Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Uskok: Varga samo ponovno najavio da je voljan razgovarati

None Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Varga je medijima prošlog tjedna izjavio da je "zatražio sastanak u Državnom odvjetništvu", kako bi rekao tko mu je dao SMS-ove za koje ga se tereti

Uskok je u ponedjeljak izvijestio kako je s osumnjičenikom u tzv. "aferi SMS" bivšim policijskim informatičarom Franjom Vargom, koji je i nakon potvrđivanja optužnice javno iskazivao namjeru da ovom Uredu iznese razna saznanja, za danas bio zakazan razgovor, na koji je Varga, suprotno dogovoru, došao bez branitelja te samo ponovno najavio da je voljan razgovarati i iznijeti razna saznanja.

U priopćenju za javnost tužiteljstvo ističe kako je, tijekom istrage na temelju koje je protiv Franje Varge podignuta optužnica, koja je potvrđena, "imenovani pet puta pristupao iznošenju obrane, od čega tri puta na vlastiti zahtjev", a  "od ta tri puta, u dva navrata nije htio iskazivati".

Osijek: Franjo Varga i Blaž Curić izaÅ¡li iz istražnog pritvora TREBAO DATI ISKAZ Varga došao u DORH šepajući: Pao sam s krova i nije mi dobro

Budući da je i nakon potvrđivanja optužnice Varga javno iskazivao namjeru da iznese razna saznanja, između ostalog i o onom što mu se stavlja na teret u kaznenom postupku Uskok napominje kako je za danas s Vargom "zakazan razgovor na koji je, sukladno dogovoru, trebao pristupiti sa svojim braniteljem".

Međutim, suprotno dogovoru, na razgovor je došao bez branitelja te je samo ponovno najavio da je voljan razgovarati i iznijeti razna saznanja. "Iz navedenog je vidljivo da ovaj Ured poduzima sve raspoložive zakonom propisane mjere radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti slučaja. Stoga medijske natpise o navodnoj nezainteresiranosti ili opstrukcijama smatramo neutemeljenima", ističe se u priopćenju Uskoka.

Varga je medijima prošlog tjedna izjavio da je "zatražio sastanak u Državnom odvjetništvu", kako bi rekao tko mu je dao SMS-ove za koje ga se tereti. Prema medijskim napisima u ponedjeljak je, po dolasku u osječko Županijsko državno odvjetništvo kazao kako je došao "po svoju opremu", dok je njegov odvjetnik Mario Poljak medijima izjavio da je "kasno dobio obavijest o sastanku pa nije stigao doći iz Zagreba".

Osijek: Franjo Varga i Blaž Curić izaÅ¡li iz istražnog pritvora ZATRAŽIO JE SASTANAK Varga će progovoriti: 'DORH-u ću reći tko mi je dao SMS-ove!'

Optužnicom se prvookrivljenom Vargi stavlja na teret da je, od sredine 2017. do 20. rujna 2018., na području Belišća i Zagreba, izrađivao lažnu korespondenciju navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom postupku koji se pred osječkim Županijskim sudom vodio protiv bivšeg čelnika "Dinama" Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika kao i postupku predaje Ivice Todorića Hrvatskoj pred sudom u Velikoj Britaniji.

Uz Vargu optužen je i bivši vozač ministra poljoprivrede Blaž Curić, kojega se optužnicom tereti da je Vargi dostavljao potrebne podatke u vidu telefonskih kontakata pojedinih dužnosnika i drugih osoba, a tijekom istrage teretilo ga se i da je Vargu upozorio da se nalazi pod mjerama tajnog praćena i da mu se sprema uhićenje.

Komentari (10)
  • Monty Python sudstvo.

    6. 5. 2019,   20:29
  • ovo je zemlja lopova i kriminalaca ali bojim se kako je krenulo da bi talijanska mafija mogla biti male bebe za našu 😱😱😱

    6. 5. 2019,   21:48
  • Vasga ponovio da su SMS-ovi istiniti

    6. 5. 2019,   21:18