  • Pregled i preuzimanje odobrenih e-Propusnica u PDF obliku 

Proces izdavanja e-Propusnice:

  • U internetskom pregledniku upišite adresu https://epropusnice.gov.hr
  • Odaberite listu vjerodajnica, kao i prilikom svakog drugog pristupa sustavu
  • Potvrdite svoje podatke
  • Ulaskom u korisničko sučelje, izaberite jednu od opcija: zahtjev za propusnicom, pregled propusnica ili pregled zahtjeva
  • Ukoliko želite predati zahtjev za izdavanjem propusnice, ispunite tražene podatke te potvrdite zahtjev
  • Nakon odobrenja, vaša e-Propusnica bit će vidljiva u pdf formatu

Digitalne e-Propusnice u potpunosti zamjenjuju fizičke propusnice, a iste izdaju:

  • Poslodavci -  zaposlenicima
  • Izabrani liječnik obiteljske medicine - pacijentima
  • Nadležni stožer civilne zaštite – građanima

Razlozi izdavanja e-Propusnica

Podaci o izdanim e-Propusnicama će s vremenskim odmakom od najviše 1 sat (tj. u skoro realnom vremenu) biti dostupne MUP u radi provjera na terenu.
 
U slučaju da pojedini građani nemaju pristup navedenim prijavama svi dosadašnji kanali predaje zahtjeva za izdavanjem propusnica, poput slanja elektroničke pošte nadležnom tijelu ili osobnoj dostavi zahtjeva, za sada još vrijede.

Eventualna pitanja u vezi s funkcionalnostima susta e-Propusnice za građane možete uputiti službi za podršku: epropusnice@uprava.gov.hr (0-24 h).

Vladin travansjki paket mjera za pomoć gospodarstvu

Vlada je 2.4. donijela travanjski paket mjera za pomoć gospodarstvu koji uključuje naknadu za radnike od 4000 kuna, te otpise i odgode poreza. Čitav paket možete pročitati OVDJE.

Upute za propusnice za otoke

Fizičkoj osobi koja s kopna želi doći na otok, a nalazi se u kategoriji koja može ishoditi propusnicu, propusnica se može izdati u slučaju da je njen dolazak na otok neophodan i neodgodiv, a što obrazlaže u svom zahtjevu stožeru civilne zaštite nadležnom za mjesto planiranog odredišta  na otoku (općinski ili gradski stožer civilne zaštite).

Prije izdavanja propusnice fizičkoj osobi, stožer civilne zaštite nadležan za mjesto planiranog odredišta na otoku dužan je ishoditi suglasnost nadležnog županijskog stožera civilne zaštite.

U odnosu na propusnice koje se izdaju djelatnicima pravnih osoba također se propusnica može izdati u slučaju da je njen dolazak na otok neophodan i neodgodiv, a postupak izdavanja jednak je kao i za fizičke osobe.

Kako je osnovna svrha donošenja odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske sprečavanje nekontroliranog kretanja većeg broja ljudi i roba koje može dovesti do daljnjeg širenja epidemije na otocima, propusnice treba izdavati samo kada je to zaista nužno potrebno.

Također, napominje se da prijevoz osoba na otok bez propusnice izdane sukladno Odluci o mjerama ograničavanja javnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu (Narodne novine br. 34/20) i ovoj Uputi, nije dopušten ni jednom vrstom prijevoza.

 

Reducirani red letenja Croatia Airlinesa

Nakon što je Stožer civilne zaštite donio Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH, Croatia Airlines posljedično je obustavio sve letove unutar Hrvatske od 25. ožujka do 19. travnja ove godine. S početkom ljetnog reda letenja, koji vrijedi od jučer (29. ožujka) cjelokupni opseg letenja sveden je na obavljanje izravnih letova iz Zagreba u Frankfurt, Bruxelles, Amsterdam i London Heathrow kako bi se i dalje osigurala povezanost Republike Hrvatske s Europom i ostatkom svijeta, a istodobno omogućio povratak hrvatskih građana u domovinu te odlazak inozemnih državljana u njihove matične zemlje. Na taj način nacionalni avioprijevoznik pruža i dodatnu podršku zaštiti cjelokupnog javnozdravstvenog sustava u državi. Pritom je važno istaknuti da su moguće i dodatne ad hoc izmjene u već reduciranom planu letenja, ovisno o razvoju epidemiološkog stanja u Republici Hrvatskoj i inozemstvu te preporukama hrvatskih i svjetskih javnozdravstvenih vlasti.

Croatia Airlines i u ovim izvanrednim okolnostima prioritet daje putnicima, kojima su i nadalje dostupni telefonski brojevi Kontakt centra 072 – 500 505, 0800 – 7777 i (01) 6676 555 te email contact@croatiaairlines.hr Osim toga, na internetskim stranicama tvrtke www.croatiaairlines.hr redovito se objavljuju informacije o letovima koji se planiraju obaviti, kao i sve ostale važne informacije za putnike. Treba naglasiti da će svaki putnik i svaka zrakoplovna karta biti obrađeni u skladu s prilagođenim pravilima koja je tvrtka, kao znak dobre volje prema putnicima, donijela zbog epidemije koronavirusa. Osobito je važno napomenuti da svi putnici trebaju kontaktirati prodajna mjesta Croatia Airlinesa prije datuma planiranog putovanja, što je osnovni preduvjet za dogovor oko organizacije putovanja u razdoblju nakon smirivanja epidemije.

Zbog opsežnih i konstantnih promjena u redu letenja, obavijest putnicima o otkazivanju leta može stići sa zakašnjenjem te, u rijetkim slučajevima, izostati. Croatia Airlines stoga poziva putnike da navedene informacije prate i na kompanijskoj web stranici i da se o statusu svog leta informiraju neposredno prije putovanja, s obzirom na okolnosti, a kako bi osigurali sve potrebne informacije na vrijeme.

Prva namirnica čija se kupnja ograničava - kvasac

Konzum je na svojim stranicama objavio, a za očekivati je da će ga slijediti ostali trgovci, kako će svaki kupac moći kupiti najviše deset pojedinačnih pakiranja suhog ili svježeg kvasca. 

Dozvola dućanima s građevinskim materijalom zbog potresa...

Dopustit ćemo rad određenih specijaliziranih trgovina u sastavu tržnica kako bi se povećao kapacitet opskrbe hrvatskih građana i pomoglo hrvatskoj poljoprivredi. To su trgovine koje prodaju hranu i higijenske artikle, poljoprivredne trgovine i trgovine koje prodaju hranu za životinje, rekao je jutros ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Uz to, dopustit će se rad trgovina za građevinski materijal na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije, a vezano je za saniranje posljedica potresa. Neke od tih odluka vrijede već danas, a sve će biti na snazi od subote ujutro.

Zabrana napuštanja prebivališta - osim s propusnicom

S obzirom da na pojedinim područjima postoji znatno povećani rizik od prijenosa bolesti COVID-19, zabranjuje se napuštanje mjesta prebivališta, osim u iznimnim slučajevima s propusnicom. Popis iznimki i propusnicu možete preuzeti OVDJE.

Preporuke za kućanstva i ostale zatvorene prostore

Opće mjere prevencije uključuju:
 
Čestu higijenu ruku sredstvima koja sadrže 70 % alkohola: protrljajte ruke ako vam ruke nisu vidno prljave ili operite sapunom i vodom ako su ruke prljave i to u trajanju 20tak sekundi

Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta

Čuvanje higijene zraka unutarnjeg prostora čestim provjetravanjem prostora te kašljanjem ili kihanjem u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac

Nošenje medicinske maske ili prekrivanje nosa i usta papirnatom maramicom obvezno je za one koji imaju respiratorne simptome

Nakon  uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku a masku odložiti u kantu za otpatke s poklopcem, isto vrijedi i za papirnatu maramicu

Održavanje distance u društvenom kontaktu između osoba najmanje 1 metar ukoliko osoba ima neki od respiratornih simptoma

Informirajte se o lokalnoj epidemijskoj situaciji, ali pratite provjerene izvore informiranja poput internetskih stranica Vlade RH (www.koronavirus.hr), Ministarstva zdravstva (www.miz.hr) ili Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (www.hzjz.hr).

 
Preporuke za kućanstva i zatvorene prostore tijekom epidemije COVID-19:
 

Ostanite kod kuće i javite se telefonom nadležnom liječniku obiteljske medicine ili u tzv. COVID-19 dežurnu ambulantu ako razvijete simptome poput povišene tjelesne temperature, kašlja ili kratkog daha

Izbjegavajte druge bolesne osobe

U svim zatvorenim prostorima, ograničite kontakt s ostalima koliko god je moguće (održavajte udaljenost od 2 metra u zatvorenim prostorima)

Nastavite primjenjivati sve preporučene mjere prevencije

Ako ste zaposleni i radite te skrbite za nekog od ukućana, primjenjujte sve mjere opreza i pratite vlastito zdravstveno stanje.

Ne dijelite predmete s drugima i ukućanima.

Izdvojite sobu u svom domu u koju ćete moći odvojiti bolesne ukućane od ostalih.

Ako obolite, ostanite u kontaktu s drugima putem e-pošte, društvenih mreža ili telefona.

Preporuča se održavati higijenu stambenog/zatvorenog prostora tako da se povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koristite u kućanstvu.

Redovito prozračite prostor u kojem boravite.

 
 
Mjere zaštite onih koji pripadaju najrizičnijim skupinama, posebice starijima i kroničnim bolesnicima i djece:

 

Ostanite kod kuće i izbjegavajte javne prostore ako ste vi ili netko od ukućana u skupini starijih ljudi ili kroničnih bolesnika

Pobrinite se da imate dovoljnu zalihu lijekova i potrepština u slučaju da morate ostati kod kuće

Kada izlazite, izbjegavajte bolesne ljude i ograničite kontakt s drugim ljudima

Provodite temeljitu higijenu ruku

Napravite popis telefonskih kontakata u hitnim slučajevima koji će uključivati članove obitelji, prijatelje, susjede, osobe s vozačkom dozvolom, zdravstvene radnike, poslodavca, lokalni zavod za javno zdravstvo i broj 112 ili 113

Preskočite rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod liječnika opće prakse i u bolnice ako vam nije prijeko potrebna zdravstvena skrb; liječnika najprije kontaktirajte telefonom ako vam je potreban recept ili savjet

Preporuča se održavati higijenu stambenog prostora tako da se povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koristite u kućanstvu.

 
Poduzmite mjere kako biste zaštitili djecu tijekom epidemije:

S djecom redovito provodite i podsjećajte ih na sve preventivne mjere zaštite.
 
Ako živite u kućanstvu s osobom koja pripada ranjivoj skupini (starije osobe ili kronični bolesnici):

Skratite na minimum vrijeme koje ukućani iz ranjivih skupina provode s ostalim ukućanima u dijeljenim prostorima kao štu su kuhinja, kupaonica i dnevni boravak, a te prostore temeljito prozračujte i čistite

Vodite računa da se držite s ostalima na udaljenosti od 2 metra od ukućana iz ranjivih skupina i osigurajte im odvojen krevet ako je moguće

Ovisno o uvjetima stanovanja dozvoljavaju, neka koriste zasebnu kupaonicu, ili barem zasebne ručnike poslije tuširanja ili kupanja te poslije pranja ruku

Preporuča se da osobe iz ranjivih skupina konzumiraju obroke u vlastitoj sobi ako je u kućantvu boravi osoba u samoizolaciji. Posuđe i pribor za jelo oprati u suđerici ili ručno deterdžentom i toplom vodom te temeljito posušite; ako osoba iz ranjive skupine koristi vlastiti pribor, upotrijebite drugu kuhinjsku krpu za brisanje.

 
Čišćenje i odlaganje otpada

Prilikom čišćenja koristite preporučena sredstva za čišćenje površina s deklariranim virucidnim djelovanjem. Redovito čistite površine koje se često dodiruju poput kvaka, rukohvata, daljinskih upravljača, mobitela, telefonskih aparata i površina stola. Ovo je od osobite važnosti ako u kućanstvu imate osobu iz rizične skupine.
Otpatke (npr. papirnate maramice) i jednokratne krpe za čišćenje mogu se odložiti u jednokratne vrećice za smeće. Takvu vrećicu treba zatim staviti u još jednu vrećicu, čvrsto zavezati i držati odvojeno od drugog otpada.
Navedeni otpad treba ostaviti sa strane barem 72 sata prije nego što ga odložite u zajednički vanjski kontejner.
Drugi kućni otpad odlažite kao i inače.
 
Čišćenje i dezinfekcija prostora u kojima je boravila osoba pod sumnjom na zarazu COVID-19 ili oboljeli u kućnom smještaju:
 

Ako živite u istom kućanstvu/objektu s osobom na koju se sumnja da je zaražena COVID-19, izbjegavajte dijeljenje predmeta (npr. posuđa, čaša, šalica, jela, posteljine). Nakon uporabe predmeta, temeljito ih operite deterdžentom i vodom.

Ne puštajte druge ukućane u prostorije u kojima je boravio bolesnik sve dok nisu očišćene.

Prije nego što počnete s čišćenjem, stavite masku i rukavice. Izbjegavajte dodirivanje lica i očiju tijekom čišćenja

Držite prozore otvorenima da se prostor provjetrava i/ili uključite ventilaciju

Očistite pod deterdžentom te nakon toga dezinficirajte

Očistite i dezinficirajte sve potencijalno kontaminirane površine: kvake na vratima, telefone, drške u hodnicima i na stubištima

Očistite toalet, uključujući WC školjku i sve dostupne površine u toaletu deterdžentom te nakon toga dezinficirajte

Nemojte koristiti pakiranje s raspršivačem za nanošenje dezinfekcijskog sredstva jer može doći do prskanja koje mogu dalje širiti virus

Uklonite posteljinu, jastučnice, deke i druge tkanine te ih operite. Za pranje koristite perilicu rublja (60 - 90 °C) i deterdžent za pranje rublja. Ako nije moguće prati u perilici za rublje, možete koristiti čišćenje na paru

Nakon čišćenja krpe oprati na 90 °C

Skinite rukavice i masku te ih stavite u plastičnu vrećicu, a zatim operite ruke sapunom i vodom.

Sav otpad nastao tijekom čišćenja treba što je prije moguće odložiti u kante za otpad.

Istuširajte se i presvucite odjeću odmah nakon čišćenja.

Ostavite prozor otvoren i/ili ventilaciju uključenom da se prostorija temeljito prozrači.

 
Čistoća rublja koje je koristila osoba pod sumnjom na zarazu COVID-19 ili oboljeli u kućnom smještaju:
Kako biste smanjili mogućnost širenja virusa zrakom, ne tresite prljavo rublje.
Ako ne posjedujete perilicu za rublje, pričekajte dodatnih 72 sata nakon 14-dnevne izolacije prije nego što rublje odnesete u samoposlužnu praonicu rublja.



Odabir sredstava za dezinfekciju

Dezinfekcija se izvodi registriranim dezinfekcijskim sredstvom koje djeluje na viruse prema uputama proizvođača, a Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) preporučuje sredstva na bazi slijedećih  aktivnih tvari:
• Etanol
• Natrijev hipoklorit
• Glutaraldehid
• Izopropanol
• Benzalkonijev klorid
• Natrijev klorit

Prilikom korištenja sredstava za čišćenje važno je:

1. Pridržavati se uputa za korištenje koje je naveo proizvođač sredstva
2. Izbjegavati kontakt sredstva s očima i kožom te držati dalje od dohvata djece
3. Ne miješati različita sredstva za čišćenje te provjetravati prostorije u kojima se koristi sredstvo za čišćenje
4. Za dezinfekciju kontaminiranih površina ili materijala izbjegavati uporabu raspršivača, proučiti kontaktno vrijeme te ostaviti da sredstvo djeluje sukladno uputama proizvođača.

Obustavlja se rad tržnica i svih objekata unutar njih

Stožer Civilne zaštite RH donio je odluku o obustavi rada tržnica i svih objekata u sastavu tržnica u cijeloj Hrvatskoj. 

Opće i specifične mjere koje moraju provoditi taksi prijevoznici

Sve higijenske mjere i mjere zaštite koje moraju provoditi taxi prijevoznici možete pročitati OVDJE.

U Poštu više ne možete bez maski

Temeljem odluke Stožera za civilnu zaštitu Republike Hrvatske, od ponedjeljka, 23. ožujka dodatno je skraćeno radno vrijeme svih poštanskih ureda te će oni raditi najranije od 8, a najkasnije do 17 sati. Također, ulazak u poštanske urede bit će dozvoljen isključivo osobama sa zaštitnim maskama. Obavijest o promjeni radnih vremena i obvezi nošenja zaštitnih maski bit će istaknuta na ulaznim vratima svih poštanskih ureda.

Mijenja se radno vrijeme trgovina

Odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite o ograničavanju radnog vremena, sve trgovine koje su i dalje otvorene na području Republike Hrvatske od nedjelje će raditi od 8 do 17h. 

Sve mjere Stožera civilne zaštite o ograničenju kretanja i prometa

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske u subotu, 21. ožujka, je donio tri nove odluke:

Odluka o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima

Odluka o privremenoj obustavi javnog prometa 

Odluka o mjerama ograničavanja javnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu 


Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je u svrhu sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom donio sljedeće odluke:
 

Odluka o stavljanju izvan uporabe dječjih igrališta i otvorenih sportskih igrališta

Odluka o načinu održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja

Odluka o mjerama prilikom sklapanja braka i životnog partnerstva

Odluku o graničnim prijelazima preko kojih će se odvijati tranzitni promet teretnih vozila preko teritorija Republike Hrvatske

Odluku kojom se zabranjuje brodovima u međunarodnoj plovidbi koji imaju obvezu samoizolacije ili karantene uplovljavanje u morske luke i luke unutarnje plovidbe u Republici Hrvatskoj

Odluka o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja

Odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske

Sve detalje odluka i mjera možete pročitati OVDJE.


Upute Hrvatskog Crvenog križa

Hrvatski Crveni križ će koordinirati aktivnosti dostave temeljnih namirnica i lijekova osobama starije životne dobi.

 

 

Vladin paket mjera za poduzetnike i građane

Vlada je donijela 63 mjere za pomoć ekonomiji. Sve detalje možete pročitati OVDJE.

 Evo kako do 3250 kuna za svakog zaposlenog

Ukoliko ste poslodavac koji bi htio iskoristiti mogućnost da iz državne kase dobije 3250 kuna mjesečno za svakog svog radnika, OVDJE ćete pronaći sve uvjete koje morate ispuniti. U međuvremenu, banke su najavile opciju od tri mjeseca bez naplate kredita ukoliko klijent pogođen krizom zbog korone to zatraži, a premijer Andrej Plenković rekao je da se u predstojećem razdoblju neće provoditi ovrhe niti deložacije. 

Nema okupljanja za više od pet ljudi

Kompletan dokument koji potpisuje ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a kojim se između ostalog i privremeno zabranjuje okupljanje više od pet ljudi, ali i prodaju nezapakirane, odnosno hrane u rinfuzi, možete pogledati OVDJE.

Strože mjere - evo što sve zatvara na 30 dana...

Želite otići u trgovinu i kupiti namirnice? To može. Ali želite li sjesti u kafić i popiti kavu, e to neće moći. Barem ne idućih 30 dana i privremeno zatvaranje ugostiteljskih objekata, frizeraja, pa i teretana zbog korona virusa vrijedi od četvrtka u 00.01. Kazne će biti rigorozne, zabranjuju se čak i vjerska okupljanja. No rade li trgovine i do kad? Može li se na tržnicu? Apsolutno sve o postroženim mjerama pročitajte OVDJE.

Pitanja i odgovori o pravima radnika

Vlada je na stranici koronavirus.hr objavila pitanja i odgovore o radničkim pravima. Sve možete pročitati OVDJE. 

Novi broj za koronu je 113

Ravnateljstvo civilne zaštite uvelo je novi telefonski broj 113 za informacije o korona virusu. Više o tome pročitajte OVDJE.

Otvoreno osam linija za psihološku pomoć

Stručnjaci Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" otvorili su osam telefonskih linija za psihološku pomoć osobama koje se nalaze u samoizolaciji ili karanteni. Razgovori sa stručnjacima mogući su svakodnevno od 8.00 do 20.00 sati na sljedećim telefonskim brojevima: 01 2991 356, 01 4696 276, 01 4696 107, 01 4696 297, 01 6468 334, 01 6468 335, 01 6468 337 i 01 6468 338.

Telefonski brojevi su namijenjeni svim osobama koje osjećaju potrebu za psihološkom pomoći u novonastaloj kriznoj situaciji vezanoj za koronavirus. Stručne savjete o tome kako se nositi sa ovom situacijom te kako smanjiti razinu tjeskobe svakodnevno će pružati psiholozi, psihoterapeuti i psihijatri Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Oni su također dali preporuke za ljude u izolaciji:

1. Ostanite povezani i održavajte svoje društvene mreže, možete ostati povezani putem e-maila, društvenih medija, video konferencije i telefona. Pokušajte što više zadržati svoju osobnu svakodnevnu rutinu uključujući redovite vježbe, čišćenje, svakodnevne poslove, pjevanje, čitanje...

2. Bavite se aktivnostima u kojima uživate i osjećate se opušteno. Redovito vježbajte, održavajte redovnu rutinu spavanja i jedite zdravu hranu. Razmišljajte racionalno!

3. Pratite ažurirane informacije i praktične smjernice u određeno vrijeme tijekom dana, jednom ili dvaput, od strane službenih institucija, izbjegavajte slušanje ili praćenje glasina koje vam stvaraju nelagodu.

Stručnjaci napominju da je usred zdravstvene krize, osim upravljanja fizičkim zdravljem, jednako važno upravljanje psihološkom i psihosocijalnom dobrobiti.

- Važno je da ostanemo racionalni i da strah ne upravlja nama nego da mi upravljamo strahom, time ćete najviše pomoći sebi i drugima da što prije izađemo iz ove situacije. Važno je znati da nismo sami u ovom teškom trenutku - cijeli svijet je u borbi protiv suzbijanja epidemije - kaže Mirjana Orban, voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZZJZ "Dr. Andrija Štampar".

Vlada pokrenula službenu stranicu o koroni

Službene podatke o broju zaraženih u Hrvatskoj, stanju u susjednim zemljama, mjerama i svim ostalim informacijama o korona virusu možete pronaći na novoj internetskoj stranici Vlade RH. Na fotografiji su podaci od utorka. 

Tko sve mora u samoizolaciju, a tko u karantenu

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske nadopunio je 16. ožujka 2020. godine pojačani paket mjera za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa.

Svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz sljedećih država/područja:

- Narodne Republike Kine: provincija Hubei
- Talijanske Republike
- SR Njemačke: Okrug Heinsberg u njemačkoj saveznoj državi North Rhine-Westphalia
- Republike Koreje: grad Daegu i provincija Cheongdo
- Islamske Republike Iran

bit će upoznati s mjerom obaveznog smještaja  u karantenu na razdoblje od 14 dana, a svi hrvatski državljani dobit će rješenje o obvezi samoizolacije na razdoblje od 14 dana.


Svi strani i hrvatski državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz sljedećih država/područja:

- Narodne Republike Kine (osim područja provincije Hubei)
- Hong Kong (Narodna Republika Kina)
- Republike Koreje (osim područja grada Daegu i provincije Cheongdo)
- Japana
- Republike Singapur
- Francuske Republike
- Savezne Republike Njemačke ( osim okruga Heinsberg u njemačkoj saveznoj državi North Rhine – Westphalia)
- Republike Austrije
- Švicarske Konfederacije
- Kraljevine Španjolske
- Kraljevine Nizozemske
- Kraljevine Švedske
- Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske
- Malezija
- Republike Slovenije (područje Bele Krajine i Dolenjske)
- Australije
- Republike Filipini
- Socijalističke Republike Vijetnam
- Kraljevine Kambodže
- Novog Zelanda
- Kraljevine Danske
- Kraljevine Norveške
- Češke Republike
- Republike Finske
- Helenske Republike
- Države Izrael
- Irske
- Republike San Marino
- Republike Island
- Republike Poljske
- Rumunjske
- Portugalske Republike
- Slovačke Republike
- Republike Bjelarus
- Republike Bugarske
- Republike Sjeverne Makedonije
- Kraljevine Tajland
- Republike Indije
- Republike Indonezije
- Republike Maldivi
- Kraljevine Bahrein
- Ujedinjenih Arapskih Emirata
- Republike Irak
- Arapske Republike Egipat
- Libanonske Republike
- Islamske Republike Pakistan
- Narodne Republike Bangladeš
- Kanade
- Savezne Republike Brazil
- Republike Čile
- Republike Kostarika
- Alžirske Narodne Demokratske Republike
- Republike Kamerun
- Republike Peru
- Republike Ekvador

dobit će rješenje o obvezi samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Navedena lista država/područja mijenjat će se u skladu s preporukama I epidemiološkom situacijom.

Koga kontaktirati u slučaju simptoma

Brojevi telefona Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na temu koronavirusa dostupni su za građane svaki radni dan od 8 do 22 sata te subotom i nedjeljom od 8 do 14 sati:  

091 468 30 32

099 468 30 01

U HZJZ-u napominju: Molimo Vas kontaktirajte nas telefonski, a ne putem SMS-a. Iz tehničkih razloga ne možemo Vam odgovarati na SMS poruke koje su poslane na ove mobitele.

Ovo su brojevi telefona epidemiologa po županijama:

Također, sve informacije možete potražiti na stranicama HZJZ-a, na sljedećem LINKU.

Stožer Civilne zaštite RH isto ima info telefon; 01 38 55 950 (8 do 20 sati)

Sva priopćenja Civilne zaštite RH potražite na ovom LINKU.

Sve upute za samoizolaciju

U 10 preporuka na Twitteru Ravnateljstva civilne zaštite stoji da osobama kojima je određen zdravstveni nadzor u kućnoj samoizolaciji nije dozvoljeno izlaziti iz kuće te da svakodnevno moraju kontaktirati nadležnog epidemiologa.

Tjelesnu temperaturu trebaju mjeriti ujutro i navečer, a trebaju i pratiti pojavu simptoma respiratorne infekcije poput temperature, kašlja i otežanog disanja. 

Potrebno je redovito prati ruke sapunom ili koristiti hidroalkoholnu otopinu te redovito čistiti i dezinficirati predmete i površine u prostorijama u kojima borave.  

Prostorije trebaju redovno provjetravati, koristiti zasebnu posteljinu, ručnike i pribor za jelo, a poželjno je osigurati odvojenu sobu te kupaonicu koristiti odvojeno. 

U slučaju potrebe za odlaskom u zdravstvenu ustanovu, osoba se prethodno treba telefonski javiti liječniku obiteljske medicine. Iz MUP-a ističu da se broj nadležnog epidemiologa može dobiti i preko županijskih centara na broj 112. 

Ako ste bili izloženi riziku od zaraze novim koronavirusom, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) ističe da ostankom kod kuće štitite svoje prijatelje, kolege i širu zajednicu, a ostanak kod kuće pridonosi i suzbijanju te sprječavanju širenja virusa. 

HZJZ: Bliski kontakt je kontakt na udaljenosti manjoj od 2 metra

Osim ostanka kod kuće, HZJZ ističe da je potrebno izbjegavanje bliskog kontakta s drugim ljudima. Bliskim kontaktom tako se smatra kontakt na udaljenosti manjoj od dva metra u zatvorenom i manjoj od jednog metra na otvorenom prostoru dulje od 15 minuta. 

Pogotovo se treba izbjeći kontakt sa starijim ljudima, kroničnim bolesnicima i trudnicama. 

"Svjesni smo da samoizolacija može biti neugodna i stresna, no pokušajte pronaći načine koji će vam olakšati to razdoblje, primjerice održavajte redovit kontakt s prijateljima i obitelji putem telefona ili društvenih mreža", savjetovao je HZJZ.

Dodatno je savjetovao da osobe u samoizolaciji usta prekriju maramicom dok kašlju i kišu te ju nakon uporabe odlože u kantu za otpad s poklopcem, a ruke dobro operu i dezinficiraju.

HZJZ preporuča da osobe ne izlaze iz kuće, osim u slučaju prijeke potrebe kada je potrebno prekriti nos i usta te održavati udaljenost od drugih ljudi, da ne idu na posao, u školu te da ne pohađaju vjerska i druga okupljanja. 

Također, ne bi trebali rukom dodirivati lice, oči, nos i usta, niti se rukovati, koristiti javni prijevoz ili taksi te primati posjete ili pozivati druge kući. 

Hranu ili potrepštine neka dostave prijatelji, obitelj ili dostavljač. Prilikom preuzimanja potrebno je biti na udaljenosti od barem jednog metra, prekriti nos i usta maramicom ili ne boraviti u istoj prostoriji prilikom dostave.

Ostali ukućani također moraju provoditi pojačanu osobnu higijenu i higijenu prostora te ograničiti svoja kretanja i socijalne kontakte na način da njihove radne i druge neodgodive obveze nisu narušene. 

Pridržavanje mjera samoizolacije podložno je nadzoru. Državni inspektorat objavio je u nedjelju kazne za prekršitelje mjere samoizolacije ili drugih mjera zbog koronavirusa, koje iznose 8.000 kuna za prvo kršenje, dok se kazne za one koji više puta prekrše mjere penju i do 1

Što se sve nudi besplatno u samoizolaciji?

I naše tvrtke odlučile su ponuditi i više nego dobar razlog da građani poslušaju nadležne službe i izbjegavaju javna okupljanja. Nudi se besplatni internet, gledanje filmova... POPIS SVEGA POGLEDAJTE OVDJE.

Kršenje samoizolacije kažnjava se zatvorom!

U Hrvatskoj su predviđene vrlo stroge kazne zatvora za kršenje uvjeta samoizolacije kao što je to bio skandalozni slučaj muškarca koji se, unatoč tome što mu je bila određena spomenuta zdravstvena mjera, pojavio s djetetom na pregledu u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu.  Stručnjaci ozbiljno upozoravaju kako samo nekoliko ponovljenih slučajeva, poput ovoga iz bolnice u Klaićevoj, može dovesti do golemog povećanja broja zaraženih u Hrvatskoj i eksplozije epidemije korona virusa.

Prema članku 180. Kaznenog zakona RH, koji se odnosi na širenje i prenošenje zaraznih bolesti, predviđena je kazna zatvora od tri godine za osobe koje se, ne pridržavajući mjera zaštite, drugoga zaraze opasnom zaraznom bolešću. Čak i oni koji nikoga ne zaraze, a ne postupaju po propisima i naredbama državnih tijela, dobit će kaznu zatvora u trajanju od dvije godine. 

U dijelu Vlade RH-a razmišlja se i o postrožavanju zakonskih sankcija za one koji se ne pridržavaju pravila samoizolacije i time ugrožavaju zdravlje stanovništva. To dovoljno govori o ozbiljnosti cijele situacije u Hrvatskoj. 

Ukoliko sumnjate da imate simptome, ne idite svom liječniku nego ga nazovite i slijedite daljnje upute!

Pokretanje videa...

Video vijesti 14.3.2020. 01:20

Što svatko od nas može učiniti da spriječi širenje zaraze?

Ako ste bili u inozemstvu, iskreno i potpuno obavijestite graničnog policajca o zemlji, odnosno zemljama u kojima ste boravili posljednjih 14 dana. Ako utvrdi da dolazite iz područja zahvaćenog novim korona virusom, granični policajac uputit će vas sanitarnom inspektoru. Sanitarni inspektor izdat će vam rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor nadležnog epidemiologa.

U potpunosti se trebate pridržavati svih uputa koje dobijete. Upozorite ako imate barem jedan od sljedećih simptoma: povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, kratak dah - stoji u uputama uz savjete o prevenciji i zaštiti protiv zaraze. Savjeti su uobičajene higijenske preporuke za zaštitu od svih zaraza i infekcija.

pranje ruku 2017 - hr

Redovito perite ruke sapunom i vodom ili koristite dezinficijens na bazi alkohola. Kad kašljete i kišete, prekrijte usta i nos laktom ili papirnatom maramicom, koju poslije odbacite u koš za otpad i operite ruke. Izbjegavajte dodirivanje lica, usta, nosa i očiju.

Izbjegavajte bliski kontakt s ljudima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj ili kratak dah. Izbjegavajte rukovanje i održavajte razmak od barem jedan metar kod razgovora te u konačnici izbjegavajte veće grupe ljudi i javna okupljanja. Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojim stranicama donosi niz mjera i uputa za zaštitu od bolesti. Sve možete pročitati OVDJE.

Pokretanje videa...

10:42

Nema nastave u školama i fakultetima; sve ide online, na HTV3 i SPTV

Od ponedjeljka, 16. ožujka, staje se s nastavom na dva tjedna u osnovnim i srednjim školama. Isti režim vrijedit će i za vrtiće i fakultete, s tim da odluku o radu vrtića formalno donose jedinice lokalne samouprave.

Pritom će učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole pratiti nastavu putem posebnih emisija na Hrvatskoj radioteleviziji te putem Sportske televizije. Viši razredi imat će online nastavu. SVE O ONLINE NASTAVI PROČITAJTE OVDJE

Premijer je pojasnio da će nastavnici od ponedjeljka nastaviti dolaziti u škole te da će djeca koja nemaju mogućnost ostati kod kuće također moći dolaziti u škole, kao i vrtiće.

Pokretanje videa...

Blaženka Divjak 01:13

Ekonomske mjere Vlade za ublažavanje krize

Odgodit će se plaćanje poreza na dohodak, poreza na dobit i plaćanje doprinosa. Dio prihoda koji će sada zbog toga biti manji lokalnim jedinicama će središnji proračun nadomjestiti, najavio je predsjednik Vlade dodavši da će idući tjedan u žurnu saborsku proceduru Vlada uputiti izmjene odgovarajućih zakona.

Pritom će Ministarstvo financija utvrditi kriterije za odgodu navedenih plaćanja i fokusirati mjere na one poduzetnike koji su direktno pogođeni.

Ograničenje cijena proizvoda

Vlada je  donijela Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode.
 
Ova Odluka donosi se radi sprječavanja negativnih učinaka promjene pojedinih cijena proizvoda i radi sprječavanja monopolističkog određivanja cijena proizvoda, a u vezi s nastalom epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS–CoV-2 u Republici Hrvatskoj čime se osigurava zaštita zdravlja i života ljudi.
 
Odlukom se određuju proizvodi na koje se primjenjuje mjera kontrole cijena: brašno, mlijeko i mlijeko u prahu, jaja, šećer, sol, riža, tjestenina, svježe meso, riba, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje, dječja hrana, dječje pelene, voda za piće, deterdžent za rublje, deterdžent za suđe, sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske – kirurška, FFP2, FFP3, respiratori/transportni ventilatori, lijekovi i medicinski proizvodi te posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sustav.
 
Odluka se odnosi na subjekte koji obavljaju registriranu djelatnost proizvodnje i trgovine na području Republike Hrvatske.
 
Sukladno Zakonu o iznimnim mjerama kontrole cijena, najvišom cijenom smatra se cijena proizvoda na dan 30. siječnja 2020. godine, kada je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila zaraznu bolest COVID-19 uzrokovanu virusom SARS–CoV-2 javnozdravstvenom prijetnjom od međunarodnog značaja.
 
Također, ovom Odlukom ovlašćuje se ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta da, u slučaju opasnosti od nestašice navedenih proizvoda, ograniči njihovu prodaju izvan područja Republike Hrvatske, u skladu s člankom 36. Ugovora o funkcioniranju Europske unije.
 
Za provedbu nadzora zadužuje se Državni inspektorat koji će o provedenom nadzoru redovito obavještavati Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.
 
Odluka stupa na snagu prvoga dana od dana objave u Narodnim novinama.

Lokalne mjere gradova, općina i županija

Budući da se mjere mijenjaju praktički iz dana u dan, pratite službene stranice svojih općina, gradova i županija i njihove objave najnovijih lokalnih informacija. 

Priprema za samoizolaciju - kupujte pametno, ne panično!

U Hrvatskoj je trenutačno više tisuća ljudi u nekom obliku epidemiološkog nadzora. Oni se ne smiju kretati van i tijekom boravka u izolaciji otežana im je mogućnost nabave namirnica. 

Njima, njihovim ukućanima i ljudima koji završe u izolaciji pametna izrada popisa namirnica može pomoći da lakše izdrže izolaciju. I da spriječe nepotrebne navale na trgovine.

Dovoljno je da imate namirnica za dva tjedna, a ne da nagomilate hrane za sljedećih pet godina. Važno je zadržati smirenost i ne stvarati paniku, pa isto tako ne treba nahrupiti u trgovine te isprazniti police. Pratite dnevna izvješća i upute koje šalju nadležne službe kako biste bili u tijeku s informacijama i svakako se pridržavajte savjeta struke. Ne pokušavajte zaobići ili na drugi način prekršiti upute, jer one su tu radi svih građana i njihove zdravstvene sigurnosti. Savjete za pametnu i umjerenu kupnju možete pročitati OVDJE.

Pokretanje videa...

Vodič za izolaciju 01:26

U trenutačnom nedostatku kruha, možete ga pripremiti i sami

Kako napraviti domaći i ukusan kruh ako ga trenutačno nema u trgovinama? Najbolje savjete pročitajte OVDJE.

Kako si olakšati boravak u četiri zida?

Činjenica da zbog širenja COVID-19 djeca ne idu u školu, a veliki broj roditelja rade od kuće za sve skupa može biti vrlo stresna, pa je dobro imati na umu nekoliko stvari koje mogu pomoći da to lakše izgurate. Savjete za lakši boravak kod kuće PROČITAJTE OVDJE.

Pokretanje videa...

Pedijatar Milivoj 07:43

Najčešća pitanja o samoizolaciji

Od toga kako raditi s djecom, pa sve do očuvanja psihičkog i fizičkog zdravlja, odgovore na neka od najvažnijih pitanja o samoizolaciji možete pronaći OVDJE.

Kako se nositi s psihološkim stresom ostanka doma...

Profesorica psihologije Jasminka Sabol Mužinić, scenaristica i redateljica Danijela Stanojević te snimatelj i montažer Ivan-Stjepan Lucić snimili su videa s psihološkim savjetima koji će nam svima pomoći u svakodnevici koja je pred nama. Sve o tome pogledajte OVDJE. 

Budimo solidarni: Brinite za starije osobe, susjede koji žive sami, nemoćne...

Ako ste ovih dana zdravi i u prilici da izađete do trgovine u redovnu nabavku, ili po neku namirnicu koja je baš pofalila, ne zaboravite na svoje djedove i bake, a pogotovo na starije susjede i sugrađane koji se možda i ne mogu kretati, ili ih je strah izlaziti da se negdje ne bi zarazili korona virusom. Mnogi među njima nemaju djece i članova obitelji koji bi mogli 'uskočiti', pa na primjer pokucajte ponekad na vrata starijih susjeda.

Ponudite im da ćete im, kad idete u trgovinu po stvari koje vama trebaju, usput donijeti i ono što njima treba, ili otići po lijekove, s tim da oni prethodno nazovu liječnika i zatraže recept, kako ne biste čekali u čekaonici.  

Kako pokazuju i neke objave na Facebooku, među nama je puno onih koji su spremni pomoći i ljudima koje ne poznaju. Tako se, na primjer, na Facebooku već može naći dosta objava u kojima ljudi nude da im se oni kojima je potrebna pomoć jave i inbox, s tim da su gotovo svi usluge spremni ponuditi besplatno.

Zagrepčani su tako u petak navečer napravili grupu za pomoć starijim sugrađanima, a do sad im se javilo preko tisuću ljudi.

Grupa je nazvana Jedni za druge, a kažu:

S obzirom na situaciju oko koronavirusa i broj ljudi koji je trenutno u samoizolaciji, odlučili smo kreirati grupu da pomognemo onima koji trenutno ne mogu izaći iz kuće, u karanteni su, lošijeg zdravstvenog stanja i slično.

Za sada smo okupili nekoliko ljudi u različitim kvartovima po Zagrebu koji će vam vrlo rado na kućnu adresu dostaviti hranu, lijekove i ostale stvari dok ste u karanteni.

Tko god je zainteresiran i ima vremena pomoći, ima prijevozno sredstvo (bajk, auto, romobil, noge) može nam se javiti i napisati po kojem kvartu su u mogućnosti raznositi potrepštine.

Također, ukoliko se trenutno nalazite u samoizolaciji, napišite post u grupi, što vam je potrebno i naznačite svoj kvart kako bi se mogli lakše organizirati. 

Brinimo jedni o drugima, pazimo na starije...

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 483
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...