Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Uređenje Kockice koštat će više od troškova Pantovčaka'

None Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Josipović je savjetovao Grabar Kitarović da ostane na Pantovčaku. Smatra da ona vjerojatno osjeća obvezu da preseli Ured jer je to obećavala u svojoj kampanji

Sabor stranke Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez tajnim je glasovanjem u srijedu navečer u Zagrebu odlučio odbaciti ponuđenu ostavku Ive Josipovića na mjesto predsjednika te stranke, poklonivši time, unatoč izbornom neuspjehu, povjerenje svojem osnivaču i bivšem predsjedniku Republike u daljnjem radu te stranke.

Gostujući u RTL Direktu Ivo Josipović je kazao kako je dao svoj mandat na raspolaganje jer je to pitanje političke pristojnosti. 

- Nakon lošeg rezultata, neki jesu objektivni, neki su subjektivni, red i pitanje političke pristojnosti jest da dam svoj mandat na provjeru. Danas je bilo nazočno 40 članova Sabora stranke i njih 39 je meni dalo podršku. Dakle, nastavljamo raditi. Znamo da smo na početku rada jedne mlade stranke i imamo jako mnogo mladih ljudi. Zahvaljujem na podršci i svima onima koji su nam poklonili povjerenje. Nastavljamo raditi na dobrobit građana - kazao je.

Tihomir Orešković i prije nego je postao premijer najavio je da će biti partner s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović. Josipović kaže da mu je nedostajalo takvo partnerstvo Jadrankom Kosor i Zoranom Milanovićem.

- Imali smo mnogo tema o kojima smo mogli razgovarati, predlagao sam strukturne promjene, o kojima se sada govori, ali onda se o tome nije htjelo ni čuti. Ne bih naše odnose mogao nazvati partnerskim.

Na pitanje kakav je realno doseg sudjelovanja predsjednika Republike u privlačenju investicija, Josipović je rekao:

- Predsjednik nema čaroban štapić da dovede nekoga. U svom mandatu sam znao dovesti neke investitore. Tu sam imao sjajan odnos s Ministarstvom vanjskih poslova, više u plasmanu nekih ljudi vani, nego u privlačenju investitora u Hrvatsku. Za privući investitora trebate imati određene beneficije i mogućnosti, koje može samo vlada. Predsjednik ili predsjednica može neovisno o vladi, ili uz suradnju s vladom, može se raditi na prezentaciji nekih tvrtki. 

Kandidat za šefa SDP-a, Zlatko Komadina najavio je u slučaju pobjede povratak nekadašanjih članova stranke. Josipović kaže kako se ne vidi ponovno u SDP-u.

- Imam stranku, ljude koji su vrijedni i s kojima zajedno radim.  Sasvim sigurno se ne bi u ovom trenutku vratio u SDP, ali mogu zamisliti situaciju odlične suradnje sa SDP-om. To je perspektiva ljevice - bolja suradnja bez antagonizama.

Predsjednici Kolindi Grabar Kitarović je savjetovao da ostane na Pantovčaku jer preseljenjem neće ništa uštedjeti.

- Uređenje Kockice za vladu koštat će puno više nego što su svi troškovi infastrukture na Pantovčaku. Gospođa predsjednica je to obećavala u kampanji pa valjda osjeća obavezu. Ali kada gledamo racionalno, to nema smisla- zaključio je Josipović.

Komentari (185)
  • prvi puta da je fikus progovorio i nešto pametnog reko

    14. 1. 2016,   06:53
  • Zašto se jadranka kosor jaca o ovome ništa ne pita ??

    14. 1. 2016,   08:56
  • Loligo postaje savjetnik predsjednici? Drž' se ti štapića i kamenčića.

    14. 1. 2016,   08:20