Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Upute za škole: Djeca trebaju svaki dan mjeriti temperaturu

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

S obzirom na trenutačno povoljnu epidemiološku situaciju, sva se djeca mogu vratiti u vrtiće i osnovne škole od prvog do četvrtog razreda, no uz određene posebne mjere i praćenje zdravstvenog stanja

Djeca koja 25. svibnja ponovno krenu u školu i vrtić trebala bi nositi bilježnicu s upisanom vrijednosti temperature koju bi roditelj izmjerio svaki dan prije polaska u školu, objavio je u petak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u najnovijim savjetima za roditelje.

To se odnosi i na djecu s teškoćama i djecu sa zdravstvenim smetnjama koja bi dolazila u školu i vrtić da nema epidemije, napominje HZJZ.

S obzirom na trenutačno povoljnu epidemiološku situaciju, sva se djeca mogu vratiti u vrtiće i osnovne škole od prvog do četvrtog razreda.

HZJZ napominje da neke kronične bolesti, kao što respiratorne, kardiovaskularne i maligne bolesti, dijabetes, imunodeficijencija, veća tjelesna ili motorička oštećenja, mogu značiti povećani rizik za razvoj težih oblika bolesti covida-19 ako se dijete zarazi nakon bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

Roditelji trebaju izbjegavati ulazak u školu

No, ističe HZJZ, ako svi roditelji dosljedno svako jutro djeci izmjere tjelesnu temperaturu te ih ne dovode u vrtić ili školu kada imaju povišenu tjelesnu temperaturu i respiratorne simptome, ako su izgubili osjet mirisa ili okusa ili imaju druge znakove zarazne bolesti, smanjit će se opasnost od zaraze ostale djece u vrtiću i školi te će ona biti "jednaka riziku kod ostalih svakodnevnih aktivnosti s obzirom na popuštanje mjera i posljedično učestalije kontakte među ljudima".

Učenik u školu može ići sam, organiziranim prijevozom ili kako roditelj odluči, a roditelji koji dovode djecu treba izbjegavati ulazak u ustanovu te, koliko je moguće, držati razmak od drugih osoba. Kad je to moguće, u pratnji djeteta uvijek treba biti ista osoba ili se mogu izmjenjivati dvije odrasle osobe koje žive u istom kućanstvu.

Zabranjeni posjeti vrtićima i školama

HZJZ je danas objavio i dodatne preporuke za uprave vrtića i škola. Do daljnjeg su zabranjeni svi posjeti vrtićima i školama, primjerice kazališne predstave, izvannastavne aktivnosti i sl. Navedeno ograničenje treba primjenjivati vezano uz medijske upite te se predlaže snimanje medijskih priloga na otvorenome, u dvorištu vrtića i škola.

U dijelu uputa koji se odnosi na uključivanje djece s teškoćama predviđen je nastavak rehabilitacijskih i drugih terapijskih postupaka u skladu s odgovarajućim preporukama. Iste preporuke treba primijeniti i u rehabilitacijskim i terapijskim postupcima s vanjskim suradnicima u prostorijama vrtića i škola, koje je moguće nastaviti ako su se provodili u ustanovi prije epidemije te ako se može osigurati dosljedna provedba odgovarajućih epidemioloških preporuka, navodi se, među ostalim, u preporukama HZJZ-a.

Tema: Hrvatska

Komentari (24)
  • totalno ludilo, samo ne znam tko ce sve ovo povjerovati i tko ce se pridrzavati ovih nakaradnih mjera..bolesno bolesno drustvo

    22. 5. 2020,   17:56
  • apsolutno bolesno, na djeci od 2-10 godina testirati puštanje u javnost... šta su nam djeca testni zamorci za testiranje prvog vala puštanja na koronu??? HDZJZ kako vas nije sramota??? Ministarstvo školstva, kako vas nije sramota??? ideš kod doktora po uputnicu za običnu bradavicu, nemaš nikakvih simptoma respiratornih bolesti, nemaš temp., al te svejedno dočeka procedura višesatnog čekanja VANI, pod vedrim nebom, mjerenja temperature, dezinficiranja od glave do pete, pa onda još 5 puta tijekom te trosatne avanture posjete običnog liječnika opće prakse za običnu bradavicu... a vi puštate djecu same u školu???? HEEEEJ!!! nemam dovoljno snažne psovke koje bih vam trenutno sasuo u lice, licemjeri jedni politički... sve za fotelju, fotelju ni za što... i sav ovaj cirkus je radi gladi za vaše fotelje, jer dobro znate da u jesen, nakon sagledavanja pravih razmjera krize, porazne turističke sezone i silnih dubioza nefunkcionalnosti društva i opljačkanosti zemlje koje ste ostavili iza sebe, znate da nemate više šta stavit djeci (glasačima) na stol, niti čime šarenim mahat pred očima... zato i SAMO ZATO ste odlučili žrtvovat djecu od 2-10 godina, njihove krhke imunološke sustave i njihovu dječju razigranost i dobro znanu nemogućnost držanja discipline u socijalnoj distanciranosti... vi ste obični beskrupulozni ZLOČINCI!!!

    22. 5. 2020,   18:29
  • Ovim hdzenjarama iz stožera treba nobelova nagrada ZA GLUPOST! Treba sve stjerati u 3 PM, jer ovo što oni rade od ljudi i djece više nije normalno!

    22. 5. 2020,   19:03
Message