Obavijesti

News

Komentari 1

Uskok istražuje pet Rumunja: 'Prali' novac, lažirali isprave...

Okrivljenici su zatim odlazili u više banaka u kojima su, koristeći krivotvorene osobne iskaznice i potvrde o OIB-u otvarali kunske i devizne račune...

VIDEO

Zbog sumnje da su se udružili u zločinačku organizaciju kako bi "prali" novac i krivotvorili isprave, Uskok je u ponedjeljak započeo istragu nad petero Rumunja.

Uskok sumnja kako je 35-godišnji Rumunj od lipnja 2017. do studenog ove godine na području Rumunjske i Hrvatske povezao ostale okrivljenike i veći broj nepoznatih osoba radi prikrivanja porijekla novca pribavljenog prijevarama.

Novac pribavljen prijevarama rumunjski državljani polagali su na račune otvorene u bankama na lažne identitete, za što su prethodno na području Rumunjske pribavili krivotvorene osobne isprave na temelju kojih su u ispostavama Porezne uprave u Hrvatskoj podnosili zahtjeve za izdavanjem potvrda o osobnim identifikacijskim brojevima (OIB).

Kako bi "oprao" novac, prvookrivljeni je za određene novčane nagrade angažirao ostale okrivljenike koji su mu radi izrade krivotvorenih osobnih dokumenata predavali svoje fotografije, nakon čega su zasad nepoznate osobe izrađivale krivotvorene dokumente koje je preuzimao prvookrivljeni i predavao ih ostalim okrivljenicima za daljnje korištenje, priopćio je Uskok.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prvookrivljeni 35-godišnjak je potom s ostalim okrivljenicima u više navrata boravio na području Hrvatske gdje su odlazili u razne ispostave Porezne uprave u kojima su, koristeći krivotvorene osobne iskaznice Rumunjske, Francuske, Poljske, Estonije, Češke i Slovačke, podnosili zahtjeve za izdavanje potvrde o OIB-u koje su im djelatnici Porezne uprave, ne sumnjajući u istinitost predočenih osobnih iskaznica, izdavali.

Okrivljenici su zatim odlazili u više banaka u kojima su, koristeći krivotvorene osobne iskaznice i potvrde o OIB-u otvarali kunske i devizne račune, te su potom zajedno s prvookrivljenim zasad nepoznatim osobama u inozemstvu javljali brojeve računa kako bi ih koristili za uplatu novca dobivenog prijevarama većeg broja fizičkih i pravnih osoba u raznim državama, naveo je Uskok. 

Na taj način na računima otvorenim na temelju krivotvorene dokumentacije u više navrata uplaćeno je najmanje 147.000 eura i 141.000 kuna, koje iznose su okrivljenici, sukladno uputama prvookrivljenog, podizali u gotovini ili uplaćivali na druge račune.

Na prijedlog Uskoka, sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je istražni zatvor protiv troje okrivljenika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag