Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 0

Uskoro izlazi nova knjiga putopisca Borisa Rukavine

Uskoro izlazi nova knjiga putopisca Borisa Rukavine
10

Nakon putopisa "Euroazijske priče i jedna afrička" koji je napisao prošle zime u kojemu je opisano desetak ranijih putovanja uskoro izlazi nova knjiga putopisca Borisa Rukavine - "Priče iz daljina"

VIDEO

Nakon putopisa "Euroazijske priče i jedna afrička" koji je napisao prošle zime, a u kojemu je opisano desetak ranijih putovanja motorom od Zapadne Sahare do Bajkalskog jezera i od Murmanska do Omana, u "Pričama iz daljina" autor nas vodi u još dalje i egzotičnije krajeve.

U svom ležernom i duhovitom stilu Rukavina opisuje putovanje na kojem je, kao i uvijek sa suprugom Ksenijom, 2018. godine motorkotačem proputovao od Zagreba do Vladivostoka i natrag.

Putovanje je trajalo točno 100 dana tijekom kojih su Ksenija i Boris na svom starom BMW-u F650GS Dakar prešli 34000 kilometara. Put ih je vodio kroz Mađarsku, Ukrajinu, Rusiju, Kazahstan, Kirgistan, Kinu i Mongoliju.

U uvodu je autor, između ostalog, napisao:

"...Pozivam vas na vožnju do Pacifika i natrag neobičnom rutom koja će vas provesti kroz najveće ravnice i najviše planine svijeta, kroz srednjeazijske stepe i pustinje, kroz sibirske prašume. Pozivam vas da osjetite veličanstvene rijeke i najveće jezero na svijetu. Pozivam vas da upoznate jednostavan život kirgiskih i mongolskih nomada. Pozivam vas da dotaknete beskraj svemira. Pozivam vas u gužvu i smog višemilijunskih kineskih gradova za koje gotovo nitko izvan Kine nije čuo. Pozivam vas u mirisnu, tihu, zelenu rusku  tajgu. Pozivam vas da kušate mongolski slani mliječni čaj i prenoćite u geru. Pozivam vas među nepoznate ljude koji su srdačni domaćini, a ja sam putnik, stranac iz daleka."

Predgovore su napisali novinar Aleksandar Stanković i producent i putopisac Boris Veličan, čiji će osvrti najbolje predstaviti "Priče iz daljina":

"Nije čest slučaj da se naklonim pred nekim, ali cjelokupan opus Borisa i Ksenije to zaslužuje...

...„Priče iz daljina“ svrstao bih u putopis koji može poslužiti svakom motoristu kao vodič za daleka putovanja. Ciničan u opisu razno raznih likova, mahom birokrata na graničnim prijelazima i policije, Boris se ne ustručava biti ironičan i na svoj račun što pokazuje njegovu veličinu. Više od toga pokazuje iskustvo koje čovjek dobije nakon toliko godina putovanja...

...Ukoliko ste znatiželjni i u vama čuči avanturistički duh, putopis „Priče iz daljina“ na najbolji mogući način predočit će vam kako to izgleda kada tog duha pustite iz boce. Uz mnoštvo lijepih opisa prirode i kulturološke različitosti svijeta koji ga, na kraju krajeva, i čine tako zanimljivim, knjiga je to koju morate pročitati. Nakon nje, siguran sam, i vaš će duh biti kudikamo bogatiji. A možda…možda dođe vrijeme da i vi sjednete na motor i odete negdje daleko gdje na vas čekaju priče iz daljina."

Boris Veličan, producent i putopisac

"Putovanje s motorom je privid slobode. Slobode koja se događa kada zaboravimo na ono što je iza nas i imamo put pred sobom. Slobode koja je samo u kratkom trenutku, ili uopće nije, ali kada se vratimo s puta zavaravamo se da smo barem na trenutak bili slobodni. Sve se svodi na bijeg. Bježimo, premda bijega nema. Međutim, njih dvoje su dosta daleko dobacili. Njihova varka je bolja.

Uključuje musavu djecu koja trče za motorom, kazahstansko nebo bez granica, rusku raketu u svemiru, ljutite krave, biftek s ananasom, horizonte s planinama.
Da, horizonte s planinama koje te vode u nebo gdje nema nikog, u avanturu, dokazivanje samome sebi da ti još možeš. A Boris i Ksenija mogu. Do Mongolije i Kine. Oni su tu da ti nabiju komplekse jer ti ne možeš, jer još nisi ustao, protegnuo noge, otvorio prozor...

...Čitam ovo što su nam donijeli Boris i Ksenija. Jedan pametan je davno rekao da su sve priče ispričane, da se samo mijenja redoslijed riječi, da je sve već napisano.

Nije."

Aleksandar Stanković, novinar

Putopis "Priče iz daljina" je, kao i "Euroazijske priče i jedna afrička" bogato opremljena knjiga 0d 360 stranica formata 21x24 cm. s brojnim fotografijama koje dopunjuju detaljan opis svakog dana puta.

Već je za "Euroazijske priče i jednu afričku" publika komentirala da putopis takvog opsega nije objavljen na hrvatskom jeziku još od vremena legendarnog Jože Horvata, a "Priče iz daljina" vode nas još dalje.

Promocija knjige biti će 16.03.2019. godine u 19:00 sati u Laubi, Baruna Filipovića  23a u Zagrebu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine
PROMO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine

Hit Mister Dzirla Čang Šlang, najprodavaniji čaj za reduciranje težine na svijetu (89 milijuna kupaca, od toga milijun I dvjesto tisuća u hrvatskoj I sa tradicijom 42 godine prisustva), na zahtjev mnogobrojnih kupaca ponovno je dostupan na hrvatskom tržIštu!

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije
PROMO

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije

Upalite svoje roštilje i pripremite se za najukusniju grill sezonu ikada! Prvi maj je tu, a sve je spremno da ga proslavite s najfinijim mesom iz neodoljivih mix&grill kutija by the Meat.
Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'
PROMO

Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'

Tvrtka Intersnack Adria time osnažuje potencijale darovite djece i potiče njihov doprinos stvaranju boljeg društva u cjelini