Obavijesti

News

Komentari 68

Uskok ih nije volio: Zdravko je bio jako šlampav u poslovanju?

Uskok ih nije volio: Zdravko  je bio jako šlampav u poslovanju?
1

Uskok u optužnici navodi da je Zdravko Mamić s ostalima dogovarao fiktivne ugovore između Dinama i stranih tvrtki iz V. Britanije, Švicarske, UAE-a, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara...

VIDEO

Ako je optužnica onakva kako su provodili istragu, onda će biti, vjerujte mi, toliko nejasnoća i nebuloza da će postupak sam po sebi sigurno dati efekte koje Uskok ne očekuje, rekao je nakon podizanja optužnice odvjetnik Mate Matić, koji u ovom predmetu brani Zdravka Mamića.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:19

Uskok tvrdi da je Zdravko Mamić, najprije kao izvršni dopredsjednik i član uprave NK Dinamo, a nakon toga kao izvršni predsjednik i član uprave GNK Dinamo te suvlasnik trgovačkog društva iz Velike Britanije, bio “mozak” koji je od 2004. do prosinca 2015. u zajedničko djelovanje povezao ostale optuženike - brata Zorana, sina Marija, Damira Vrbanovića, poduzetnike Igora Krotu i Sandra Stipančića te nogometnog menadžera Nikkyja Arthura Vuksana. Milijuni su, u elektroničkom obliku, letjeli diljem svijeta.

Uskok u optužnici navodi da je Zdravko Mamić s ostalima dogovarao fiktivne ugovore između Dinama i stranih tvrtki iz V. Britanije, Švicarske, UAE-a, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara... i to za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača. Ugovori su potpisani s desecima off shore kompanija, a neke dokumente često obilježava potpuni šlamperaj.

Primjerice, za prelazak Etta u Dinamo Mamić je potpisao isplatu 200.000 eura tvrtki Real Sports Management. Novac je trebao biti naknada za posredovanje. Samo što su se malo zaigrali, pa je off shore tvrtka poslala račun 11 dana prije nego što su s Mamićem uopće potpisali ugovor o posredovanju! Slično je bilo i s transferima Luke Modrića u Tottenham 2008. godine te Eduarda da Silve u Arsenal!

- Na taj način na štetu Dinama “na račune inozemnih trgovačkih društava ukupno je neosnovano plaćen iznos od najmanje 18,8 milijuna eura, 500.000 funti i 200.000 dolara, što je u kunskoj protuvrijednosti više od 144 milijuna kuna - tvrdi Uskok. No to nije sve.

- Uz navedeno, Dinamo je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,350 milijuna eura, odnosno gotovo 56 milijuna kuna - stoji u Uskokovoj optužnici. Izvlačenje novca od transfera igrača i u ovom je slučaju, navodno, otkrio sektor za porezne prijevare Ministarstva financija, tzv. porezni Uskok. Tijekom istrage Uskok je, prateći trag novca, surađivao s kolegama iz Švicarske.

- Ovdje se radi o gospodarskom kriminalitetu grubljeg tipa - rekla je lani u listopadu Esther Omlin, glavna tužiteljica švicarskoga kantona Obwalden osvrćući se na istragu vezanu uz tvrtke i novčane transakcije članova obitelji Mamić povezane s poslovanjem GNK Dinama.

I ovaj postupak će se, odlukom Vrhovnog suda, voditi na Županijskom sudu u Osijeku. Na istom sudu već traje suđenje Zdravku i Zoranu Mamiću, Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru. Uskok ih tereti da su Dinamo oštetili za malo manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kn neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.  

Ispitivala Luku, a muž postao disciplinski sudac     

Dok je Ivana Kolesarić, općinska državna odvjetnica u Osijeku, ispitivala Luku Modrića zbog sumnje da je tijekom suđenja Zdravku i Zoranu Mamiću, Damiru Vrbanoviću i Milanu Pernaru na osječkom Županijskom sudu dao lažni iskaz, njezin je suprug Darko Kolesarić u Zagrebu imenovan novim disciplinskim sucem nogometnog saveza, izvijestio je RTL. Kolesarić je zaposlenik krim policije, a za dužnost disciplinskog suca HNS će ga mjesečno plaćati 5000 kuna. Stav Županijskog državnog odvjetništva Osijek je da “privatni život Ivane i Darka Kolesarića ni na koji način ne utječe na zakonito postupanje u kaznenom predmetu protiv Modrića”.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...