Obavijesti

News

Komentari 30

"Đuro Đaković više nije od državnog strateškog interesa"

"Đuro Đaković više nije od državnog strateškog interesa"
1

Smatramo da je postupak Vlade Republike Hrvatske prema Đuro Đaković Holdingu nepravedan, maćehinski, nezaslužen, napisao je između ostalog u otvorenom pismu gradonačelnik Sl. Broda...

VIDEO

Među tvrtkama koje su odlukom Vlade skinute s liste tvrtaka od posebnoga državnog interesa je i "Đuro Đaković grupa", a predsjednik Uprave te tvrtke Slaven Posavec rekao je u utorak kako u tome ne vidi ništa sporno jer se nada se da će se suradnja s državom, kao najvećim suvlasnikom, uspješno nastaviti, a sljedećih šest mjeseci ne očekuje pokretanje novog procesa dokapitalizacije.  

 Predsjednik Uprave "Đuro Đaković grupe" Slaven Posavec rekao je u izjavi novinarima da će se suradnja s državom kao najvećim suvlasnikom uspješno nastaviti, a kao glavni izazov u 2018. godini vidi nastavak procesa restrukturiranja.

 "On se dominantno odnosi na društvo Industrijska rješenja, koje je ostvarilo gubitak od 17 milijuna kuna, dok su ostala društva ostvarila dobitak od šest milijuna kuna. Nastavak takvih trendova bi ugrozio i druge programe koji su se pokazali održivima. Druga stvar je zamjena kratkoročnog duga dugoročnim. Te dvije komponente kad odradimo osigurali smo i prema investitorima jasan signal da je ulaganje u 'Đuru Đakovića' opravdano i pozitivno", rekao je Posavec.   Po njegovim riječima, u sljedećih šest mjeseci ne očekuje se pokretanje novog procesa dokapitalizacije "te nema razloga razmišljati o tvrtki 'Crni čelik", koja je bila na korak do preuzimanja "Đuro Đaković grupe".

Potpredsjednik SMH-a Štivić od skidanja s liste ne očekuje veću štetu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 Potpredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Antun Štivić rekao je novinarima da je odluka o skidanju "Đure Đakovića" s liste najviše pogodila branitelje - radnike, koji misle da se država tako odrekla te tvrtke.

 "U vlasništvu države je 36 posto i očito je motiv ministra za skidanje s liste bio da makne tvrtke u kojima država nije većinski vlasnik i u kojima ne može utjecati na odluke. 'Đuro' nije ništa dobio ni izgubio takvim odlukama jer većina poslova koje 'Đuro Đaković' ugovora je na inozemnim tržištima. Za državu se vrlo malo i skoro ništa ne radi, što je zabrinjavajuće", rekao je Štivić i dodao kako je to pokazatelj kakav je strateški interes država imala u "Đuri Đakoviću" do sada, tako da ni od skidanja s liste ne očekuje veću štetu. Za sindikat je od skidanja s liste veću važnost imala nedavna promjena Uprave "Đuro Đaković grupe". 
 "Uprava je nova, predložila ju je Vlada i nadamo se da ona stoji iza njih. Sastanak koji smo s njima imali potvrdio je  da će socijalni dijalog Uprave i sindikata ići u smjeru u kojem je išao i do sada, što znači da ne očekujemo probleme u poštovanju kolektivnog ugovora", rekao je Štivić i dodao kako očekuju da će se nastaviti trend socijalnog dijaloga i da će se problemi s likvidnosti i pronalaženjem strateškog partnera riješiti u što kraćem roku na zadovoljstvo radnika  

Udruga branitelja: Odluka Vlade je opravdanje za prodaju Đure Đakovića 

 Predsjednik Udruge branitelja "Đuro Đaković - Specijalna vozila" Ivan Barić ocijenio je da je prošlotjedna odluka Vlade opravdavanje za buduću prodaju "Đure Đakovića". "Odluka je donesena da se sutra kad 'Crni čelik' uđe i preuzme vlasništvo nad 'Đuro Đaković grupom' ne bi postavilo pitanje zašto smo prodali tvrtku od posebnog interesa", istaknuo je.  Također je ocijenio da se interes države za "Đuru Đakovića" smanjuje 22 godine.

 "Ništa se bitno nije promijenilo. Mi nismo državu nikada konzumirali, država je vječno nas konzumirala. Održavali smo hladne pogone i imali velike troškove, podnosili minuse, niske plaće i sve skupa da bi se država na kraju svega toga odrekla. Očito i Uprava i država imaju neki drugi cilj", reka je Barić i dodao da ta odluka Vlade ide u" smjeru opravdavanja buduće prodaje 'Đure Đakovića'".

Duspara: Radnici Đure suprotstavili se JNA te izravno sudjelovali u obrani  grada i RH

Priopćenjem o "Đuri Đakoviću" oglasio i slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara, koji je istaknuo da građani S. Broda i ove države nisu zaboravili da su prije nešto više od 25 godina radnici te tvrtke svojim tijelima zaustavili odvoz tenkova iz nje i suprotstavili se JNA te izravno sudjelovali u obrani svojega grada i Republike Hrvatske.

"I u najtežim vremenima, tijekom svih godina ratnih stradanja i granatiranja grada Slavonskoga Broda 'Đuro Đaković' je neprestano radio i proizvodio oružje i streljivo za Hrvatsku vojsku. Danas, kada se nakon rata, ekonomske krize, nezaposlenosti i propasti industrije, suočavamo s izazovima negativnoga demografskog trenda i iseljavanja, nedopustivo je i teško pojmiti da tvrtka kao što je 'Đuro Đaković', koja bi donijela nova radna mjesta za mlade ljude i obitelji, ne izaziva interes svojega većinskog vlasnika - Republike Hrvatske", stoji u priopćenju gradonačelnika Duspare.

 Vlaović (HSS): Je li "micanje 'Đure Đakovića' s liste tvrtaka od posebnog interesa dio vladinog Projekta 'Slavonija'"

 Saborski zastupnik i predsjednik županijskoga HSS-a Davor Vlaović najavio je večeras pokretanje inicijative za izmjenu Vladine odluke o brisanju "Đure Đakovića" s liste tvrtaka od posebnoga državnog interesa. Na konferenciji za novinare Vlaović je upitao je li "micanje 'Đure Đakovića' s liste tvrtaka od posebnog interesa dio  vladinog Projekta 'Slavonija'".

 "To je jednostrana odluka Vlade. Građani Brodsko-posavske županije imaju pravo znati zašto je donesena i koja je budućnost 'Đure Đakovića'. 'Specijalna vozila' i više od 400 branitelja koji su ondje zaposleni zaslužuju da znaju kakva im je budućnost. Pokrenut ćemo inicijativu da se tvrtka dokapitalizira, bude stabilna i onda da Vlada s Upravom traži strateškog partnera, a ne da ovako devastirana tvrtka, koja nakon zadnje dokapitalizacije nije dostatno financijski stabilna, ide na tržište", rekao je Vlaović. Najavio je i inicijativu za donošenje zakona o Slavoniji, Baranji i Srijemu jer Vladin Projekt 'Slavonija', ocijenio je, nije dostatan.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag