Obavijesti

News

Komentari 22

Uskoro će biti poznat datum suđenja Martiću i Čeleketiću

Uskoro će biti poznat datum suđenja Martiću i Čeleketiću
1

Suđenje će voditi Tomislav Juriša koji je za 16. ožujka najavio nastavak ročišta što je u utorak odgođeno kako bi se okrivljenicima dostavila tzv. pouka o pravima

VIDEO

Sredinom ožujka trebao bi biti poznat datum početka suđenja u odsutnosti pred zagrebačkim Županijskim sudom ratnom vođi pobunjenih hrvatskih Srba Milanu Martiću i vojnom zapovjedniku tzv. Republike Srpske Krajine Milanu Čeleketiću za raketiranje hrvatskih gradova u svibnju 1995.

Suđenje će voditi zagrebački sudac Tomislav Juriša koji je za 16. ožujka najavio nastavak pripremnog ročišta što je u utorak odgođeno kako bi se okrivljenicima dostavila tzv. pouka o pravima.

Martić se, naime, zbog ratnog zločina na koji ga je osudio Haški sud nalazi u zatvoru u Estoniji, dok je Čeleketić u Srbiji koja ga ne želi izručiti, iako, kako se doznaje na sudu, uredno prima poštu.

Optužnicu protiv Martića i Čelektića zbog osvetničkog raketiranja hrvatskih gradova nakon vojno-redarstvene akcije Oluja zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je još u siječnju 2003.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Odluka o podizanju optužnice i pred hrvatskim sudom donesena je nakon saznanja da tužiteljstvo Haškog suda, koje je Martića tada već teretilo za raketiranje Zagreba, ne namjerava optužiti i Čeleketića, kao i da haškom optužnicom nisu obuhvaćena raketiranja Karlovca 1. i 2. svibnja te raketni napad na Jastrebarsko, 3. svibnja 1995.

Hrvatsko tužiteljstvo Martića i Čeleketića tereti za kaznene djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva.

U listopadu 2008. žalbeno vijeće Haškog suda potvrdilo je kaznu kojom je godinu ranije Martić osuđen na 35 godina zbog progona, ubojstava, mučenja, deportiranja i ostalih zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata počinjenih početkom devedesetih protiv Hrvata i ostalih nesrba u Hrvatskoj.

Martić je osuđen kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata koji je vodio bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević, a u presudi je uz granatiranje Zagreba u kojem je u svibnju 1995. poginulo sedam osoba, a deseci su ranjeni naveden i niz drugih zločina nad hrvatskim civilima u selima od Saborskog do Škabrnje gdje su ubijene stotine ljudi, uglavnom staraca i žena.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina