Obavijesti

News

Komentari 3

Uskok o 'Otvorenom': Mi nismo mogli prezentirati svoju stranu

Uskok o 'Otvorenom': Mi nismo mogli prezentirati svoju stranu
1

Podsjetimo, sinoćnja tema emisije Otvoreno bilo je svjedočenje Luke Modrića u sudskom postupku protiv braće Mamić i ostalih. Uskok se pita zašto je poziv njima za sudjelovanje izostao

VIDEO

USKOK je u srijedu Domagoju Novokmetu, uredniku emisije „Otvoreno“ uputio pismo kao reakciju na jučerašnju emisiju.

"Emisija „Otvoreno“ koja je sinoć emitirana na prvom programu Hrvatske radiotelevizije, s početkom u 21.50 sati, bavila se temom korupcije u sportu.

Gosti emisije, između ostalih, bili su Damir Vrbanović, okrivljenik u dva kaznena postupka vezana za korupciju u sportu i Čedo Prodanović, branitelj okrivljenika u tim korupcijskim predmetima.

Predstavnik USKOK-a nije bio u studiju iako je upravo USKOK nadležan za procesuiranje korupcije, pa tako i korupcije u sportu. 
Naime, USKOK nitko nije kontaktirao, niti je predstavnik USKOK-a pozvan da sudjeluje u emisiji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako se više sudionika „ograđivalo“ da ne mogu govoriti o sudskom postupku koji je u tijeku, glavna tema emisije bio je upravo sudski postupak koji se protiv Zdravka Mamića i drugih okrivljenika na temelju optužnice USKOK-a vodi pred Županijskim sudom u Osijeku.
Tako se u emisiji u više navrata raspravljalo i komentiralo postupanje USKOK-a u konkretnom predmetu, a USKOK nije imao mogućnost da javnosti prezentira „svoju stranu priče“. Naravno, koliko bi to bilo moguće imajući u vidu stadij konkretnog sudskog postupka.

Postavlja se pitanje zašto je takav poziv izostao? Da li je to u skladu s osnovnim novinarskim načelom objektivnog izvještavanja javnosti?

Javnost dakako ima pravo na potpunu informaciju, a ovakvim postupanjem to joj je pravo uskraćeno. Jednako tako uskraćeno je i pravo USKOK-a da javnost upozna sa svojim argumentima i činjenicama.

Može li se jednostrano izvještavanje javnosti smatrati nepristranim? Naravno da ne može. 

Negativne posljedice takvog postupanja su dalekosežne jer je onemogućavanje USKOK-u da sudjeluje u emisiji dovelo ne samo do nepotpunog i neobjektivnog izvještavanja javnosti već je stvorena realna mogućnost posrednog utjecaja na tijek konkretnog sudskog postupka.

Smatramo da je ovakvo postupanje Hrvatske radiotelevizije, koja bi trebala biti javna televizija, neprofesionalno, nekorektno i nedopustivo", stoji u pismu Uskoka.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a