Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Uredi u centru jeftiniji od cijene za koju je Merzel kupila salon

None Foto: Slavko Midžor/PIXSELL 5

Istražili smo: Nakon USKOK-a i tržište opovrgava metodologiju Porezne uprave koja je poslužila kao pokriće za kupnju spornog autosalona za čak 9,8 milijuna kuna

Na oglasniku njuskalo.hr nalaze se poslovni prostori i u samom centru Siska koji su jeftiniji od procjene Porezne uprave za autosalon koji je kupila Marina Lovrić Merzel. Ovo smo otkrili jednostavnim pretraživanjem . Nakon USKOK-a i samo tržište očito opovrgava metodu Porezne uprave u Sisku.

Ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec i zamjenik ministra financija Boris Lalovac u četvrtak su rekli da je procjena vrijednosti autosalona, koji je kupila županica Marina Lovrić Merzel , u potpunosti u skladu sa zakonom. Porezna je primijenila tablicu po kojoj je cijena kvadrata poslovnog prostora 8000 kuna . Iako autosalon nije klasični poslovni prostor u smislu ureda, Porezna ga je tako procijenila. Kako je potvrdila sama Nada Čavlović Smiljanec i da danas rade procjenu prema tim tablicama, ispao bi isti iznos od 9,8 milijuna kuna.

Sporni autosalon se nalazi u tzv. II. zoni u Sisku . Na kraju je grada, morao se preurediti i čak nije spojen na gradsku odvodnju. Prema Poreznoj, to vrijedi oko 1050 eura za kvadrat . Autosaloni inače imaju značajno jednostavniju i jeftiniju vrstu gradnje od uredskih prostora i stanova.

Mi smo našli potpuno uređen uredski prostor u centru Siska koji se prodaje za tisuću eura za kvadrat . Za 76.000 eura kupac dobiva 76 četvornih metara s tri izloga do ulice, alarmom, klimom, novim parketima. Potpuno je spreman za upotrebu za različite namjene. Ima i parkirno mjesto.

Drugi primjer je opet uređeni prostor u centru Siska . Adaptiran je 2007. i prodavatelj traži 41.000 eura za 38 četvornih metara. Prosjek po kvadratu od 1078 eura . Tek nešto više od autosalona iako je lokacija i gradnja znatno bolja.

Na kraju, našli smo i poslovni prostor koji je u drugoj zoni , jednako kao i sporni autosalon. Namjena je trgovačka. Ali cijena je tek 526 eura po kvadratu , nikako ne 1050 eura.

Treba napomenuti da su ovo tražene cijene i da su uobičajeno podložne promjeni na niže .

Metodologija koju koristi Porezna uprava očito ide na izrazitu štetu građana koji kupuju nekretnine jer su cijene znatno veće od tržišnih. A onda im se razreže i veći porez na nekretnine. U ovom slučaju su te netržišne cijene Porezne uprave poslužile kao alibi za kupnju autosalona koji je prenamijenjen u Hitnu pomoć.

Lovrić Merzel se tereti da je kupnjom autosalona od auto kuće Lav Popec oštetila proračun za 4,2 milijuna kuna . Platila ga je 9,8 milijuna kuna. Porezna uprava je procijenila salon na 10,05 milijuna .

Šef Porezne uprave Marijan Pešun USKOK-u je rekao da ga je kontaktirala upravo Marina Lovrić Merzel i tražila procjenu oko 10 milijuna kuna jer je takvu ponudu dobila. Pešun je nakon toga nazvao i sudskog vještaka i rekao mu na koliko treba procijeniti nekretninu. Vještak Juraj Cvetnić je napravio procjenu od 10,5 milijuna kuna. Županici su bile otvorene ruke za kupnju autosalona.

Drugi sudski vještak kojeg je angažirao USKOK, procijenio je nekretninu za 4,2 milijuna kuna manje i otud iznos štete za koju se tereti Lovrić Merzel.

USKOK ima svjedočanstvo i vlasnika drugog autosalona, Tomislava Bertola . On je ponudio svoj autosalon u Sisku znatno jeftinije. Nudio je županiji svoj autosalon od 676 kvadratnih metara i 1000 kvadrata zemljišta i parkinga za 480.000 eura, tj. 3,6 milijuna . Za Večernji list je rekao da je sve bilo opremljeno.

- Rekli su mi da je sve već dogovoreno - rekao je Bertol Večernjem listu.

Inače, SDP-ovoj županici je kum SDP-ov ministar Slavko Linić koji je nadređen Poreznoj upravi. U istoj stranci su i ravnateljica Čavlović Smiljanec i Boris Lalovac.

Komentari (133)
  • Poprezna uprava zatvara kafiće za 10 kuna,što se je ovdje desilo?

    11. 4. 2014,   18:02
  • "Inače, SDP-ovoj županici je kum SDP-ov ministar Slavko Linić koji je nadređen Poreznoj upravi. U istoj stranci su i ravnateljica Čavlović Smiljanec i Boris Lalovac." Ovo je ključ koji je Marini otvorio vrata.

    11. 4. 2014,   18:07
  • Molim DORH da provijeri koliko porezna uprava u Slavonskom Brodu plaća trenutno najam? Tamo su već i uhvatili bivšu direktoricu porezne uprave.Koliko mi je poznato prije nego su preselili u novu zgradu od kuma bivšeg ministra financija, plaćali su gradu Slav.Brodu najam od 25.000 kn mjesečno, a sada plaćaju 250.000 kn mjesečno privatnoj osobi? Da li je to normalno???????

    11. 4. 2014,   18:07